Hoe ziet een miskraam eruit?

Het is een angst die bij de meeste vrouwen leeft in de eerste weken na een positieve zwangerschapstest: als het maar goed blijft gaan. Hoewel dit gelukkig in de meeste gevallen zo is, kan een zwangerschap helaas ook in een miskraam eindigen. We vertellen je in dit artikel wat je kunt verwachten en hoe een miskraam bij verschillende weken eruit ziet.

Voordat we beginnen willen we je op het hart drukken om bij twijfel van een miskraam jouw verloskundige, gynaecoloog of huisarts te bellen. Maak je je zorgen, aarzel niet om hulp in te schakelen.

Als er sprake is van een miskraam, weet dan dat er niet één manier is om hier doorheen te komen. Er is geen goed of fout. Weet ook dat het niet jouw schuld is en dat je niet de enige bent.

Wat is een miskraam?

De beste manier om een miskraam te beschrijven is een spontaan verlies. Het is een lichamelijke reactie op een zwangerschap die plotseling uit zichzelf (dus niet door iets wat jij doet) eindigt binnen de eerste 20 weken van de zwangerschap. Wanneer dit gebeurt, moet je lichaam het weefsel dat zich in de baarmoeder heeft ontwikkeld, verwijderen. Als de miskraam is begonnen, kan hij helaas niet meer worden gestopt.

Miskramen komen voor bij ongeveer 1 op de 4 vastgestelde zwangerschappen, en ongeveer 85% van de miskramen treedt op in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Een miskraam ontstaat meestal doordat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel iets mis gaat.

miskraam bloedverlies

Hoe weet ik of een ik een miskraam heb?

Je zou verwachten dat een miskraam duidelijk is, maar het kan moeilijk zijn om te weten of je een miskraam hebt. Bel je huisarts, verloskundige of gynaecoloog in deze situaties:

  • (veel) bloed verliezen
  • zweten
  • duizelig zijn en denken dat je flauwvalt
  • kramp of heftige pijn
  • koorts (38 graden of hoger)

Je kunt klachten hebben bij een miskraam, maar dat hoeft niet.

Hoe ziet een miskraam eruit bij 4 weken?

In week 4 vindt meestal de innesteling plaats, wat voor een lichte bloeding kan zorgen. Vaginaal bloedverlies betekent in dit geval dus niet noodzakelijk dat het om een miskraam gaat. Lijkt het bloedverlies meer op een menstruatie, dus heftiger dan een lichte bloeding, neem dan contact op met je zorgverlener.

Hoe ziet een miskraam eruit bij 5 weken?

Met vijf weken is de zogeheten blastocsyste uitgegroeid tot een embryo. Misschien heb je in deze fase net je gemiste menstruatie opgemerkt en een zwangerschapstest gedaan. Als er in deze fase een bloeding optreedt, kan dat heel verontrustend zijn. In week 5 kan een miskraam meer merkbare bloedstolsels hebben dan bij 4 weken en meer lijken op zware menstruatie, inclusief pijnlijke krampen.

Hoe ziet een miskraam eruit bij 6 weken?

De kans op een miskraam wordt kleiner naarmate de zwangerschap vordert, en bij 6 weken daalt de kans tot gemiddeld 10%. Helaas kan het nog steeds gebeuren dat de zwangerschap niet doorzet. Wanneer je bij 6 weken een miskraam krijgt kunnen de bloedstolsels die je verliest wat groter zijn.

‘Ik wist niet hoe een miskraam bij zes weken eruit ziet

Een miskraam na 6 weken

Wanneer je na 6 weken een miskraam krijgt, kun je een klein dooierzakje – vaak niet groter dan je pinknagel – zien. Bij 8 weken ziet het weefsel er volgens veel vrouwen uit als een soort lever. De bloedstolsels zijn glimmend en donkerrood.

Na 10 weken is het vruchtje ongeveer drie centimeter groot. Dat kan heel confronterend zijn. De bloedstolsels zijn vaak grotere, gladde klonten bloed. Ook kun je de vruchtzak tegenkomen: dat is een met vocht gevuld blaasje waar de vrucht in zat. Wanneer je na 12 weken een miskraam krijgt, verlies je vaak eerst vocht en daarna bloed en stolsels. De embryo is zo groot als een pruim en er is een klein mensje te onderscheiden.

op miskraam rust vaak nog taboe

Doet een miskraam pijn?

Een miskraam kan pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet. Sommige vrouwen ervaren een soort menstruatiekrampen, soms zijn het felle steken of lang aanhoudende buikpijn. Sommige vrouwen hebben helemaal geen pijn.

Naast lichamelijke pijn, verdient de mentale pijn die kan komen kijken bij een miskraam aandacht. Het is een ingrijpende ervaring en het verdriet en verlies mag erkent worden. Je hoeft dit niet in je eentje door te maken.

Kun je een miskraam krijgen zonder symptomen?

Het kan gebeuren dat jouw zwangerschap eindigt zonder dat je dit beseft. Dit wordt ook wel een missed abortion genoemd. De embryo in jouw buik is gestopt met leven, zonder dat jij symptomen hebt gehad zoals hierboven beschreven. De meeste vrouwen komen hier tijdens een echo achter.

Bij een missed abortion krijg je meestal het advies om af te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Bij iets minder dan de helft van de vrouwen gebeurt dit binnen een week. Wanneer dit niet gebeurt kun je kiezen voor medicatie om het proces te bevorderen. Soms is er een curettage nodig om het vruchtje uit je baarmoeder te verwijderen.

Miskraam verwerken

Een miskraam meemaken, ongeacht het stadium van je zwangerschap, kan heel moeilijk zijn. Misschien ben je verdrietig, boos, geschokt of voel je juist helemaal niets. Er is niet één goede reactie. Een miskraam verwerken kan op veel manieren: doe wat jij nodig hebt om hier doorheen te komen.

Er zijn heel veel vrouwen die dit met jou doormaken. We mogen hier dus veel meer over praten met elkaar, het zou nooit een taboe mogen zijn. Spijtig genoeg ervaren nog steeds veel vrouwen dit wel zo.

Andere vrouwen over hun miskraam:

Madelon stopte verdriet na miskraam weg, maar helpt nu andere vrouwen met de verwerking

Hoe ga je om met een miskraam? Andere vrouwen vertellen

Momtalk Rowan: ‘Ik ben open over mijn miskraam, omdat ik hoop steun te kunnen bieden aan andere vrouwen’

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies.