“Je wilt je misschien wel voorbereiden op baby-uitzet-lijstjes, maar liever niet op de optie keizersnede. Dat is ook niet zo gek. Er is weinig goede informatie over te vinden en veel van wat je leest is behoorlijk negatief.” Nadat Sanya zelf twee keer met een keizersnede is bevallen, merkt ze dat heldere informatie over het mentaal herstellen van een keizersnede niet goed vindbaar is. Ze besluit hier zelf informatie over te gaan delen en start De Keizersnede Club.
We zijn niet goed voorbereid op een keizersnede
Sanya: ‘Ik merk dat andere vrouwen zich – net zoals ik – niet of nauwelijks voorbereiden op een keizersnede. Veel vrouwen gaan in hun hoofd voor een vaginale bevalling. Maar de realiteit is dat 1 op de 6 vrouwen uiteindelijk bevalt via een keizersnede. Met ongeveer 20.000 tot 25.000 vrouwen per jaar is er een behoorlijke kans dat je via die weg jouw kindje op de wereld brengt.’
‘Ik wil dat graag normaliseren en zorgen dat er meer begrip komt voor vrouwen die een keizersnede meemaken. Je hoort soms dat een keizersnede geen ‘echte’ bevalling is, maar het is gewoon een onderdeel van het geboorteproces. Daar hoeven we helemaal geen ding van te maken.’
‘Geen fijne bevalervaring’
Sanyas eerste bevalling, van zoon Apache, was volgens haar een traumatische ervaring, De geboorte van haar dochter Inuït, ook geboren met een keizersnede, was mooi en positief. “Ik zie eigenlijk geen verschil met een vaginale bevalling. Een ander krijgt hulp in de vorm van een tang, pomp of een knip. Ik kreeg hulp in de vorm van een keizersnede.”
Sanya’s tips voor het mentale verwerkingsproces van een keizersnede
- Bereid je voor op een keizersnede. Het herstel is misschien niet makkelijk, maar je kunt je wel mentaal voorbereiden. Zodat je weet wat er allemaal op je af komt tijdens de bevalling en bij het herstel. Als je van niets weet, kun je het gevoel krijgen te worden overvallen, overvallen en nogmaals overvallen.
- Een keizersnede is een onderdeel van het geboorteproces. Je bent een moeder die bevallen is van een prachtige baby. Alle gevoelens die je hebt zijn oké.
- Deel je ervaringen vooral met anderen. Hou het niet voor jezelf, praat erover. Er zijn zoveel vrouwen die via een keizersnede een kindje hebben gekregen.
- Wees je lichaam dankbaar, voel die dankbaarheid en zeg dit ook dagelijks tegen jezelf. “Ik ben mijn lichaam dankbaar. Mijn lichaam heeft 9 maanden lang mijn baby gedragen en hij of zij is inmiddels gezond geboren via de keizersnede.” Probeer om dit 40 dagen lang na de keizersnede te herhalen, hoe gek het misschien ook voelt in het begin.
- Schrijf het van je af. Probeer dagelijks je gevoelens onder woorden te brengen door op te schrijven wat je voelt.
- Als je litteken goed geheeld is, raak je keizersnede litteken aan. Geef het bewust aandacht. Als je het prettig vindt, masseer het gebied rondom je litteken dagelijks, bijvoorbeeld met een fijne olie.