Minder vlees eten
09/03/2023

Minder vlees eten? Dit kan jou helpen

Een vegetarische moeder en ouders die beide goed kunnen koken, hebben ervoor gezorgd dat heerlijk eten zonder vlees of vis voor ons heel normaal is. In mijn eigen gezin geldt nog steeds dat we de meeste avonden vegetarisch eten. Niet eens uit principe, maar vooral uit gewenning én omdat we nu eenmaal veel lekkere vis- en vleesvrije gerechten kennen. 

Als jij wel gewend bent om vaak te koken met vlees of vis kan ik me voorstellen dat het best lastig is om dit ‘af te leren’ en nieuwe gerechten te vinden die jullie als gezin allemaal lekker vinden. Er zijn tegenwoordig steeds meer vleesvervangers te koop die – in sommige gevallen – erg lijken bijvoorbeeld kipfilet of gehakt. Mijn vegetarische moeder moet daar niks van weten – waarom zou ik iets willen eten wat lijkt op een hamburger?! – maar als jij wel graag vlees eet en dit wilt minderen is het een goed alternatief. 

Groenten anders bereiden

Met het koken van vleesvervangers zoals vega schnitzels, worstjes of gehakt, heb ik niet veel ervaring, wel met het koken van heerlijke gerechten waar simpelweg geen vlees of vis aan te pas komt. Dat zou dan ook mijn eerste tip zijn: ga op zoek naar gerechten waar geen vlees of vis voor nodig is om rijk van smaak, vullend en compleet te zijn. Kiezen voor een andere bereidingswijze van je groenten kan hierbij helpen. Neem bijvoorbeeld een pastasaus, waar je ‘normaliter’ gehakt of kipfilet aan toe zou voegen. Door de aubergine (ingesmeerd met olijfolie en oregano, peper en zout) te grillen in de oven of juist heel klein te snijden en te bakken in een mix van balsamico, honing, peper en zout, krijgt deze groente veel meer bite. Als je dit nu combineert met een tomatensaus of (verse) pesto, smaakt je gerecht direct veel rijker. 

Bij Aziatische gerechten kun je champignons goed gebruiken als vervangingen voor vlees of vis. Zorg dat je je champignons een tijdje laat marineren in (zoete) ketjap, sojasaus en sesamzaadjes en bak ze vervolgens even kort aan zodat ze hun stevigheid behouden. Aten jullie vaak AVG, kijk dan eens hoe je je aardappelen op andere, meer smaakvolle manieren kunt bereiden zodat deze op zich al een groter onderdeel van de maaltijd kunnen zijn. Of neem enchiladas. Dit Mexicaanse gerecht is zeker smaakvol met kipfilet, maar de vega variant op basis van hüttenkäse is zowaar nóg lekkerder. 

Een beetje hulp

Zeker in alle drukte van je gezin, huishouden en werk schieten we wat eten betreft vaak in een vast patroon. We herhalen een aantal bekende recepten, omdat dat wel zo makkelijk voelt. Het laatste waar je misschien zin in of tijd voor hebt is uitgebreid experimenteren in de keuken met nieuwe vegetarische creaties. Herkenbaar? Dan is HelloFresh iets voor jou. Iedere week (of minder vaak, wat jij wilt) worden de boodschappen plus handige stap-voor-stap receptkaarten thuisbezorgd zodat jullie iedere avond gemakkelijk een verse maaltijd op tafel kunnen zetten. Bij het uitzoeken van je recepten kun je kiezen voor de optie ‘vegetarisch’, zodat je uitsluitend de boodschappen voor vegetarische gerechten bezorgd krijgt. Kortom: minder (of geen) vlees of vis, lekker eten én meer gemak. 

€85 korting op HelloFresh

Wil jij HelloFresh ook uit proberen? Met de kortingscode HOWABOUTMOM85 krijg je €85 korting op je eerste vier boxen. Dit geldt voor zowel oude als nieuwe HelloFresh’ers (als je meer dan drie maanden geleden je lidmaatschap hebt opgezegd). #ad

Meer lezen?
Mijn goede voornemen? Meer rust in de avondspits
Een fijne start van de week: dít zijn jullie tips
Boodschappen op de stoep of een vers bereide maaltijd

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief