Slaapregressie 8 maanden

Slaapt jouw baby slechter rond de 8 maanden?

Veel ouders vrezen voor een slaapregressie, een periode dat je kind tijdelijk minder goed slaapt. Wat gebeurt er nou eigenlijk bij een baby die 8 maanden oud is? En wat houdt een slaapregressie of slaapsprong in?

Simone Meijer

Simone Meijer

Simone Meijer is kinderslaapcoach en kindertherapeut in opleiding. Ze heeft een eigen praktijk, SlaapMoon, en heeft zelf 2 jonge kinderen.

In mijn praktijk kom ik veel met ouders in aanraking waarvan hun baby midden in een slaapregressie zit. De twee slaapsprongen die ouders vaak het zwaarste vinden zijn de slaapregressie met 4 maanden en met 8 maanden. En dat is niet zo gek: er gebeurt zo ontzettend veel in het eerste jaar, en dan vooral rond deze periodes.

Slaapregressie bij 8 maanden

Een slaapregressie houdt in dat je baby tijdelijk wat minder goed slaapt. Jouw kindje leert rond de 8 maanden allemaal nieuwe dingen, waardoor hij of zij – tijdelijk – wat meer moeite met slapen kan hebben.

Baby’s van 8 maanden oud gaan tijgeren, kruipen, proberen zich op te trekken, geluiden maken. Door die grote mentale en fysieke ontwikkelingen, kan het slapen tijdelijk wat rommeliger of onrustiger zijn. Ook is er rond de 8 maanden vaak sprake van een ontwikkeling in de hechting. Jouw baby kan het ineens lastiger vinden als jij weg bent en kan eenkenniger worden.

Hoe lang duurt de 8 maanden slaapregressie?

Een slaapregressie duurt gemiddeld zo’n 6 weken, waarvan de piek in de eerste 3 weken zit. Dit zijn gemiddelden: het kan zijn dat jouw baby minder lang of juist wat langer ‘rommeliger’ slaapt.

Hoe herken je 8 maanden slaapregressie?

Waar kun je een slaapregressie aan herkennen? Dit zijn signalen van een slaapregressie rond de 8 maanden:

  • Jouw baby doet misschien ineens hele korte slaapjes
  • Je baby wordt vaker wakker in de nacht
  • Je baby heeft meer moeite met in slaap vallen
  • Je baby wordt ineens direct wakker zodra jij stopt met wandelen met de kinderwagen of draagzak
slaapregressie 8 maanden

Tips bij slecht slapen rond de 8 maanden

Wat eerst nog prima werkte om jouw baby rustig en slapend te krijgen, werkt nu ineens niet meer. Je moet voor je gevoel een hele nieuwe trukendoos open trekken. De piek van deze 8 maanden slaapsprong of slaapregressie zit hem ook weer in de eerste weken.

Wat kan je doen als vader of moeder bij de slaapsprong rond 8 maanden? Help je kindje gerust wat extra om te slapen, zodat er in ieder geval genoeg uurtjes gemaakt worden. De manier waarop er geslapen wordt en de plek is voor nu minder belangrijk.

Er kunnen zogenaamde afhankelijk slaapassociaties ontstaan maar die kan je ook weer afwennen.  Dus je hoeft daar niet heel bang voor te zijn. Wil je jouw dreumes liever niet té afhankelijk van jou laten slapen, dat kan. Kies dan vooral voor het inzetten van de wandelwagen en draagzak als hulpmiddelen. De beweging in een wandelwagen of draagzak kan helpen bij het in slaap vallen en langer slapen, zonder dat je daar veel extra hulp bij hoeft te bieden in de vorm van wiegen, sussen of troosten.

Omgaan met slaapregressie bij 8 maanden

Wordt het je soms even teveel? Vraag hulp, wissel af met je partner of doe een ademhalingsoefening terwijl je jouw kindje troost. Het kan heel goed dat jouw kindje ook rustig wordt wanneer jij rustiger wordt en je hartslag daalt.

Van 6 maanden tot 2,5 jaar maakt je baby grote ontwikkelingen mee, en dat heeft invloed op slapen. Zo gaan baby’s en dreumesen steeds minder slapen overdag en kunnen ze langer wakker blijven tot het volgende slaapje.

Wil jij jouw baby of dreumes beter leren slapen? Kun je wel wat hulp gebruiken bij slaapproblemen bij jouw baby of dreumes? In deze cursus leer je meer over: slaapontwikkeling en slaapsprongen, slaap bij je baby of dreumes bevorderen, troosten & huilen, voeding & slaap, veilig samen slapen in één bed, oefenen met in eigen bed slapen, hulpmiddelen om je baby of dreumes te helpen slapen en methoden zoals de cirkeltechniek, de stoeltechniek en methodes om je kindje te troosten.

Met deze cursus kan jij in elke levensfase van jouw kindje – van 0 tot 4 jaar – zelfstandig aan de slag met slapen. Je kunt kiezen voor de volledige slaapcursus van 0 tot 4 jaar, of de module die nu past bij de leeftijd van jouw kindje aanschaffen, zoals slaap bij baby’s van 6 maanden tot 2,5 jaar.

How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲