winderigheid na bevalling
15/02/2022

Gênante kwaal: alles over winderigheid na de bevalling

Van een opgeblazen gevoel wordt nooit iemand blij. Zeker als je net bent bevallen is het een kwaal waar je niet op zit te wachten. Helaas is winderigheid na de bevalling een veel voorkomend verschijnsel. Hier wordt het door veroorzaakt en dit kun je eraan doen.

Oorzaken winderigheid na bevalling

Waar wordt die flatulentie na de bevalling door veroorzaakt? Er zijn meer factoren die daaraan bijdragen. Allereerst is winderigheid vaak gerelateerd aan constipatie, nog een vervelende kwaal waar je in de zwangerschap en in de postpartum periode mee te maken kunt krijgen. Als je verstopt bent, kun je een opgeblazen gevoel hebben en daardoor meer windjes laten. De winderigheid kan ook te maken hebben met hormonale veranderingen in je lijf, of met bepaalde medicatie. Heb jij bijvoorbeeld veel bloed verloren tijdens de bevalling en krijg je daarvoor een ijzersupplement, dan kan die medicatie zorgen voor constipatie en een opgeblazen gevoel, wat ook weer kan leiden tot winderigheid.

Tenslotte zijn een opgezette buik en winderigheid ook een veelvoorkomende klacht bij vrouwen die een keizersnede hebben gehad. Een keizersnede is een zware buikoperatie waarbij je organen aan de kant zijn geschoven om de baby te halen.

Kun je iets doen tegen de winderigheid?

In beweging komen, bijvoorbeeld door een kleine wandeling te maken, werkt vaak effectief opgeblazen gevoel of opgezette buik. Doe het natuurlijk wel rustig aan en voel je grenzen goed aan. Blijf je klachten houden, schroom dan niet om de huisarts te bellen om bijvoorbeeld te bespreken of je een middeltje tegen constipatie kunt krijgen.

Het belangrijkste om te weten: windjes laten in je kraambed is niet erg charmant, maar het hoort er helaas wel een beetje bij. Je hoeft je niet ervoor te schamen en het gaat op den duur echt weer over.

Blijf je langdurig last houden van winderigheid en gaat dit zelfs gepaard met het verliezen van dunne of vast ontlasting? Bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts of vraag advies aan een geregistreerd bekkenfysiotherapeut gespecialiseerd in de bekkenbodem.

Meer lezen?

Nachtelijk zweten: ook dit hoort erbij in de postpartum periode
Wat je van ontzwangeren kunt verwachten en waarom je jezelf de tijd moet gunnen
Gastblog: zo werken postpartum hormonen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen