Hoe werkt lecithine bij het geven van borstvoeding?
04/02/2022

Hoe werkt lecithine bij een verstopt melkkanaal?

Borstvoeding geven gaat – naast prachtige momenten – ook gepaard met uitdagingen. Zo kan het voorkomen dat je een verstopt melkkanaal hebt, waardoor de melk niet kan wegstromen. Dit kan heel vervelend zijn, maar gelukkig is een verstopt melkkanaal goed te behandelen. Zo zweren sommige vrouwen bij het innemen van lecithine.

Vandaar dat we in dit artikel alles vertellen over lecithine in combinatie met borstvoeding. Let op: er is geen wetenschappelijk bewijs dat lecithine daadwerkelijk helpt bij het voorkomen en/of genezen van een verstopt melkkanaal.

Verstopt melkkanaal

Voordat we dieper ingaan op lecithine, is het goed eerst helder te hebben wat een verstopt melkkanaal is. Een verstopt melkkanaal kan ontstaan doordat de baby de borst niet (goed) leegdrinkt, door pijnlijke tepels en daardoor stress tijdens de voeding, of door voedingen over te slaan zonder te kolven.

Door een verstopt melkkanaal kan de melk niet wegstromen. Daardoor hoopt de melk zich op, wat extra druk veroorzaakt. Hierdoor kan er een rode, harde plek ontstaan. Als die plek niet verholpen wordt, kan het gaan ontsteken. Er treedt dan temperatuursverhoging op die gepaard gaat met symptomen van griep, zoals koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest en (hoge) koorts.

Lecithine en borstvoeding

Naast dat het helpt om af en toe een warme douche te nemen en je borsten regelmatig te masseren, zweren sommige vrouwen dus ook bij lecithine. De Canadian Breastfeeding Foundation raadt vrouwen met een verstopt melkkanaal zelfs aan om lecithine te slikken. Toch is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat lecithine daadwerkelijk een verstopt melkkanaal kan voorkomen en/of genezen.

Lecithine is een natuurlijk voedingssupplement dat stoffen als omega 3, omega 6 en vitamine E bevat. Doordat lecithine de onverzadigde vetzuren in onder meer moedermelk verhoogt, wordt de dikte van de melk minder waardoor het beter door de kanalen stroomt. Vandaar dat sommige medische instanties aanraden om lecithine in te nemen wanneer je een verstopt melkkanaal hebt.

Mocht je een verstopt melkkanaal hebben en graag lecithine willen gebruiken, dan is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen over de dosering. Op de website van het Albert Schweitzer Ziekenhuis is te lezen dat het veilig is om drie keer per dag een dosering van 1200 mg in te nemen.

Nog steeds last van een verstopt melkkanaal?

Een verstopt melkkanaal kan in de gehele periode dat je borstvoeding geeft voorkomen. Wees alert op de eerste signalen van pijn en ongemak of als je een slecht gevoel hebt over het voeden. Schakel een lactatiekundige in voor advies en begeleiding. Een verstopt melkkanaal dat niet goed behandeld wordt, kan negatieve gevolgen hebben voor de borstvoeding en je plezier in het voeden belemmeren.

Meer lezen?
Hoe herken, behandel én voorkom je een verstopt melkkanaal?

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief