huid-op-huidcontact pasgeboren baby
30/08/2022

Vijf redenen om veel huid-op-huidcontact te hebben met jouw pasgeboren baby

Negen maanden lang leefde jouw baby in de veiligheid en geborgenheid van jouw buik. Zodra hij of zij geboren wordt, is ineens alles anders. Het is lichter, kouder, groter en er zijn onbekende handen en stemmen. Het is dus logisch dat dicht tegen jou aan de meest veilige en ideale plek is voor jouw baby om aan zijn of haar nieuwe wereld te wennen. We delen in dit artikel vijf redenen om volop huid-op-huidcontact te hebben met jouw pasgeboren baby.

Veilig wennen aan het leven buiten de buik

Huid-op-huidcontact is een van de meest effectieve manieren om een baby in de eerste uren – maar vanzelfsprekend ook daarna – te helpen bij het wennen aan het leven buiten de buik. Met huid-op-huid contact wordt de temperatuur van de baby gereguleerd. Jouw lijf past zich automatisch aan door jouw baby op te warmen (of af te koelen) als dat nodig is. Dit contact stabiliseert ook de hartslag en het ademhalingspatroon van jouw kindje, waardoor hij of zij tot rust komt en minder stress zal ervaren.

Beter slapen

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die voldoende huid-op-huidcontact krijgen, zijn rustiger, ervaren minder stress en zijn beter gereguleerd. Dit zorgt er weer voor dat baby’s ook beter kunnen slapen. “Slaap vraagt om regulatie”, legt onderzoeker Martine Van Puyvelde uit. “Als je niet lichamelijk gereguleerd bent, val je lastiger in slaap en word je vaker wakker. In een tijd waarin ouders wordt verteld pasgeboren baby’s niet overmatig op te pakken en snel alleen te laten slapen, is het nuttig om te weten dat fysiek contact met je baby juist een positief effect heeft.”

Een sterke band

Uit verschillende studies blijkt dat huid-op-huidcontact tijdens de eerste uren na de geboorte positieve effecten heeft op de band tussen moeder en kind. Dit geldt ook voor papa & baby of mede-mama & baby. Lichamelijke aanraking is de liefdestaal van je baby, er is niks wat hij of zij zo fijn vindt als vooral heel erg dicht bij jou of jullie zijn. Huid-op-huidcontact is de beste manier om een sterke band met je baby te krijgen, wat weer essentieel is voor hun verdere ontwikkeling.

Huid-op-huidcontact heeft een positieve invloed op het geven van borstvoeding

Dagelijks huid-op-huidcontact heeft ook invloed op het geven van borstvoeding en op de lengte van de borstvoedingsduur. Huid-op-huidcontact versterkt de aanmaak van oxytocine, met als gevolg dat de toeschietreflex en melkproductie wordt gestimuleerd. Borstvoeding wordt mogelijk makkelijker wanneer er dus volop huid-op-huidcontact met de baby plaatsvindt. Uit onderzoek blijkt echter ook dat moeders die iedere dag huid-op-huidcontact hebben, doorgaans langer borstvoeding geven.

De ideale setting voor jouw baby’s ontwikkeling

Wanneer aan de basisbehoeften van jouw baby wordt voldaan, creëer je de ideale omstandigheden om hem of haar te laten groeien en ontwikkelen. Wanneer baby’s zich gestresst of onveilig voelen, zal hun energie naar ‘overleven’ gaan. Een baby voelt zich doorgaans nu eenmaal het veiligst dicht bij papa of mama. De geur, de warmte, het geluid van jouw stem, jouw hartslag: die dingen kalmeren jouw kindje en zorgen voor een omgeving die troost en veiligheid biedt.

Meer lezen?
Mijn vierde trimester: “Elke dag urenlang huid-op-huidcontact”
Niet direct verliefd op je baby? Ook dat hoort erbij

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen