Borstvoeding loopt terug: dit is waarom en zo verhoog je de melkproductie
27/10/2022

Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie

Borstvoeding geven is mooi en fijn, maar gaat zo nu en dan ook gepaard met onzekerheden. De groei van je kindje is immers afhankelijk van jouw melk. Een veelvoorkomende onzekerheid van vrouwen is dan ook het teruglopen van de melkproductie. Want wat is de oorzaak? Wat moet je doen als je ineens te weinig melk lijkt te hebben? En belangrijker: hoe kun je de productie blijven stimuleren?

Lactatiekundige Céline Moly geeft in dit artikel antwoord op die vragen.

Borstvoeding loopt terug: de oorzaken

Hoewel de hoeveelheid melk die je aanmaakt, afgestemd is op de behoefte van je kind, kan het goed zijn dat je melkproductie even wat minder wordt. Dat is niet gelijk een reden om je zorgen te maken. Toch kun je er als moeder onzeker van worden: je wil immers dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt.

Wanneer je borstvoeding terugloopt, is het fijn om te weten wat de reden daarvoor is. ‘Borstvoeding kan door verschillende redenen teruglopen en dus is het goed om te kijken welke oorzaak voor jou geldt’, aldus lactatiekundige Céline Moly. Hieronder deelt ze de meest voorkomende oorzaken van een verminderde productie:

 • Bijvoeden: mocht je beslissen om je kindje bij te voeden met kunstvoeding, dan kan dat van invloed zijn op je melkproductie. Je baby heeft dan niet voldoende trek als hij aan de borst komt waardoor de stimulans niet optimaal is. Op het moment dat de baby minder goed aan de borst drinkt, kan de productie teruglopen.
 • Verkeerde drinktechniek: sommige baby’s hebben moeite met drinken of doen dat op een ‘verkeerde’ manier. Dit zorgt voor foute signalen naar de borsten toe, die niet goed leeg gedronken worden. Daardoor loopt de productie op den duur terug.
 • Voeden met een tepelhoedje: borstvoeding geven met een tepelhoedje kan in sommige gevallen het voeden makkelijker maken. Echter is het ook een oorzaak voor het teruglopen van de melkproductie. Direct huid-op-huid contact is namelijk een belangrijk bij borstvoeding. Wanneer dat contact door een tepelhoedje verminderd wordt, zal de melkopname en dus de stimulans minder worden.
 • Een slaperige baby: als een kindje veel slaapt en daardoor niet effectief aan de borst drinkt, kan dat ten koste gaan van de melkproductie. De baby moet actief en consequent drinken om de melkproductie op peil te houden.
 • Stress of drukte: als je druk bent en dus minder tijd hebt voor borstvoeding, kan je productie op den duur ook afnemen.


Krijgt mijn kind voldoende voeding binnen?

De onzekerheid die bij een teruglopende borstvoeding komt kijken, heeft vaak te maken met de angst dat je kindje te weinig melk binnenkrijgt. Zolang je baby tevreden oogt, goed groeit en voldoende poep en- plasluiers heeft, hoef je je geen zorgen te maken.

Mocht het zijn dat je baby na het voeden onrustig blijft, veel huilt en onvoldoende groeit, dan kan het zijn dat hij te weinig voeding binnenkrijgt. Blijf niet twijfelen als je gevoel zegt dat je kindje achteruit gaat en neem op tijd contact op met een lactatiekundige om de draad weer goed op te pakken.

Zo geef je je melkproductie een boost

Dat de melkproductie iets terug kan lopen door verschillende redenen en dat je je niet gelijk zorgen hoeft te maken, is duidelijk. Toch wil je als moeder maar al te graag dat je kindje tevreden is en dat je voldoende melk blijft aanmaken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je melkproductie te verhogen. Céline deelt hieronder een aantal gouden tips voor moeders die merken dat hun productie terugloopt:

 • Stimuleer je borsten zo vaak mogelijk, ook als je baby er niet om vraagt: hoe vaker je je borsten aan het werk zet, hoe meer ze produceren. Aarzel daarom niet om ze tussen de voedingen door extra te stimuleren door bijvoorbeeld met de hand of met een apparaat te kolven. Zo krijgt je lichaam telkens weer signalen dat er meer melk aangemaakt moet worden.
 • Volg de behoeften van je kindje en vertrouw op je gevoel
 • Kolf na: als blijkt dat je kindje tevreden is en voldoende heeft gedronken – terwijl je borsten nog vol zijn – kolf dan na. Zo krijgen je borsten een seintje dat ze nieuwe melk moeten produceren.
 • Pas massage en borstcompressie toe: door je borsten te masseren vóór een voeding of tussendoor, stimuleer je de bloedstroming en de werking van het klierweefsel. Het logische gevolg is dat je meer melk produceert.
 • Ontspan en neem de tijd: borstvoeding geven vraagt om ontspanning. Neem dus zo vaak mogelijk de tijd om met je kindje te zitten en te genieten. De hormonen die vrijkomen tijdens het voeden geven ontspanning terug, dus maak daar zeker gebruik van.
 • Eet en drink voldoende: ook al klinkt het cliché, goed voor jezelf zorgen is een belangrijke voorwaarde voor een goede melkproductie. Dit kun je drinken en eten bij borstvoeding.
 • Raadpleeg een lactatiekundige: mocht het niet lukken om je melkproductie te stimuleren en loopt je borstvoeding terug, ga dan in gesprek met een lactatiekundige. Zij of hij kan meekijken bij een of meerdere voedingen zodat je zeker weet dat de aanhap en-drinktechniek van je kindje goed is.

Online cursus borstvoeding

Loopt jouw borstvoeding terug? Ben je benieuwd hoe je je productie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen