Na die eerste rommelige weken, lijkt jouw kindje na een maand of drie eindelijk het concept doorslapen te begrijpen. Hoera! Met blokken van zo’n 5 a zes uur is jullie nachtrust is weer een beetje terug. Je geeft elkaar een high five, gaat weer eens wat later naar bed en voelt hoe de energie weer toe neemt. Tot je kindje, van de een op de andere dag, ineens weer ‘s nachts de boel op stelten zet. Ineens mag je er weer drie keer uit per nacht en heb je het gevoel weer helemaal terug bij af te zijn. Help!
Hoewel het heel frustrerend is als je kindje niet meer wil slapen of middenin de nacht wakker wordt, is het vaak wel te verklaren. Baby’s leren in hun eerste levensjaar ontzettend veel nieuwe vaardigheden bij. De mentale ontwikkeling die nodig is om die vaardigheden eigen te maken, kan invloed hebben op het slaapgedrag van jouw kindje.
De Amerikaanse kinderarts dr. T Berry Brazelton deed zestig jaar onderzoek naar de mentale ontwikkeling van kinderen. Hij stelt dat er aanwijsbare perioden zijn waarin baby’s en kinderen nieuwe vaardigheden leren, zoals omrollen, gaan zitten en beginnen met kruipen, zichzelf leren optrekken, lopen en taalontwikkeling. Doordat je kindje bij circa 4 maanden, 8 maanden, 10 maanden en 12 maanden zo’n sterke mentale ontwikkeling meemaakt, merk je ineens weer slechter slapen. Tijdelijk slechter slapen is een veelvoorkomend bij-effect van de mentale groei spurts van jouw baby.
Slaapregressie of slaapprogressie?
Kinderslaapcoach Ewelina de Groot legt dit fenomeen slaapregressie uit: “Misschien sliep je baby eerst goed, maar merk je rond de 4 of 5 maanden dat er wat verandert. Je baby slaapt minder goed en wordt vaker wakker. Dit komt doordat je baby een volwassenere slaap aan het ontwikkelen is. Tussen de 8 en 9 maanden word ik ook veel gebeld als slaapcoach, hierbij zie je dat het gaan kruipen en gaan staan meer prioriteit heeft dan slapen, ook in de nacht. Ook rond de 12 maanden zie je enorme ontwikkelingssprong zoals het gaan lopen, wat helaas ook vaak tijdelijk een negatieve invloed heeft op slaap.”
Onderzoek welke vaardigheid je baby of je kind zich eigen aan het maken is. Omarm die ontwikkelingen. Als het rommelt met slaap van je baby tussen 7-9 maanden, besef dat zij bezig is met gaan kruipen. Slaapt je dreumes tussen 1 en 1,5 jaar niet (meer) goed? Dat kan komen omdat hij bezig is met gaan lopen en praten. Het kan helpen om juist naar die bijzondere mijlpalen van je baby te kijken in plaats van de tijdelijke verstoorde nachtrust. Leg de nadruk op het bereiken van mijlpalen van je baby of kind, want het is een enorme progressie die je kindje maakt.