samen eten kinderen
06/09/2022

Waarom is samen eten met je kinderen belangrijk?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Na je werkdag haal je de kinderen op, ze zijn moe van een warme drukke dag bij de opvang. Thuis mogen de kinderen even rustig spelen terwijl jij een snelle, gezonde maaltijd kookt. Na een kwartiertje staat het eten op tafel en ga jij met de kinderen aan tafel. Je partner is nog niet thuis, daarom eten de kinderen nu en eten jullie later als de kinderen op bed liggen. Het klinkt als een heel fijn (bijna perfect 😉) avondritueel, toch?

Hoe zit het met het samen eten met het gezin? Vanaf welke leeftijd is dat wenselijk? En waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Deze vragen stelde Anna (mama van 2) mij. 

Een fijn avondritueel

Allereerst, een fijn avondritueel is een avondritueel dat voor jou én je kinderen fijn werkt. Vroeg of laat eten? Gezamenlijk eten of er alleen bij zitten? Vroeg eten zonder papa of laat eten met papa en mama samen? Mijn advies is vooral: doe wat voor jullie prettig werkt. 

Zien eten, doet eten

Op het moment dat je nog zoekende bent naar een avondritueel dat goed werkt of als je merkt dat je kind(eren) af en toe kieskeurig eetgedrag laten zien, dan zou ik als pedagoog adviseren om met elkaar aan tafel te eten. Je hebt het vast wel eens gehoord: zien eten, doet eten. Wanneer jij aan tafel geniet van je broccoli, zal je kind ook sneller broccoli eten. 

De focus is anders

Op het moment dat je als ouder aan tafel erbij zit maar niet eet – bijvoorbeeld voor de gezelligheid of om je kind te helpen – ligt de focus op het eten. Misschien ook wel op aansporen om recht te blijven zitten of om nog een hapje te nemen. Onbewust kan dit (voor sommige kinderen) aanvoelen als druk. Als jij zelf ook lekker aan het eten bent ligt de focus daar doorgaans veel minder, waardoor je een meer ontspannen sfeer creëert aan tafel.

Het geeft de bevestiging om het te eten

Rond 1,5 jaar en tot 6-7 jaar komen kinderen in een fase waarin ze kieskeurig eetgedrag kunnen laten zien. Op dat moment hebben kinderen nét wat meer bevestiging nodig. Dit heeft ook een evolutionaire verklaring: kinderen worden als het ware beschermt om niet alles zomaar in de mond te stoppen (want die besjes van vroeger konden giftig zijn). Wanneer jij als ouder dat stukje paprika eet, geef je als het ware direct de bevestiging dat het eetbaar is. Dat is precies de bevestiging die kinderen nodig kunnen hebben om ook te gaan eten.

Zo leren kinderen de tafelmanieren

Kinderen leren van wat we zeggen, maar nog veel meer wat we doen. Dat is bij het daadwerkelijk eten aan de orde, maar net zo goed bij onze tafelmanieren en eetgewoontes. Door samen aan tafel mee te eten, leren kinderen over de tafelmanieren en eetgewoontes die jij zelf hanteert. 

Merk je ook dat het avondritueel met het eten een uitdaging voor je is? Of dat ook al zit je erbij er toch weinig gegeten wordt? En zou je graag willen dat het eten een gezelliger moment is voor het hele gezin? Stuur dan gerust een e-mail naar info@sterkenzoet.nl zodat we samen kunnen kijken hoe je dat kunt creëren.   

Meer lezen?
Avondeten een gedoe? Waarom juist dit de lastigste maaltijd voor je kind is en hoe het anders kan

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief