verzakking bevalling
25/09/2023

Hoe werkt een verzakking na de bevalling en wat kun je hier tegen doen?

Misschien heb je weleens van het woord verzakking gehoord. Helaas kan het gebeuren dat je na (een zware) bevalling last krijgt van een verzakking van je vagina, blaas, darmen of baarmoeder – of een combinatie van die vier. Een verzakking wordt ook wel omschreven als een ‘balgevoel’ rondom je vagina en kan gepaard gaan met allerlei uiteenlopende klachten. 

Een verzakking is het verplaatsen van de blaas, baarmoeder of endeldarm in het kleine bekken. Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem, vaak als gevolg van een zwangerschap en bevalling. 

Type verzakkingen

Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Hierdoor ontstaat er meer ‘speling’ in het ophangsysteem van deze organen, waardoor deze letterlijk een stukje naar beneden kunnen zakken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier type verzakkingen:

  • Een lichte verzakking die meestal geen klachten geeft, noem je stadium 1 
  • Een grotere verzakking die met persen niet voorbij de ingang van de vagina komt, noem je stadium 2 
  • Een verzakking die met persen voorbij de ingang van de vagina komt, noem je stadium 3
  • Een verzakking die ook zonder persen voorbij de ingang van de vagina komt, noem je stadium 4.

Klachten bij een verzakking

Een verzakking kan verschillende klachten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten. Een verzakking kan er ook voor zorgen dat je niet goed kunt zitten, fietsen of wandelen, maar ook dat je pijn kunt ervaren bij de seks. Je kunt last hebben hebben met het ophouden van je ontlasting en je kunt een verzakking soms ook zien of inwendig bij jezelf voelen. 

Wanneer zoek je hulp?

Je kunt een verzakking hebben zonder hier klachten van te ondervinden. In dat geval is een behandeling niet nodig. Heb je wel klachten die passen bij een verzakking, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een bekkenbodemfysiotherapeut. 

Trainen van de bekkenbodemspieren is een van de dingen die kan helpen bij verzakkingsklachten. Twijfel je of je last van een verzakking hebt? Laat het beoordelen door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, een huisarts met verstand van zaken of een gynaecoloog. 

Meer lezen?
Je lichaam na de bevalling (de ongecensureerde versie)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen