orgasmes tijdens zwangerschap
30/12/2021

Hechtingen na de bevalling: zo bevorder je het herstel

Wanneer je tijdens je bevalling ingeknipt of uitgescheurd bent, heb je in de meeste gevallen hechtingen nodig. Uiteraard vraagt dat om rust en tijd om te herstellen, maar hoe bevorder je dat herstel? Wat kun je verwachten? En wanneer trek je aan de bel?

In dit artikel geeft verloskundige Daphne Devliegere antwoord op die vragen.

Hechtingen na bevalling

Door een knip of scheur heeft je vagina misschien een aantal hechtingen nodig. Nadat de baby en de placenta geboren zijn, kan je worden gehecht door de verloskundige of gynaecoloog. Bij hechtingen worden hechtdraadjes gebruikt die vanzelf oplossen. Je hechtingen kunnen in het begin pijnlijk zijn. Ook kunnen de hechtingen na een paar dagen wat gaan trekken of jeuken.

Er zijn twee soorten hechtingen, namelijk inwendig uit uitwendig. Bij uitwendige hechtingen worden je buitenste schaamlippen gehecht. Bij inwendige hechtingen worden de binnenste schaamlippen, het perineum en het gebied rond de anus gehecht. Hechtingen komen veel voor na de bevalling.

Het herstel

Zorg dat je de eerste dagen na de bevalling regelmatig even met een ontbloot onderlichaam op of in bed gaat liggen. De combinatie van bloedverlies en kraamverband kan het down under wat broeierig maken, dus je vulva en de hechtingen af en toe laten luchten is belangrijk.

Plassen kan in de eerste dagen pijnlijk zijn. Urine prikt op de gezwollen huid en hechtingen. Zet een bidon (met een spuitdop) naast de wc. Zo kun je iedere keer wanneer je hebt geplast, je wond naspoelen met water. Dep daarna voorzichtig droog met een beetje wc-papier of een schone zachte handdoek.

Vaak vallen de hechtingen er na zo’n 7 tot 10 dagen vanzelf uit, of lossen ze op. Heb je erg last van dat trekkerige gevoel? Op dag zeven van je kraambed kunnen de hechtingen door de verloskundige verwijderd worden. Zij kan de ‘knoopjes’ van de hechtingen verwijderen. De inwendige hechtingen lossen vanzelf op.

Raadpleeg een huisarts als…

Het komt niet veel voor, maar het kan zijn dat je last krijgt van de hechtingen na de kraamperiode. Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.

Ervaringsverhaal

Annemarie werd na haar bevalling gehecht. Over het herstel vertelt zij: “In de kraamweek zei de kraamverzorgende tegen me ‘kijk er eens naar’. Ze stuurde me naar boven met een spiegeltje. Op bed keek ik met een spiegel naar mijn eigen vagina, om te zien hoe het eruit zag. Eerst vond ik dat een gek idee, maar toen ik zag hoe alles eruit zag en het na een aantal dagen al veel minder pijnlijk was, werd ik direct gerustgesteld. Ik ben nog steeds blij dat ze me naar boven stuurde om te kijken. Mijn hechtingen zijn helemaal hersteld.”

Meer lezen?
Hoe verzorg je een pijnlijke vagina na de bevalling
Uitscheuren tijdens de bevalling: alles over een ruptuur

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen