zo bijzonder is moedermelk
02/01/2022

Alles over de bijzondere kenmerken en voordelen van moedermelk

Vind je het ook geen bijzonder idee dat jouw lichaam je baby volledig kan voorzien in alle voeding die dat piepkleine mensje nodig heeft? We zetten in dit artikel op een rij wat de voordelen van moedermelk zijn voor je baby, wat de voedingswaarde van moedermelk is, en waarom colostrum zo bijzonder is.

Voordelen moedermelk

Moedermelk heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen voor je kindje. Een van de voordelen van moedermelk is dat kinderen die borstvoeding krijgen, als ze ouder worden een kleiner risico lopen op aandoeningen zoals overgewicht en hoge bloeddruk. Ook krijgen ze minder problemen met hun gebit. 

Nog een van de voordelen van moedermelk is dat het een ‘product’ is dat constant verandert. Als je baby ziek is, past jouw melk zich aan om je baby extra antistoffen en witte bloedcellen te geven. 

Een belangrijk voordeel van het geven van borstvoeding is dat jij als moeder ook beschermd wordt. Borstvoedende moeders lopen minder kans op suikerziekte, reuma en een hoge bloeddruk. Ook hebben ze een lager risico op borst-, eierstok- en baarmoederkanker voor de menopauze en minder kans op osteoporose.

Voedingswaarde moedermelk

Borstvoeding is een superfood voor jouw kleintje. Inmiddels is er uit onderzoek steeds meer bekend over de voedingswaarde van moedermelk. Deze melk zit vol eiwitten, mineralen, vitaminen en vetten in precies de juiste verhouding die je baby nodig heeft. Ook bevat moedermelk beschermende stoffen, groeifactoren en cellen die helpen bij het bestrijden van infecties, en bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van je kindje.

De voedingswaarde van moedermelk blijft hoog, ook al krijg jij zelf als moeder wellicht niet genoeg voedingsstoffen binnen. In dat geval worden je reserves aangesproken.

Vergelijk het met je zwangerschap, waarbij jouw baby in de baarmoeder alsnog alle voedingsstoffen binnenkrijgt, ook al krijg jij door de zwangerschapsmisselijkheid geen hap door je keel. Je kunt je baby blijven borstvoeden, ook wanneer je zelf heel weinig energie binnenkrijgt door je voeding. De voedingswaarde van moedermelk blijft hoog. Dat jouw lichaam melk kan blijven produceren ook al krijg jij te weinig binnen, betekent niet dat dit wenselijk is. Jij loopt een groot risico jezelf uit te putten en dat is niet de bedoeling, zeker nu je de zorg voor een baby’tje erbij hebt. 

Unieke samenstelling van de eerste moedermelk: colostrum

Het kan gebeuren dat in de zwangerschap je borsten al beginnen te lekken, voornamelijk gedurende de nacht. Je borsten zijn namelijk in de zwangerschap al bezig met de aanmaak van melk. De eerste moedermelk wordt ‘colostrum’ genoemd. Colostrum is dikker dan moedermelk, geel van kleur en uniek qua samenstelling en concentratie. 

Eigenlijk is colostrum een fase voordat de rijpe moedermelk wordt aangemaakt. Deze eerste moedermelk bevat alles wat de baby in de eerste dagen na de geboorte nodig heeft. Colostrum zorgt voor directe immuniteit en stimuleert de verdere ontwikkeling van de organen en het darmstelsel. Een prachtige bescherming voor je pasgeboren baby. Daarom is het zo van belang om die eerste moedermelk aan je baby te kunnen geven. Als dat niet via de borst direct gaat of lukt, kun je ook met de hand kolven en je baby via fingerfeeding de colostrum geven.

Wil jij de beste start maken bij het geven van borstvoeding? Volg de online borstvoedingscursus van How About Mom en lactatiekundige Céline. Leer in tien online lessen van in totaal twee uur alles wat jij moet weten om met zelfvertrouwen aan jouw borstvoedingsavontuur te beginnen. 

Wil je meer lezen?

Hoe lang moet ik borstvoeding geven?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen