Bugaboo Giraffe kinderstoel
09/09/2023

Waarom is samen eten met je kinderen belangrijk?

Na je werkdag haal je de kinderen op, ze zijn moe van een warme drukke dag bij de opvang. Thuis mogen de kinderen even rustig spelen terwijl jij een snelle, gezonde maaltijd kookt. Na een kwartiertje staat het eten op tafel en ga jij met de kinderen aan tafel. Je partner is nog niet thuis, daarom eten de kinderen nu en eten jullie later als de kinderen op bed liggen. Het klinkt als een heel fijn (bijna perfect 😉) avondritueel, toch?

Hoe zit het met het samen eten met het gezin? Vanaf welke leeftijd is dat wenselijk? En waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Deze vragen stelde Anna (mama van 2) mij. 

Een fijn avondritueel

Allereerst, een fijn avondritueel is een avondritueel dat voor jou én je kinderen fijn werkt. Vroeg of laat eten? Gezamenlijk eten of er alleen bij zitten? Vroeg eten zonder papa of laat eten met papa en mama samen? Mijn advies is vooral: doe wat voor jullie prettig werkt. 

Zien eten, doet eten

Op het moment dat je nog zoekende bent naar een avondritueel dat goed werkt of als je merkt dat je kind(eren) af en toe kieskeurig eetgedrag laten zien, dan zou ik als pedagoog adviseren om met elkaar aan tafel te eten. Je hebt het vast wel eens gehoord: zien eten, doet eten. Wanneer jij aan tafel geniet van je broccoli, zal je kind ook sneller broccoli eten. 

De focus is anders

Op het moment dat je als ouder aan tafel erbij zit maar niet eet – bijvoorbeeld voor de gezelligheid of om je kind te helpen – ligt de focus op het eten. Misschien ook wel op aansporen om recht te blijven zitten of om nog een hapje te nemen. Onbewust kan dit (voor sommige kinderen) aanvoelen als druk. Als jij zelf ook lekker aan het eten bent ligt de focus doorgaans veel minder op het eten van je kind, waardoor je een meer ontspannen sfeer creëert aan tafel.

Het geeft de bevestiging om het te eten

Rond 1,5 jaar en tot 6-7 jaar komen kinderen in een fase waarin ze kieskeurig eetgedrag kunnen laten zien. Op dat moment hebben kinderen nét wat meer bevestiging nodig. Dit heeft ook een evolutionaire verklaring: kinderen worden als het ware beschermd om niet alles zomaar in de mond te stoppen (want die besjes van vroeger konden giftig zijn). Wanneer jij als ouder dat stukje paprika eet, geef je als het ware direct de bevestiging dat het eetbaar is. Dat is precies de bevestiging die kinderen nodig kunnen hebben om ook te gaan eten.

Zo leren kinderen de tafelmanieren

Kinderen leren van wat we zeggen, maar nog veel meer wat we doen. Dat is bij het daadwerkelijk eten aan de orde, maar net zo goed bij onze tafelmanieren en eetgewoontes. Door samen aan tafel mee te eten, leren kinderen over de tafelmanieren en eetgewoontes die jij zelf hanteert. 

Lekker samen tafelen

Samen tafelen betekent natuurlijk ook een fijne kinderstoel voor jouw kids. De houding van jouw kindje in een kinderstoel is daarbij van groot belang. Als jouw baby comfortabel zit, dan zal dit absoluut helpen bij het (leren) eten. Zit jouw kindje niet fijn, dan zal het lastiger zijn om hem of haar in de stoel te houden. Dat wil je dus voorkomen.

Een voetsteun is ook belangrijk om jouw kindje comfort aan tafel te bieden. Hiervoor geldt dat je een stoel wilt kiezen waarbij je de voetsteunpositie kunt aanpassen als jouw kindje groeit. De Giraffe van Bugaboo heeft naast vijf stoelposities ook negen voetsteun posities. Nog beter: de stoel is in één seconde verstelbaar met een eenvoudige klik en schuifbeweging (geen gereedschap nodig!), zodat je kind altijd optimaal zit.

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Bugaboo.

samen eten kinderen

Meer lezen?
Avondeten een gedoe? Waarom juist dit de lastigste maaltijd voor je kind is en hoe het anders kan

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen