bloedverlies na bevalling
09/12/2024

Uitscheuren tijdens de bevalling: alles over een ruptuur

Het is iets waar veel vrouwen voor vrezen: uitscheuren tijdens de bevalling. Toch komt dit vaak voor en herstelt het gelukkig goed.

Veel vrouwen lopen tijdens de bevalling een zogeheten ruptuur of scheur(tje) op. Maar hoe kan dat? En hoe verloopt het herstel na uitscheuren? Verloskundige Nathalie Bonte geeft antwoord op die vragen.

Een ruptuur tijdens de bevalling

Veel vrouwen lopen tijdens de bevalling een zogeheten ruptuur of scheur(tje) op. Een ruptuur betekent uitscheuren tijdens de bevalling. Rupturen zijn er in verschillende gradaties, van een klein scheurtje in je schaamlip tot een totaalruptuur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • een ruptuur: het weefsel tussen de vagina en anus is ingescheurd
  • een subtotaalruptuur: de kringspier van de anus is gedeeltelijk ingescheurd
  • een totaalruptuur: de kringspier van de anus is volledig ingescheurd.

De oorzaak van inscheuren

De kans op inscheuring is groter bij een groot kind, een kunstverlossing zoals een vacuüm- of tangverlossing, of een kindje dat met het hoofd in een afwijkende ligging wordt geboren. Als jij een ruptuur hebt opgelopen tijdens de bevalling, dan ben je niet de enige: een scheur(tje) komt vaak voor.

Advies bij een ruptuur

Je hoeft je geen zorgen te maken als je de eerste weken na de bevalling nog klachten hebt: het herstel kost tijd. Het overgrote deel van de vrouwen herstelt volledig van een ruptuur of (sub)totaalruptuur. Geef je lichaam de tijd om te herstellen Zo verzorg je een pijnlijke vagina na de bevalling.

Het kan goed om te starten met oefeningen die je bekkenbodemspieren kunnen versterken. Daar kun je mee beginnen zodra de wond niet of nauwelijks meer pijnlijk is in de weken na de bevalling. Voor een persoonlijk advies is het aan te raden om een geregistreerd bekkenfysiotherapeut te bezoeken. Blijf je last houden na de bevalling? Lees meer over wat je kunt doen als je last blijft houden van het litteken na een knip of scheur.

last litteken knip scheur na bevalling

Nacontrole: 6 weken na de bevalling

Je verloskundige zal bij de nacontrole, zes weken na je bevalling, controleren hoe het herstel van een scheur of de hechtingen gaat. Dit is ook een goed moment om vragen te stellen over jouw herstel. Ook kun je voor een persoonlijk advies een geregistreerd bekkenfysiotherapeut bezoeken.

Ervaring met een ruptuur of knip

Annemarie liep een totaalruptuur op tijdens haar bevalling. Ze vertelt daarover: “Anderhalf jaar na mijn bevalling en totaalruptuur merk ik er heel weinig meer van. Sporten, dagelijkse activiteiten, alles kan weer. Het enige wat ik nog merk, als ik eerlijk ben, is dat seks anders voelt dan voor de bevalling. Maar ik geniet weer net zo van seks.”

Marit kreeg een knip bij haar bevalling. Gynaecoloog Koen Deurloo geeft in dit artikel antwoord op veel gestelde vragen over de knip, ook hoe het herstel er na de bevalling uitziet.

Betrouwbaar advies: How About Mom app

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na de zwangerschap? Download dan onze app met meer dan 200 artikelen, een handige symptomenchecker en sport-en ontspanningsoefeningen. How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere, hectische en lifechanging periode nodig hebt. Jij zorgt voor de baby, wij zijn er voor jou.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen