naweeën
04/01/2022

Dit is de oorzaak van urineverlies na je zwangerschap en deze oefeningen kunnen helpen

Een op de vier vrouwen heeft bekkenbodemklachten na de zwangerschap, waaronder urineverlies. Urine verliezen kan voorkomen tijdens de zwangerschap door de groei van de baarmoeder en de veranderde stand van de blaas en blaashals. Door het hormonaal ‘weker’ worden van het steunweefsel in je bekkenbodemspieren verlies je gemakkelijker wat urine. Dit kan na de zwangerschap vanzelf verdwijnen, maar soms is het blijvend.

In dit artikel lees je wat de oorzaak van urineverlies is en welke oefeningen ertegen helpen.

Urineverlies

Je bekkenbodemspieren zorgen voor de aanspanning van je plasbuis, vagina en anus. Tijdens de zwangerschap ‘verweken’ deze spieren. Ook zijn de bekkenbodemspieren zwaarder belast door het gewicht van de baarmoeder en het kindje. Tijdens de persfase van de bevalling worden deze bekkenbodemspieren in een relatief korte tijd ook nog eens enorm opgerekt, waardoor ze vlak na de bevalling moeilijker de plasbuis kunnen afsluiten. Met urineverlies als mogelijk gevolg.

Tips

Urineverlies komt bij veel vrouwen na de bevalling voor, maar er zeker iets aan te doen. Het kan spontaan verdwijnen in de eerste paar weken na de bevalling, als je bekkenbodem zich herstelt.

Merk je weinig verbetering, dan is het goed een consult bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut te plannen om te laten beoordelen hoe de functie van je bekkenbodemspieren is en oefeningen op maat te krijgen. Je kunt je bekkenbodemspieren trainen voor, tijdens en na je zwangerschap. Het gaat bij je bekkenbodemspieren niet alleen om aanspannen: ook ontspanning, coördinatie van je spieren, kracht en conditie zijn belangrijk.

Oefeningen

Een oefening die je kunt doen thuis is om 3 keer per dag je bekkenbodemspieren aan te spannen: het gevoel van je ‘plas ophouden’. Blijf tijdens de oefening goed doorademen en let erop dat je je buik en bilspieren ontspannen houdt en niet aanspant. Je kunt een paar seconden de spier aanspannen en daarna weer loslaten. Let erop dat het loslaten even snel gaat als het aanspannen. Houdt 5 seconden pauze en herhaal de oefening zo’n vijf tot tien keer.

Oefen met het verschil kunnen voelen door aan- en ontspanning. Kan je de spieren rond de anus en de vagina los van elkaar dichtknijpen en ontspannen? Het gaat zeker niet alleen om het aanspannen van de spieren, juist ontspannen is ook belangrijk.

Wordt het urineverlies – ondanks de oefeningen die je doet – niet minder? Belemmert het je dagelijkse functioneren? Ga voor advies dan naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Ongeveer 6 weken na de bevalling horen de klachten door de oefeningen die je doet te verminderen. Gebeurt dit niet, neem dan contact op.

Wanneer trek je aan de bel?

Een beetje plas verliezen als je moet lachen of niezen of tijdens het springen is normaal in de eerste weken na de bevalling. Je moet echter wel verbetering zien en merken.

Is het urineverlies nog aanwezig na zes weken, dan raden wij een consult bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut aan. Je kunt direct zelf een afspraak maken, je hebt hiervoor geen verwijzing nodig. Kijk op www.bekkenfysiotherapie.nl voor een behandelaar bij jou in de buurt.

Meer lezen?
Hoe werkt een verzakking na de bevalling en wat kun je hier tegen doen?
Bekkenpijn tijdens en na je zwangerschap: hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen