hoe lang borstvoeding
01/01/2022

Hoe lang moet ik borstvoeding geven?

Hoe lang moet ik borstvoeding geven? Dat is een vraag die veel (aanstaande) moeders hebben. Hoe lang geef je borstvoeding om je baby de beste start te geven? Vanaf wanneer krijgt je baby antistoffen binnen? Is er een richtlijn? We vragen het aan lactatiekundige Céline: hoe lang geef je borstvoeding?

Lactatiekundige Céline Moly: “Er is niet direct één antwoord. Het antwoord op de vraag hoelang geef je de borst, hangt namelijk af van wat jij graag wilt en wat lukt. Het belangrijkste is dat je kiest wat bij je past en dat je jouw eigen gezondheid en welzijn serieus neemt.”

Voor alle baby’s is er het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat luidt dat moeders hun baby het beste de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding kunnen geven. Na zes maanden kan borstvoeding worden gecombineerd met bijvoeding, in elk geval tot het kind twee jaar is. Dat advies geldt voor alle moeders, en niet – zoals veel mensen denken – alleen voor moeders in ontwikkelingslanden.

Zes maanden uitsluitend borstvoeding geven is een mooi streven, maar we weten ook dat dit niet voor alle moeders haalbaar is. Er kunnen lichamelijke of mentale redenen zijn waarom je als moeder, soms onverhoopt, eerder moet stoppen. Eerder moeten stoppen met borstvoeding geven kan tot teleurstelling of verdriet zorgen.

Als borstvoeding geven niet lukt

Hoelang geef je borstvoeding met vaste voeding?

Vanaf dat jouw baby vier maanden oud is, kun je starten met de eerste oefenhapjes. Vanaf zes maanden ga je jouw kindje naast moedermelk of andere melk echt bijvoeden. 

Hoe lang jij de borst geeft, kan samenhangen met jouw voorkeuren of die van jouw kindje. Sommige moeders hebben de wens om langer dan zes maanden de borst te geven, maar merken dat hun baby interesse verliest naarmate vast voedsel is geïntroduceerd. Er zijn ook moeders die de combinatie van werk en borstvoeding geven lastig vinden en daardoor stoppen, of moeders bij wie het voeden zo natuurlijk en vanzelf verloopt dat ze juist langer doorgaan dan ze van te voren hadden verwacht. Kortom: iedere moeder en iedere baby is anders en je zult zelf gaan ervaren wat werkt voor jullie.

Zo bouw je borstvoeding lichamelijk en emotioneel af

Zo weet je of je baby voldoende drinkt

Hoe lang borstvoeding geven voor antistoffen?

Borstvoeding kun je het beste beschouwen als superfood voor jouw kleintje. Het geven van borstvoeding is de meest gezonde keuze voor je baby en wordt door deskundigen wereldwijd aangeraden.

Hoe langer je borstvoeding geeft hoe groter de gezondheidsvoordelen. Borstvoeding heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen voor je kindje. Moedermelk zit vol eiwitten, mineralen, vitaminen en vetten in precies de juiste verhouding die je baby nodig heeft. Ook bevat moedermelk beschermende stoffen, groeifactoren en cellen die helpen bij het bestrijden van infecties, en bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van je kindje.

Kinderen die borstvoeding krijgen, lopen op latere leeftijd een kleiner risico op overgewicht en hoge bloeddruk, en krijgen minder problemen met hun gebit. Als de baby ziek is, past jouw melk zich aan om haar extra antistoffen en witte bloedcellen te geven. Bijzonder waar jouw moedermelk allemaal aan bijdraagt, nietwaar?

Naast gezondheidsvoordelen voor je baby heeft borstvoeding ook praktische voordelen. Jouw melk is 24/7 beschikbaar én op de juiste temperatuur voor je baby. Jij – of je partner – hoeft ’s nachts niet het bed uit om een flesje te maken. Moedermelk is bovendien gratis, wat voor veel gezinnen een groot pluspunt is. Ook kan het geven van borstvoeding helpen bij een sneller herstel en minder bloedverlies na de bevalling.

Alles over afgekolfde moedermelk opwarmen en bewaren

Colostrum: het vloeibare goud

Alles wat je baby aan moedermelk heeft binnengekregen, is meegenomen. Zelfs als je alleen colostrum – ook wel het vloeibare goud genoemd – geeft, doe je iets heel belangrijks voor je baby: je geeft hem of haar daarmee essentiële antistoffen tegen infecties. Colostrum bevat namelijk alles wat de baby in de eerste dagen na de geboorte nodig heeft: het zorgt voor directe immuniteit en stimuleert de verdere ontwikkeling van de organen en het darmstelsel.

Hoe lang borstvoeding: wat past bij jou?

Zoals we eerder schreven hoef jij niet het gevoel te hebben dat je faalt als het bij jou niet lukt om net zolang borstvoeding te geven als je zelf had gehoopt. Lactatiekundige Céline Moly stelt moeders gerust: “Elke druppel moedermelk is waardevol, dat is mijn uitgangspunt. Ik hoop dat iedere moeder trots is wanneer ze ziet hoe haar baby op haar melk groeit en zich ontwikkelt. Dus pluk de dag, geniet van wat kan en durf aan te geven wat bij je past en wanneer.”

Meer lezen?
“Geef jij nog stééds de borst?” vs. “Waarom geef je geen borstvoeding?”

Huid-op-huid contact zorgt voor langere borstvoedingsduur

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen