afvallen en borstvoeding
25/05/2023

Eten en drinken als je borstvoeding geeft: tips voor een gezonde melkproductie

Het geven van borstvoeding is een prachtige en natuurlijke manier om je baby te voeden en een band op te bouwen. Naast het aanleggen van je baby en voldoende rust nemen, speelt voeding ook een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde melkproductie. Wat kun je beter wel en niet eten en drinken als je borstvoeding geeft? In dit artikel gaan we dieper in op de rol van voeding bij het stimuleren van een gezonde melkproductie tijdens de borstvoedingsperiode.

Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft. Wel is het goed om je te realiseren dat alles wat jij eet en drinkt, indirect ook bij jouw kleintje terechtkomt. Waar kun je als borstvoedende mama op letten, als het om eten en drinken gaat?

Voldoende drinken

Hydratatie is essentieel voor een gezonde melkproductie. Het is belangrijk om voldoende water, melk, thee of andere vloeistoffen te drinken om goed gehydrateerd te blijven. Probeer om minstens zes tot acht glazen water per dag te drinken. Houd een flesje water binnen handbereik tijdens het voeden, zodat je regelmatig kunt drinken. Let ook op dorstsignalen van je lichaam en drink als je dorst hebt.

Eten tijdens de borstvoeding: gezonde en evenwichtig

Een voeding met voldoende voedingsstoffen is van cruciaal belang voor een gezonde melkproductie. Probeer zoveel mogelijk een gevarieerd menu met voldoende groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten te eten. Het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, die allemaal kunnen bijdragen aan een gezonde melkproductie. Wij weten als geen ander: door slaapgebrek en onderbroken nachten kun je enorm cravings hebben in zout, zoet en vet eten tijdens de borstvoedingsperiode. Prima om daar af en toe aan toe te geven, maar probeer goed voor jezelf te zorgen door ook voedende dingen te eten.

En wist je dat moedermelk de smaak krijgt van het voedsel dat jij eet als moeder? Als jij gezond en gevarieerd eet en je baby aan verschillende smaken blootstelt, kan zij deze smaken later ook lekker gaan vinden.

Eet voldoende calorieën

Het geven van borstvoeding vraagt extra energie van je lichaam. De schattingen lopen uiteen, maar vaak wordt gezegd dat je ongeveer 500 extra calorieën per dag nodig hebt tijdens de borstvoedingsperiode. Bedenk wel dat de kwaliteit van de calorieën net zo belangrijk is als de hoeveelheid. Kies voor voedzame opties, zoals volle granen, magere eiwitten, gezonde vetten en verse groenten en fruit.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, met name DHA (docosahexaeenzuur), spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Deze vetzuren worden van nature aangetroffen in vette vis zoals zalm, makreel en sardines. Als je geen vis eet, kun je overwegen om een omega-3 supplement te nemen dat speciaal is ontworpen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Moet ik bepaalde voedingsmiddelen vermijden als ik borstvoeding geef?

Je hoort of leest wellicht over voedingsmiddelen die de melkproductie kunnen beïnvloeden of ongemak veroorzaken bij je baby, zoals pittig voedsel, knoflook of koolsoorten. Vroeger werd geadviseerd om bepaalde voedingsmiddelen te mijden tijdens de borstvoeding.

Inmiddels is uit onderzoek bekend dat het percentage baby’s dat allergisch is voor iets wat in hun moeders moedermelk naar schatting slechts 1% is. De kans is dus zeer groot dat onrustig gedrag of darmkrampjes en ongemak of huilen bij je baby ergens anders vandaan komen. Zoek hulp van een zorgverlener als je vermoedt dat er iets mis is of als je je zorgen maakt over een mogelijke voedselintolerantie.

Kwaliteit en kwantiteit van moedermelk

Als moeder die borstvoeding geeft doe je iets geweldigs: jouw baby of kindje groeit dankzij jouw moedermelk. Zorg ervoor dat je zelf ook voldoende drinkt, zo veel mogelijk gezonde en voedende voedingsmiddelen eet, voldoende calorieën binnenkrijgt en waar nodig extra aandacht besteedt aan specifieke voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren. Door goed op je eigen eten en drinken te letten als je borstvoeding geeft, kun je de kwaliteit en kwantiteit van je moedermelk optimaliseren.

En onthoud dat elke moeder en baby uniek zijn, dus luister naar je eigen lichaam en de behoeften van je baby tijdens deze bijzondere periode van borstvoeding geven.

Meer lezen?

In deze online cursus (10 lessen) vertelt lactatiekundige Céline Moly jou alles wat je moet weten over borstvoeding

Geef je borstvoeding? Zo weet je of je baby voldoende drinkt

Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen