Iedereen die in Nederland bevalt, heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Als je in loondienst werkt, wordt je salaris gewoon doorbetaald tijdens je verlof. Als je studeert of (zelfstandig) ondernemer bent, kun je een zwangerschapsuitkering aanvragen. In dit artikel lees je hoe die zwangerschapsuitkering werkt.
Als je een kindje krijgt, komt er best veel op je af. Dan kan het fijn zijn om op een rij te zetten wat je kan én moet regelen en welke hulp er is. Op rijksoverheid.nl/kindkrijgen maak je makkelijk één overzicht voor jouw situatie.
Hoe zit het met je inkomen als je zwanger bent? We bespreken de volgende 3 situaties:
- Als je in loondienst werkt, vraag je zwangerschapsverlof aan bij je werkgever.
- Als je een uitkering hebt, vraag je zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aan bij het UWV.
- Als je als zelfstandige werkt, kun je ook mogelijk een zwangerschapsuitkering bij het UWV aanvragen.
Situatie 1: je bent in loondienst
Als je in loondienst werkt, vraag je zwangerschapsverlof aan bij je werkgever. Dit moet ten minste 7 weken voor je uitgerekende datum, dus met 33 weken zwangerschap. Je zwangerschapsverlof begint tussen de 34 en 36 weken zwangerschap. Je werkgever mag je verlof niet weigeren.
Doorbetaald tijdens je verlof
Ben je in loondienst tijdens je zwangerschap? Je werkgever betaalt je loon dan gewoon door wanneer je met verlof bent. Je werkgever ontvangt van het UWV een zwangerschapsuitkering voor de periode dat jij met zwangerschapsverlof bent. Jij wordt dus gewoon doorbetaald
Ben je tijdens je zwangerschap minder gaan werken? Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de doorbetaling van je salaris tijdens zwangerschapsverlof. Je krijgt dus hetzelfde salaris als daarvoor.
Situatie 2: je ontvangt een uitkering
Ben je zwanger en krijg je een WW-, ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering van het UWV? Dan heb je tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof ook gewoon recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). WAZO staat voor Wet arbeid en zorg. Deze WAZO-uitkering komt in plaats van je huidige uitkering. Je vraagt de uitkering minimaal 8 weken voor je uitgerekende datum, dus met 32 weken, aan bij het UWV.
Situatie 3: je bent zelfstandige
Heb je een eigen bedrijf of werk je als zelfstandig ondernemer en ben je zwanger? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een ZEZ-uitkering. ZEZ staat voor de regeling Zelfstandige en Zwanger. Deze ZEZ-uitkering vraag je aan bij het UWV. De ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. Bij een tweeling of meerling is dit minstens 20 weken.
Je kunt de ZEZ-uitkering aanvragen vanaf de 24e week van je zwangerschap. Wat je hiervoor nodig hebt is je burgerservicenummer, een overzicht van je inkomsten, hoeveel uur je werkt en de uitgerekende datum van jouw kindje. Wist je dat je ook met terugwerkende kracht de ZEZ-uitkering kunt aanvragen? Dat kan tot 1 jaar terug.
Meer lezen: Geboorteverlof voor partners
Een zwangerschapsverklaring
Om je zwangerschapsverlof aan te vragen heb je een zogeheten zwangerschapsverklaring nodig. In dit document staat dat je in verwachting bent en de uitgerekende datum. Zodra je uitgerekende datum bekend is, geeft de huisarts of verloskundige je de verklaring mee. Krijg je hem niet automatisch mee? Dan kan je er zelf naar vragen. Tip: bewaar je zwangerschapsverklaring goed, want het UWV kan tot één jaar na de einddatum van je zwangerschapsuitkering om de zwangerschapsverklaring vragen als dat nodig is voor controle.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Rijksoverheid.