Borstvoeding loopt terug: dit is waarom en zo verhoog je de melkproductie
27/05/2024

Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie

Borstvoeding geven is vaak mooi en fijn, én kan gepaard met onzekerheden. De groei van je kindje is immers afhankelijk van jouw melk. Een veelvoorkomende onzekerheid van vrouwen is dan ook het teruglopen van de melkproductie. Want wat is de oorzaak? Wat moet je doen als je ineens te weinig melk lijkt te hebben? En belangrijker: hoe kun je de melkproductie blijven stimuleren?

Lactatiekundige Céline Moly geeft in dit artikel antwoord op deze 3 vragen:

  • Waarom loopt de borstvoeding terug?
  • Borstvoeding stimuleren: de melkproductie verhogen
  • Hoe weet je of je baby voldoende voeding binnenkrijgt?

Borstvoeding loopt terug: de oorzaken

Hoewel de hoeveelheid moedermelk die je aanmaakt, afgestemd is op de behoefte van je kind, kan het goed zijn dat je melkproductie even wat minder wordt. Dat is niet gelijk een reden om je zorgen te maken. Toch kun je er als moeder onzeker van worden: je wil natuurlijk dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt.

Wanneer je borstvoeding terugloopt, is het fijn om te weten wat de reden daarvoor is. ‘Borstvoeding kan door verschillende redenen teruglopen en dus is het goed om te kijken welke oorzaak voor jou geldt’, zegt lactatiekundige Céline Moly. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een verminderde productie:

Verkeerde drinktechniek

Sommige baby’s hebben moeite met drinken of doen dat op een ‘verkeerde’ manier. Dit zorgt voor foute signalen naar de borsten toe, die niet goed leeg gedronken worden. Daardoor loopt de melkproductie op den duur terug.

Voeden met een tepelhoedje 

Borstvoeding geven met een tepelhoedje kan in sommige gevallen het voeden makkelijker maken. Maar het kan ook een oorzaak voor het teruglopen van de melkproductie. Direct huid-op-huid contact is namelijk belangrijk bij borstvoeding. Wanneer dat contact door een tepelhoedje verminderd wordt, zal de melkopname en dus de stimulans minder worden.

Een slaperige baby

Als een kindje veel slaapt en daardoor niet effectief aan de borst drinkt, kan dat ten koste gaan van de melkproductie. De baby moet actief en efficiënt drinken om de melkproductie op peil te houden.

Bijvoeden met kunstvoeding

Mocht je beslissen om je kindje bij te voeden met flesvoeding of kunstvoeding, dan kan dat van invloed zijn op je melkproductie en het systeem van vraag en aanbod. Je baby heeft dan niet voldoende trek als hij aan de borst komt waardoor de stimulans niet optimaal is. Op het moment dat de baby minder goed aan de borst drinkt, kan de productie teruglopen.

Borstvoeding loopt terug door ziekte

Als jij zelf ziek bent of wordt, kan dat ook van invloed zijn op de melkproductie. Zo kan een borstontsteking invloed hebben op de aanmaak van moedermelk. Lees meer over veelvoorkomende uitdagingen bij borstvoeding geven en oplossingen.

Stress of drukte

Als je zelf druk bent en dus minder tijd hebt voor borstvoeding, kan je productie op den duur ook afnemen. Stress en spanningen kunnen de toeschietreflex beïnvloeden en ook tot minder melk leiden. Ervaar je stress? Probeer om een paar keer per dag de tijd te nemen en een rustige plek te zoeken om te voeden of te kolven.

Minder melk uit één borst

Merk je tijdelijk minder melk uit één borst? Door een verstopt melkkanaal of beginnende borstonsteking kan het zijn dat je borst tijdelijk minder melk aanmaakt. Ga op zoek naar de oorzaak van het probleem. Je baby krijgt waarschijnlijk ook genoeg melk uit één borst, maar je wil liefst beide borsten kunnen aanbieden. Neem dan contact op met een lactatiekundige: zij kan je thuis of online helpen.

melkproductie verhogen borstvoeding stimuleren

Borstvoeding stimuleren: melkproductie verhogen

Je weet nu dat de melkproductie wat terug kan lopen door verschillende redenen en dat je je niet gelijk zorgen hoeft te maken. Toch wil je als moeder natuurlijk het liefst dat je baby tevreden is en dat je genoeg melk blijft aanmaken.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om om de borstvoeding weer op gang te brengen en de melkproductie te verhogen of stimuleren. Céline deelt hieronder een aantal gouden tips voor moeders die merken dat hun productie terugloopt:

Stimuleer je borsten zo vaak mogelijk, ook als je baby er niet om vraagt

Hoe vaker je je borsten aan het werk zet, hoe meer moedermelk ze produceren. Aarzel daarom niet om ze tussen de voedingen door extra te stimuleren door bijvoorbeeld met de hand te kolven of met een apparaat te kolven. Zo krijgt je lichaam telkens weer signalen dat er meer melk aangemaakt moet worden.

Volg de behoeften van je kindje en vertrouw op je gevoel

Durf te gaan vertrouwen op het systeem van vraag en aanbod. Als je de hongersignalen van je baby leert herkennen, begrijp je wanneer je baby wil drinken. Er geen vaste regels of schema’s wat betreft borstvoeding geven: het is vooral van belang om het ritme van je baby te volgen.

Kolf na een live voeding

Als blijkt dat je kindje tevreden is en voldoende heeft gedronken – terwijl je borsten nog vol zijn – kolf dan na. Zo krijgen je borsten een seintje dat ze nieuwe melk moeten produceren.

Pas massage en borstcompressie toe

Door je borsten te masseren vóór een voeding of tussendoor, stimuleer je de bloedstroming en de werking van het klierweefsel. Het logische gevolg is dat je meer melk produceert.

Ontspan en neem de tijd 

Borstvoeding geven vraagt om ontspanning. Neem dus zo vaak mogelijk de tijd om met je kindje te zitten en te genieten. De hormonen die vrijkomen tijdens het voeden geven ontspanning terug, dus maak daar zeker gebruik van.

Eet en drink voldoende

Ook al klinkt het cliché, goed voor jezelf zorgen is een belangrijke voorwaarde voor een goede melkproductie. Dit kun je eten en drinken als je borstvoeding geeft.

Raadpleeg een lactatiekundige

Mocht het niet lukken om je melkproductie te stimuleren en loopt je borstvoeding terug, neem dan contact op met een lactatiekundige. Zij of hij kan meekijken bij een of meerdere voedingen zodat je zeker weet dat de aanhap en-drinktechniek van je baby goed is.

melkproductie borstvoeding geven

Krijgt mijn baby voldoende voeding binnen?

De onzekerheid die bij een teruglopende borstvoeding komt kijken, heeft vaak te maken met de angst dat je kindje te weinig melk binnenkrijgt. Zolang je baby tevreden oogt, goed groeit en voldoende poep en- plasluiers heeft, hoef je je geen zorgen te maken.

Mocht het zijn dat je baby na het voeden onrustig blijft, veel huilt en onvoldoende groeit, dan kan het zijn dat hij te weinig voeding binnenkrijgt. Blijf niet twijfelen als je gevoel zegt dat je kindje achteruit gaat en neem op tijd contact op met een lactatiekundige om de draad weer goed op te pakken.

Krijg hulp van lactatiekundige in borstvoedingscursus

Loopt jouw borstvoeding terug? Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door lactatiekundige Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen