Van zwangerschapsverlof tot kinderopvangtoeslag: er zijn een hoop zaken om te regelen als je zwanger bent. Op rijksoverheid.nl/kindkrijgen maak je gemakkelijk een overzicht gebaseerd op jouw situatie. Zo krijg je alles wat je moet weten én regelen met de overheid handig op een rij.
Hieronder hebben we alvast enkele zaken voor je uitgelicht. Dit is handig om te weten en te regelen als er een kleintje op komst is:
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof
Wie zwanger is en werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. In totaal heb je als zwangere recht op minstens 16 weken verlof.
Geboorteverlof (partnerverlof)
Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Deze soorten verlof zijn er voor partners die een kind krijgen. Check wat er mogelijk is voor geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof.
Naam kiezen voor je kind
Over het kiezen van een voornaam, een achternaam en de optie voor een dubbele of gecombineerde achternaam. Dit wil je weten over een naam voor je baby kiezen.
Je kind erkennen
Een kind erkennen betekent dat je voor de wet de ouder van het kind wordt. Je kunt een kind erkennen als je niet getrouwd bent of als jullie geen geregistreerd partnerschap hebben.
Kinderopvangtoeslag
Voor veel gezinnen is kinderopvang belangrijk. Het helpt ouders om werk en gezinsleven te combineren. Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Dit is hoe je kinderopvangtoeslag aanvraagt.
Direct een handig overzicht
Van zwangerschapsverlof tot kinderopvangtoeslag: op rijksoverheid.nl/kindkrijgen krijg je direct één overzicht van wat je met de overheid moet én kan regelen wanneer er een kindje op komst is.
Kom je er zelf niet helemaal uit of heb je een vraag? Dan kan je bellen naar 1400: je krijgt dan een medewerker van Informatie Rijksoverheid aan de lijn die je verder helpt. Dit nummer is open van 08.00 tot 20.00 uur.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Rijksoverheid.