bloedverlies na bevalling
03/03/2022

Bloedverlies na de bevalling: dit kun je verwachten

Auteur

Datum

Categorie

Share

De periode die je last houdt van bloedverlies verschilt van vrouw tot vrouw. Of je nu een vaginale bevalling of een keizersnede hebt gehad, je zult altijd wel een paar dagen of weken blijven vloeien. Dit kun je verwachten van bloedverlies na de bevalling.

Op de plek waar eerst de placenta zat, ontstaat een grote wond die dicht moet gaan na de bevalling. Deze wond in de baarmoeder zorgt voor bloedverlies, ongeacht de manier waarop jij bent bevallen.

Bloedverlies en stolsels

Bloedverlies na de bevalling is, bij het merendeel van de vrouwen althans, niet vergelijkbaar met bloedverlies tijdens je menstruatie. De meeste vrouwen verliezen veel meer bloed dan tijdens hun ongesteldheid, maar dit is volkomen normaal. In de eerste paar dagen kun je rood of bruinrood bloedverlies verwachten. Vaak gaat dit gepaard met stolsels. Je kunt er best van schrikken als je ineens een groot stolsel in de toilet, in je kraamverband of douche ziet liggen. Als regel houdt de verloskundige of kraamverzorgende aan dat de bloedstolsels niet groter mogen zijn dan een vuist.

Hoewel je het misschien niet zult verwachten, kun je in die eerste dagen makkelijk binnen een paar uur door zo’n ultra maxi kraamverband lekken. Is er sprake van teveel vaginaal bloedverlies – daaronder verstaan we twee volle kraamverbanden in een half uur – trek dan aan de bel.

Vloeien moet afnemen

Als je borstvoeding geeft, kun je na het voeden extra vloeien. Dit heeft ermee te maken dat tijdens het voeden onder invloed van oxytocine de baarmoeder samentrekt. Als je na je kraamtijd langzaam wat meer in beweging komt, kun je ook merken dat je ineens weer wat meer bloedverlies hebt.

Zo’n zeven tot tien dagen na de bevalling zal je afscheiding een meer bruine of bruinroze kleur krijgen en vaak wat wateriger worden. Dit type afscheiding kan makkelijk nog een paar weken doorgaan.

Na een paar weken, variërend van zo’n 5 tot 8 weken, neemt het vloeien af. Nogmaals: bij sommige vrouwen is dit al binnen een paar dagen gestopt, bij andere vrouwen gaat het langer door. Wat wel voor iedere vrouw geldt, is dat het bloedverlies merkbaar af moet nemen. Mocht je hier twijfels of vragen over hebben, dan is de zes weken check-up bij je verloskundige een goed moment. Natuurlijk kun je ook eerder aan de bel trekken als je je zorgen maakt.

Kraamverband

Wanneer je klaar bent met het kraamverband en over kunt stoppen op normaal maandverband, kies dan voor maandverband gemaakt van 100% katoen en zonder plastic. Het wordt afgeraden om in de periode dat je nog bloed verliest in bad te gaan of een tampon te dragen, beide vanwege het risico op een infectie.

Meer lezen?
Waarom je na de bevalling pijn kunt ervaren in je vagina
Wijdere vagina na de bevalling: wat kun je verwachten?
Mijn vierde trimester: “We hoeven ons niet te schamen voor dat kraamverband”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief