pijn in vagina na bevalling
31/01/2022

Waarom je na de bevalling pijn kunt ervaren in je vagina

Ervaar je pijnklachten in je vagina (binnenkant) of bij je vulva (buitenkant) na de bevalling? En doet penetratie van een penis, vinger of speeltje bij seks of het inbrengen van een tampon pijn? Dat zou goed kunnen. Helaas komen pijnklachten regelmatig voor. Naar schatting heeft zo’n 65% van de vrouwen seksuele problemen na de bevalling, waaronder pijnklachten.

In dit artikel vertellen we wat de reden is dat je pijn in je vagina kunt ervaren en waarom het goed is je pijnklachten serieus te nemen.

Pijn in vagina na bevalling

Pijnklachten in je vagina of bij je vulva kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een knip, een (totaal)ruptuur of scheur, of onvoldoende opgewondenheid en vochtigheid door onzekerheid of spanning. Pijn in of rond je vagina kan verschillende oorzaken hebben:

  • Geef je borstvoeding? Het gehalte van het hormoon oestrogeen in het lijf is lager als je borstvoeding geeft. Dit is een natuurlijk proces maar kan er wel voor zorgen dat er vaginale droogheid ontstaat of dat de vagina wat anders aanvoelt.
  • Littekenweefsel: littekenweefsel wat ontstaat na een knip is over het algemeen gevoeliger dan littekenweefsel van een scheurtje of ruptuur. Het kan een half jaar tot een jaar duren voordat de wond waar de knip zat weer helemaal normaal voelt.
  • Te strak gehecht: in uitzonderlijke gevallen zijn de hechtingen te hoog gezet of is er een zenuw mee gehecht.

Neem je pijnklachten serieus

Neem de pijn in je vagina of vulva na de bevalling serieus. De kans is groot dat er iets aan de hand is: je hoeft je daar niet voor te schamen. Het is niet nodig om met pijnklachten rond te lopen en het idee te hebben dat je je aanstelt.

En neem de tijd om te experimenteren wat fijn voelt en waar je aan toe bent. Ben je voldoende ontspannen en opgewonden bij seks?

Pijn kan ook een mentale oorzaak hebben omdat het spannend is om weer seks te hebben na de bevalling. Zorg dat er altijd voldoende aandacht is voor ontspanning en seksuele opwinding bij penetratie. Dat merk je doordat de vagina makkelijk en pijnloos toegankelijk is en vochtig is.

Het kan een half jaar tot een jaar duren voordat de wond (waar de knip zat) weer normaal voelt. Geduld is dus een schone zaak. Ongemerkt kan er wat littekenweefsel ontstaan na een knip, aan de buitenkant of binnenkant van je vagina. Het kan helpen om dit littekenweefsel te masseren. Door het litteken (inwendig) te masseren neemt de bloedtoevoer naar het litteken toe. Dit kan ervoor zorgen dat het litteken minder pijnlijk aanvoelt.

Wanneer schakel je hulp in?

Als je pijn blijft ervaren bij de seks is het raadzaam om een afspraak te maken bij een bekkenbodemfysiotherapeut. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan vaak snel achterhalen wat de oorzaak van de pijn is. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts naar een bekkenbodemfysiotherapeut.

Een gesprek bij een seksuoloog, een expert op het gebied van intimiteit en seksualiteit, kan ook helpen. Je hebt ook geen verwijzing nodig van de huisarts om een afspraak te maken bij een seksuoloog.

Meer lezen?

Hoe te zorgen voor een pijnlijke vagina na de bevalling

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen