fases moedermelk borstvoeding
08/07/2023

Fases van moedermelk: van colostrum tot rijpe moedermelk

Auteur

Datum

Categorie

Share

De aanmaak van moedermelk in je borsten is een natuurlijk proces dat begint tijdens de zwangerschap en doorgaat na de geboorte van de baby. Wist je dat de samenstelling van de moedermelk verandert? In dit artikel vertellen we je over de drie fases van borstvoeding en wat het verschil is tussen colostrum, melk in de overgangsfase en rijpe moedermelk.

Als je van plan bent om borstvoeding te geven, is het goed om te weten hoe jouw melkproductie verandert na de geboorte van je baby. De drie verschillende fases van borstvoeding zijn als volgt: na de colostrum volgt een overgangsfase waarna fase van de rijpe moedermelk aanbreekt.

Colostrumfase

Colostrum is de eerste melk die wordt geproduceerd, meestal vanaf het einde van de zwangerschap tot enkele dagen na de geboorte. Het is een dikke, gelige vloeistof die rijk is aan voedingsstoffen en antistoffen. Deze eerste moedermelk bevat alles wat de baby in de eerste dagen na de geboorte nodig heeft: colostrum zorgt voor directe immuniteit en stimuleert de verdere ontwikkeling van de organen en het darmstelsel. Een belangrijke bescherming voor je pasgeboren baby.

Overgangsfase

Na de colostrumfase begint de productie van rijpe moedermelk op gang te komen. Deze overgangsfase duurt meestal enkele dagen tot ongeveer twee weken. Tijdens deze fase verandert de samenstelling van de moedermelk geleidelijk van colostrum naar rijpe moedermelk.

Rijpe moedermelk

Aan het einde van de eerste maand is je melk volledig rijp. Hiermee begint de derde fase: de rijpe melkfase. Rijpe moedermelk bestaat uit verschillende componenten, waaronder water, vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antistoffen. Het is deze rijpe melk die jouw baby van alle voedingsstoffen voorziet die hij nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling.

borstvoeding cursus online

Melkproductie neemt toe

Colostrum wordt in hele kleine hoeveelheden aangemaakt. In de overgangsfase neemt de melkproductie steeds meer toe: de hoeveelheid moedermelk die je in deze periode produceert kan oplopen tot 600 of 700 milliliter in 24 uur. Zo speelt je lichaam in op de behoefte van je baby, die steeds meer voeding en een andere verdeling van voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen groeien. Je kunt zelf ook merken dat je meer trek krijgt als borstvoedende mama: lees meer over eten bij borstvoeding en een gezonde melkproductie.

Moedermelk heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen voor je kindje. Een van de voordelen van moedermelk is dat kinderen die borstvoeding krijgen, als ze ouder worden een kleiner risico lopen op aandoeningen zoals overgewicht en hoge bloeddruk, en minder problemen met hun gebit.

Wat is het verschil tussen colostrum en rijpe moedermelk?

Het belangrijkste verschil tussen de colostrumfase en de fase van rijpe moedermelk is de samenstelling van de melk. Colostrum is dikker en geconcentreerder dan rijpe moedermelk, en het bevat een hogere concentratie aan antistoffen.

Colostrum is essentieel voor de immuniteit en de bescherming van jouw pasgeboren baby. Na de colostrumfase wordt de melk dunner en meer vloeibaar, terwijl de hoeveelheid en de samenstelling van de voedingsstoffen worden aangepast aan de behoeften van jouw groeiende baby. Je kunt het ook goed zien als je melk afkolft en in moedermelk-bewaarzakjes invriest. Colostrum is geel, rijpe(re) moedermelk krijgt een steeds lichtere kleur.

Je moet ze zien als drie verschillende fases van moedermelk, niet als drie afzonderlijke typen melk. De basisbestanddelen van moedermelk – vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antistoffen – blijven hetzelfde zolang je borstvoeding geeft, maar hun niveaus stijgen of dalen afhankelijk van de omstandigheden.

Samenstelling van rijpe melk

De samenstelling van jouw moedermelk varieert per voeding en over de tijd. Moedermelk bevat bijvoorbeeld immunoglobulinen: dat zijn antistoffen die de baby helpen beschermen tegen infecties. Naarmate je langer borstvoeding geeft kunnen de niveaus van immunoglobulinen in de moedermelk variëren, waarbij sommige antistoffen afnemen en andere toenemen om aan de behoeften van jouw groeiende baby te voldoen.

De samenstelling van moedermelk verandert eenmaal in de rijpe melkfase niet meer zo ingrijpend, ongeacht of je een paar maanden, een jaar of langer borstvoeding geeft.

Het mooie is dat jij je hier niet druk om hoeft te maken. Jouw moedermelk is altijd afgestemd op de behoeften van jouw baby, ongeacht de duur van de borstvoeding. Je lichaam past zich aan en produceert melk van de juiste samenstelling om aan de behoeften van jouw groeiende baby te voldoen. Prachtig, vind je niet?

Meer lezen?

Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie

Alles over de bijzondere kenmerken en voordelen van moedermelk

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief