zelf ijsjes maken
20/07/2023

Mama, mag ik een ijsje?

Met warme en zonnige dagen kan je niet om de veelgestelde vraag ‘Mamaaaa, mag ik een ijsje?’ heen. Niet gek: in de hitte is een verkoelende dorstlesser precies waar kinderen (en volwassenen) vaak zin in hebben. Maar voor welk ijsje kies je dan? Is er überhaupt een enigszins verantwoord ijsje te vinden in de supermarkt? Ik vertel je hier graag meer over én deel twee heerlijke recepten om zelf gezonde ijsjes te maken thuis.

De supermarktdiepvries ligt vol met ijsjes, van waterijs tot roomijsjes. Voor iedereen is er keuze genoeg. Tenminste… Als je niet naar een verantwoord ijsje opzoek bent. Anders is de zoektocht lastiger. Als je voor de schappen van het waterijs staat, verschijnen er mooie kleurrijke verpakkingen met fruit op de voorkant. Het ziet er direct ‘gezonder’ uit. Maar is dat ook zo?

Wie kent ze niet, perenijsjes. Op de verpakking staat een afbeelding van peer. Zit er daadwerkelijk ook peer in perenijsjes? Het antwoord daarop is ja! Twintig procent* van dit ijsje bestaat uit peer. In de supermarkt vind je ook ijsjes met verpakkingen waarop staat: bestaat uit 99 % fruit. Deze naam heeft het gekregen omdat er fruitconcentraat in zit. Echter is dit zo’n bewerkt product dat alle voordelen van fruit (vitamine, mineralen en voedingsvezels) eruit gefilterd zijn, pas zodra het pure suiker is, wordt het aan het ijsje toegevoegd. Dus 99% fruit is in mijn ogen niet helemaal fair. Maar 88% fruit haalt het ijsje wel!

Vier klontjes suiker per ijsje

Dat klinkt positief als je het mij vraagt. Maar eerlijk is eerlijk, dit is wel vrij uitzonderlijk. Er zit geen watermeloen in de watermeloen ijsjes en ook geen framboos in de vrieslolly’s. Deze ijsjes zitten namelijk bomvol suiker. De hoeveelheid suikers in sommige ijsjes is heel hoog. Een waterijsje met vier klontjes suiker lijkt heel normaal.

Hieronder zie je een lijstje van een aantal willekeurig gekozen ijsjes en de hoeveelheid suiker per ijsje*:

MerkHoeveelheid suiker
Candyman Vrieslollies7 gram suiker
OLA Festini aardbei8 gram suiker (2 suikerklontjes)
Jumbo Rainbow Colors8 gram suiker
CoolBest 100% Fruitijs mango8.9 gram suiker
OLA Raket9 gram suiker
Jumbo Fusion Waterijsjes9.3 gram suiker
OLA Festini peer10 gram suiker
Nestlé Pirulo watermeloen ijsje10.7 gram suiker
OLA Split11 gram suiker
Jumbo Color Spinners11.3 gram suiker
OLA Liuk16 gram suiker
DubbelFrisss Dubbel likkersss!16 gram suiker
OLA Calippo ijsje20 gram suiker (5 suikerklontjes)
Kijk voor de exacte cijfers/hoeveelheden op de verpakkingen van de producten.

Welk ijsje kies je dan?

Je hoeft niet direct te kiezen voor het ijsje met de minste suikers. Er zijn nog veel meer factoren die je kunt overwegen om een keuze te maken welk ijsje het meest geschikt is. Is het een ijsje voor af en toe? Of wordt het dagelijks gegeten? En welke behoefte is er? In welk ijsje is het meeste trek?

Zelf gezonde ijsjes maken

Een goed alternatief voor ijsjes die écht 100 % uit fruit bestaan en waar je zelfs voor kunt kiezen om ook nog groente toe te voegen is door ijsjes zelf te maken. Zo weet je zeker dat er geen toegevoegde suiker in zit én zijn de ijsjes ook al voor jonge kindjes geschikt. Ja… dat las je goed!

IJsjes met groente kunnen ook mega lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ijsje met mango, watermeloen en kiwi, zoals het recept hieronder. Of wat dacht je van spinazie, banaan en kiwi?

IJSJE met mango, watermeloen en kiwi

Wat heb je nodig?

  • 2 kiwi’s
  • 160 gram mango
  • 200 gram watermeloen

Hoe maak je de ijsjes?

Schil het fruit en snijd in stukken. Pureer eerst de mango. Giet een klein beetje in het ijsvormpje en zet voor minimaal 15 minuten in de diepvries. Pureer dan de kiwi, giet dit in het ijsvormpje erbij en zet het opnieuw voor minimaal 15 minuten in de diepvries. Pureer dan de watermeloen en vul de ijsvormpjes volledig. Zet de ijsjes minimaal 6 uur in de diepvries. Zo krijg je een vrolijk gekleurd, gezond ijsje dat uit 3 laagjes bestaat.

Gezond IJSJE met spinazie, banaan en kiwi

Wat heb je nodig?

  • 1 avocado
  • 2 bananen
  • 2 kiwi’s
  • 200 gram volle yoghurt
  • 2 handjes spinazie

Hoe maak je de ijsjes?

Schil de kiwi en pel de banaan. Verwijder de schil en pit uit de avocado. Snijd het fruit in stukken. Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een egale smoothie. Giet de smoothie in de ijsvormpjes. Zet voor minimaal 4 uur in de diepvries.

Kookboek vol gezonde ijsjes

Deze recepten komen uit mijn kookboek IJSJES. Een boek met meer dan 45 recepten met gezonde ijsjes. Met deze ijsjes kan het iedere dag een feestje zijn. Wil jij ook lekkere én gezonde ijsjes maken? Ik geef je graag 10% korting op IJSJES. Gebruik de kortingscode IJS10.

* Let op: Er kan een verschil in cijfers/percentages zitten tussen de verschillende merken en product. Kijk voor de exacte cijfers/percentage op de verpakkingen van de producten.

Meer lezen?

Zelf kiezen maakt eten lekkerder voor kinderen

Tip bij lastige eters: introduceer het ‘nee-dankje’ bakje

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen