Slaapregressie 4 maanden
Slaapt jouw baby slechter rond de 4 maanden?
Home » Baby » Baby en slapen » Slaapregressie: baby 4 maanden
Veel ouders vrezen voor een slaapregressie, een periode dat je kind tijdelijk minder goed slaapt. Wat gebeurt er nou eigenlijk bij een baby rond de 4 maanden? Slaapcoach Simone Meijer vertelt je wat je kunt verwachten van de 4 maanden slaapregressie.
Simone Meijer
Simone Meijer is kinderslaapcoach en kindertherapeut in opleiding. Ze heeft een eigen praktijk, SlaapMoon, en heeft zelf 2 jonge kinderen.
In mijn praktijk kom ik veel met ouders in aanraking waarvan hun kindje midden in een slaapregressie zit. Het is vaak hét moment dat ouders aan de bel trekken, want het slapen gaat ineens (nog) minder goed.
Wat is een slaapregressie?
Een slaapregressie houdt in dat je baby tijdelijk wat minder goed slaapt. Jouw kindje leert allemaal nieuwe dingen, waardoor hij of zij – tijdelijk – wat meer moeite met slapen kan hebben.
Slaapregressie bij 4 maanden
De slaapregressie die ouders vaak het zwaarste vinden zijn die bij 4 maanden en bij 8 maanden. En dat is niet zo gek: er gebeurt zo ontzettend veel in het eerste jaar, en dan vooral rond deze periodes.
Met 4 maanden zijn je baby en jij net uit het vierde trimester. Jij als mama bent misschien net weer aan het werk, jouw kindje ontwikkelt zich op verschillende gebieden én er gebeurt ook nog iets belangrijks op het gebied van slaap. Jouw kindje leert rond de 4 maanden echt slaapjes “consolideren”. Ofwel: slaapcyclussen aan elkaar koppelen.
Slaapcycli koppelen
Waar dit eerst meer toeval was, leert jouw baby rond de 4 maanden nu echt bewust om verder te slapen als hij of zij even wakker wordt vanuit de lichte slaap, om zo een volgende cyclus er aan vast te plakken. En zoals bij elke vooruitgang in de ontwikkeling gaat dit een beetje met vallen en opstaan.
Hoe lang duurt de 4 maanden slaapregressie?
Een slaapregressie duurt gemiddeld zo’n 6 weken, waarvan de piek in de eerste 3 weken zit.
Waar kun je een slaapregressie of slaapsprong aan herkennen? Jouw kindje doet misschien ineens hele korte slaapjes, wordt vaker wakker in de nacht, heeft meer moeite met in slaap vallen en wordt ineens direct wakker zodra jij stopt met wandelen met de wagen of draagzak. Dit gedrag is heel normaal en het gaat vaak ook weer over.
Tips bij slecht slapen rond de 4 maanden
Wat kan je doen als je baby rond de 4 maanden tijdelijk minder goed slaapt? Help je kindje gerust wat extra om te slapen, zodat er in ieder geval genoeg uurtjes gemaakt worden. De manier waarop er geslapen wordt en de plek is voor nu minder belangrijk. Of dat nou de MaxiCosi, wandelwagen, draagdoek of box is, dat maakt niet uit.
Er kunnen zogenaamde afhankelijk slaapassociaties ontstaan maar die kan je ook weer afwennen. Dus je hoeft daar niet bang voor te zijn. Wil je jouw baby liever niet té afhankelijk van jou laten slapen, dat kan.
Kies dan vooral voor het inzetten van de wandelwagen en draagzak als hulpmiddelen. De beweging in een wandelwagen of draagzak kan helpen bij het in slaap vallen en langer slapen, zonder dat je daar veel extra hulp bij hoeft te bieden in de vorm van wiegen, sussen of troosten.
Omgaan met slaapregressie bij 4 maanden
Wordt het je soms even teveel? Vraag hulp, wissel af met je partner of doe een ademhalingsoefening terwijl je jouw kindje troost. Het kan heel goed dat jouw kindje ook rustig wordt wanneer jij rustiger wordt en je hartslag daalt.
Heb je echt even wat extra handvatten nodig op het gebied van slaap? Wil je leren hoe je jouw baby zelf in slaap kunt laten vallen? Hoe je kunt helpen met gezonde slaapgewoontes ontwikkelen en hulp bij veelvoorkomende slaapproblemen zoals vroeg wakker worden?
Samen met slaapcoach Simone ontwikkelden wij een online slaapcursus. Met deze cursus kan jij in elke levensfase van jouw kindje – van 0 tot 4 jaar – zelfstandig aan de slag met slapen. Je kunt kiezen voor de volledige slaapcursus van 0 tot 4 jaar, of de module die nu past bij de leeftijd van jouw kindje aanschaffen, zoals slaap bij baby’s van 0-6 maanden.
How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲