Keizersnede

Ongeveer één op de zes baby’s komt via een keizersnede (sectio caesarea) ter wereld. Een keizersnede kan gepland of ongepland zijn. Ongeveer de helft van de keizersneden zijn niet gepland, ook wel een spoedkeizersnede. Naast het lichamelijke herstel kun je ook emotioneel de keizersnede moeten verwerken.

Experts over een keizersnede:

Wat is een keizersnede?

Bij een keizersnede wordt een insnede in je buik gemaakt. Tussen de buikspieren door worden de buikwand en de baarmoeder geopend: zo kunnen de baby en later de placenta rechtstreeks uit je buik gehaald worden. De insnede wordt net boven je schaambeen gemaakt, en is zo’n 10 tot 12 centimeter breed. Nadat de baby en de placenta geboren zijn, wordt je buik gehecht. Een keizersnede duurt meestal zo’n 30 tot 45 minuten.

Geplande keizersnede

Een keizersnede kan gepland zijn of ongepland. Zeker in het geval van een geplande keizersnede ben je als vrouw vaak goed op de hoogte van wat er gaat gebeuren en kun je je hierop voorbereiden. Tips en adviezen bij een geplande keizersnede:

Ongeplande keizersnede

Ongeveer de helft van de keizersneden zijn niet gepland. Soms begin je aan een natuurlijke bevalling, maar wordt er op het laatste moment toch voor een keizersnede gekozen. Op een ongeplande keizersnede, met of zonder spoed, ben je als vrouw (meestal) minder goed voorbereid. Soms moet er snel gehandeld worden, en schiet heldere goede communicatie er bij in of ontstaat er een spannende situatie. Misschien is het verre van de bevalling waar je op had gehoopt. Veel vrouwen die een spoedkeizersnede meemaken geven aan dat ze dit na afloop lichamelijk én emotioneel moeten verwerken.

Herstellen van een keizersnede

Het herstel na een keizersnede kan langer duren dan bij een natuurlijke bevalling. Je bent moeder geworden, maar daarnaast moet je herstellen van een ingrijpende operatie. Een keizersnede is een grote buikoperatie met meerdere wondlagen waardoor je (veel) pijn kunt ervaren. De dagen na de operatie lig je vooral nog in bed. Als je onder narcose bent geweest, kun je nog wat bibberig en misselijk zijn. Wat zijn de gevolgen van een keizersnede? En hoe lang duurt het herstel van een keizersnede?moet er snel gehandeld worden, en schiet heldere goede communicatie er bij in of ontstaat er een spannende situatie. Misschien is het verre van de bevalling waar je op had gehoopt. Veel vrouwen die een spoedkeizersnede meemaken geven aan dat ze dit na afloop lichamelijk én emotioneel moeten verwerken.

Ervaringen met een keizersnede

Hoe vonden andere vrouwen het om te bevallen met een keizersnede?