Zwangerschapsvergiftiging: de oorzaak, de symptomen en behandeling
27/12/2021

De vijf best gelezen verhalen over je lichaam na de bevalling

De laatste week van het jaar is aangebroken en dus is het hoog tijd om terug te blikken op afgelopen jaar. Vandaag delen we daarom onze vijf best gelezen verhalen over je lichaam na de bevalling. Van het herstel van je lijf na een zwangerschap tot een openhartig verhaal van Yarah die na haar bevalling een verzakking kreeg: deze artikelen werden in 2021 het beste gelezen.

Herstel na de bevalling

‘Die eerste keren wandelen na de bevalling staan in mijn geheugen gegrift. Nou ja, wandelen… Waggelen dekt de lading beter. Stapje voor stapje liep ik door de straat, met een kraamverband in m’n onderbroek en het gevoel dat ik alle coördinatie miste in mijn bekkenbodemspieren (wat ook zo is)’, schrijft Frederieke Jacobs, oprichter van How About Mom, over het herstel na je bevalling. In onderstaand artikel deelt ze waarom het zo belangrijk is de tijd te nemen voor jouw herstel.

Neem de tijd voor jouw herstel

Nachtelijk zweten

Oprichter van How About Mom, Anna Jacobs, schreef dit jaar een artikel over nachtelijk zweten in de postpartum periode en vertelt hoe je er het beste mee om kunt gaan. ‘Midden in de nacht werd ik wakker in een doorweekt shirt. Niet van de melk – onze pasgeboren zoon heeft namelijk een uurtje geleden nog gedronken – maar van het zweet. Totdat ik er zelf mee te maken kreeg, had ik geen flauw idee dat transpireren een zeer bekende ‘ontzwanger’ kwaal is. Zweten? Jep, en niet zo’n beetje ook…’

Nachtelijk zweten: ook dit hoort erbij in de postpartum periode

Postpartum hormonen

Orthomoleculair therapeut Desirée Domacassé vertelt in onderstaand artikel over postpartum hormonen alles over de hormonen in je lichaam na de bevalling. ‘Tijdens de zwangerschap zwem je in een spreekwoordelijke hormonen soep, je vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen zijn vele malen hoger dan normaal. Deze hormonen gieren door je lijf en in bepaalde fases voelt dat fantastisch en soms ervaar je het als een enorme emotionele achtbaan. Deze hormonale overdaad is plotsklaps verdwenen wanneer je eenmaal bevallen bent. Hoe kan dat?’

Gastblog: zo werken postpartum hormonen

Verzakking

In de zomer van 2021 beviel Yarah van haar zoon Reza. De fantasieën die ze had over de maanden na de geboorte van haar kindje, werden helaas grotendeels overschaduwd. Yarah blijkt een verzakking te hebben waardoor haar kraamtijd – en ook nu 5,5 maand na de bevalling – er anders uitzien dan ze had gehoopt. Voor How About Mom klom ze in de pen en deelt ze haar verhaal. ‘Een verzakking is levensveranderend; voor zowel je lichaam als je mentale welzijn en voor zowel jezelf als voor je omgeving. Ik zou m’n zoon voor geen goud willen missen, maar ik wil ook open en eerlijk zijn over het hebben van deze kwaal’, aldus Yarah in onderstaand artikel.

Yarah over haar verzakking: ‘Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld’

Ongecensureerde versie

Welke nieuwe moeder we ook spreken, we delen allemaal dezelfde verbazing over de periode na de bevalling. Alles wat er met je lichaam gebeurt in de dagen na de bevalling, en het gevoel dat jij de enige bent die al die dingen meemaakt en voelt. Geen zorgen: als je het bloedverlies, die gekke slappe buik of dat zware gevoel tussen je benen deelt met ons of andere moeders, is het een feest der herkenning. Nou ja, feest… Om (aanstaande) moeders voor te bereiden op alles wat je kunt ervaren… In onderstaand artikel lees je een zo compleet mogelijk overzicht van je lichaam na de bevalling. Jep, de ongecensureerde versie! 

Je lichaam na de bevalling (de ongecensureerde versie)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen