We doen er beetje lacherig over: het feit dat we na een zwangerschap en bevalling niet meer kunnen springen, niezen of heel hard lachen met een volle blaas zonder een klein beetje urine te verliezen. Het is gênant, absoluut, maar als ik andere moeders hoor lijkt het er ‘gewoon bij te horen’. Is dat zo? Ruim drie maanden na mijn bevalling ging ik aan de slag met een slimme bekkenbodemspiertrainer, genaamd Elvie Trainer. Mijn oordeel? Ik wil het liefst een Elvie voor al mijn (aanstaande) zwangere vriendinnen kopen.
Even wat achtergrond over Elvie. Elvie’s missie is het verbeteren van het leven van vrouwen met behulp van slimme technologie. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Alexander Asseily en Tania Boler. Tania maakte zich in de jaren voor Elvie vanuit de VN actief voor vrouwelijke gezondheid in Afrika en Azië, met name op het gebied van seksualiteit en HIV-preventie. Haar eigen zwangerschap deed haar beseffen dat er veel gezondheidsproblemen zijn bij vrouwen waar niemand over lijkt te praten. Specifiek problemen die samenhangen met je bekkenbodem, waaronder pijnklachten of moeite met urine ophouden.
1 op de 4 vrouwen
Maar liefst één op de vier vrouwen heeft deze klachten. Wegens gebrek aan enige vorm van innovatie op het gebied van bekkenbodemspier training besloot Tania zelf iets te creëren. Dat leidde tot Elvie Trainer. Dit ei-vormig apparaatje koppelt met een app die vijf minuten durende oefeningen geeft, gericht op het versterken en verstevigen van je bekkenbodemspieren.
Tania sprak met veertig fysiotherapeuten en tientallen vrouwen bij het ontwikkelen van de Elvie Trainer. Volgens haar is het grootste probleem dat veel vrouwen niet goed weten hoe ze de oefeningen moeten doen of dat ze verveeld raken en er daardoor mee ophouden. Volgens fysiotherapeut Anne Dijkstra, gespecialiseerd in het bekken en de bekkenbodem, is trainen overigens niet het juiste woord. Je bewust worden van aanspanning en ontspanning van de spieren in de bekkenbodem is volgens Dijkstra het belangrijkst: weten hoe je lichaam voelt. Daar kan Elvie Trainer ook bij helpen.
De bekkenbodemspieren hoeven namen niet altijd krachtiger of sterker te worden. Bij sommige vrouwen ontstaan juist klachten doordat hun bekkenbodemspieren onbewust gespannen zijn. Ook kan de coördinatie tussen de bekkenbodemspieren niet optimaal zijn, waardoor klachten ontstaan. Daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren door een geregistreerde bekkenbodemfysiotherapeut.
Exit jumping jacks
Na twee zwangerschappen en (vaginale) bevallingen merkte ik een paar maanden geleden dat het bij mij down under ook niet meer is wat het geweest is. Op de trampoline met Olivia of springen op een feestje? Wel zorgen dat je blaas volkomen leeg is, anders is het vragen om problemen. Man, ik herinner me die eerste keer bootcamp in het park na de bevalling van Olivia. Ik ben nog steeds dankbaar voor mijn zwarte sportbroek toen we jumping jacks moesten doen…
Van de verloskundige en later ook de kraamhulp wist ik wel van bekkenbodemspieren en dat het goed is om ook al tijdens je zwangerschap te oefenen met het aanspannen en ontspannen hiervan. Erg gedisciplineerd deed ik dit niet de eerste keer, maar bij Jacob begon ik tijdens mijn zwangerschap al met oefeningen. Ik downloadde de app Kegel Trainer voor wat houvast en motivatie (je krijgt iedere dag een reminder op een zelfgekozen tijdstip).
Van mijn fysiotherapeut, waar ik naartoe ging voor onderrug klachten tijdens de zwangerschap, kreeg ik een schema mee met oefeningen die ik tijdens de kraamweken kon doen. De klachten die ik na Olivia’s bevalling had, speelde nu veel minder. Maar toch: twee zwangerschappen en twee vaginale bevallingen heeft wel effect op de sterkte van je bekkenbodemspieren. Tijd om daar iets aan te doen. Bijkomend voordeel: je schijnt er ook betere orgasmes en een beter seksleven van te krijgen. Sterker nog, ik lees ook reviews van vrouwen die helemaal nog geen kind(eren) hebben gehad en de Elvie uitsluitend gebruiken om hun spieren te verstevigen ten behoeve van meer plezier tijdens de seks. De moeite waard om uit te testen dus.
Aan de slag met Elvie Trainer
De Elvie Trainer uitpakken voelt alsof je een nieuw Apple product uit de verpakking haalt. Het mintgroene apparaatje zit in een kunststof case in een stijlvol clean doosje. Die case is zowel een oplader als een discrete, schone opbergplek. Voordat je de Elvie Trainer kunt gebruiken moet je het apparaatje eerst opladen. Dit doe je met het bijgeleverde USB-kabeltje. Download ondertussen de Elvie app. In deze app maak je een account met wat basic informatie: naam, in welk jaar ben je geboren en hoeveel kids heb je. De app zal vervolgens verbinding proberen te maken met de Trainer: let op dat je je Bluetooth aan hebt staan. Je moet vijf seconde in de Elvie Trainer knijpen om die koppeling tot stand te laten komen. Klinkt misschien vaag, is het niet: de app loodst je heel gemakkelijk door dit installatieproces heen.
De Elvie Trainer is een klein, zacht apparaatje. Ontworpen voor en door vrouwen, dus een perfecte pasvorm. Er zit een extra cover bij die je om de Trainer kunt doen als de standaard uitvoering voor jou niet goed is. Elvie raadt aan om in ieder geval allebei even uit te testen om zeker te weten wat het beste werkt. Je brengt de Elvie Trainer in zoals een tampon, maar minder diep. Het ‘staartje’ van de Elvie Trainer blijft buiten, en vouwt als het ware over je schede heen. Je gaat met je voeten op schouderbreedte staan en houdt je telefoon recht voor je. Je kunt overigens ook liggend de oefeningen doen. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als je merkt dat je moeite hebt met de Elvie Trainer in te houden.
De Elvie Trainer staat via Bluetooth tijdens het oefenen in contact met de app. Een rood diamantje visualiseert de oefeningen die jij doet: als je knijpt gaat het diamantje omhoog. Als je loslaat, zakt het diamantje naar beneden. Elvie raadt aan om de Trainer een minuutje in te hebben voor je aan de oefeningen begint, omdat je lichaamstemperatuur van invloed kan zijn op de reactietijd van het diamantje.
Als je klaar bent met je training kunt je de Elvie Trainer met lauwwarm water en milde zeep wassen voordat je ‘m terugstopt in de oplaadcase.
Werken aan je uithoudingsvermogen
Alle gebruikers starten met Training om aan de Elvie te wennen. Als je eenmaal aan Elvie gewend bent, kun je verder naar Beginner. Na tien oefeningen op dat niveau kun je door naar de volgende niveaus: Gemiddeld en Gevorderden. Die niveaus houden het volgende in:
- Beginner: oefeningen om basisvaardigheden en uithoudingsvermogen te verbeteren
- Gemiddeld: introductie van nieuwe vaardigheden en het opbouwen van uithoudingsvermogen
- Gevorderd: een uitdagende training met oefeningen voor precisie en controle
Met verschillende oefeningen train je verschillende vaardigheden van de bekkenbodemspieren volgens Elvie, waaronder de beweeglijkheid (‘puls’), uithoudingsvermogen (‘vasthouden’), en de kracht van je spieren (’til’) en leren controleren. Een Elvie-oefening is bijvoorbeeld dat je tien keer achter elkaar de bekkenbodemspieren moet aanspannen en loslaten. Nog een oefening: zo stevig als je maar kan een paar tellen achter elkaar in het apparaatje knijpen.
Doordat de app werkt met verschillende niveaus kun je enerzijds rustig aan opbouwen (je start in de sportschool ook niet direct met gewichten van 50 kilo) en raak je tegelijkertijd ook niet snel verveeld. Doordat je per oefening een score krijgt en je gemiddelde score ziet, raak je ook gemotiveerd om jezelf uit te dagen.
Elvie in je ochtend (of avond) routine
Elvie raadt aan om de Trainer in ieder geval drie keer per week te gebruiken. Vaker mag, maar het is vooral belangrijk dat je de oefening in je dagelijkse routine inbouwt. Daar had ik in de eerste weken wel wat moeite mee. Vijf minuten vrij maken om even geconcentreerd je oefeningen te doen lijkt een kleine moeite, maar met een peuter en een baby is soms zelfs (!) vijf minuten voor jezelf te veel gevraagd. Ik merkte dat ik het makkelijker vond om de oefening in de avond te doen, zonder nieuwsgierige dochter om me heen of baby die de fles shampoo aan zijn mond zet. Kijk dus even voor jezelf wat een handig moment is en zorg dat je de Elvie Trainer ergens neerlegt zodat de drempel om de oefeningen te doen zo klein mogelijk is.
Ik had al wat ervaring met ‘gewone’ bekkenbodemspier oefeningen voordat ik met Elvie ging trainen. Eén groot voordeel van trainen met een inwendig apparaatje dat communiceert met een app is dat je ziet hoe je de oefeningen doet. Ik kwam er zo bijvoorbeeld achter dat ik eigenlijk helemaal niet krachtig genoeg aanspan tijdens het trainen. Elvie wees me er ook op dat ik af en toe een verkeerde beweging maak, namelijk dat ik ‘duw’ in plaats van omhoog trek. Ik kreeg hiervan een melding in de app, met de tip om eventueel advies te vragen aan een bekkenbodemspecialist.
Nog iets: ik vind het lastig om uit mezelf tien seconde mijn spieren aangespannen te houden. Als je dit doet terwijl je kijkt naar een diamantje dat boven een lijntje moet blijven zweven, is het ineens een stuk makkelijker. Dit spelelement biedt afleiding en maakt het oefenen tegelijkertijd een stuk duidelijker en logischer.
Anders dan een stappenteller zoals een Fitbit die je om doet en waar je geen omkijken naar hebt, of een wifi weegschaal die automatisch jouw gewicht doorstuurt als je er even op gaat staan, moet je bij Elvie zelf actie ondernemen. Je moet de trainer in en uit doen en vervolgens geconcentreerd een paar minuten oefeningen doen. Dat betekent dat je ook wat meer discipline nodig hebt om het te blijven doen. Het werkt wel om Elvie dagelijks een reminder te laten sturen (bijvoorbeeld om 10 uur ’s avonds) dat het tijd is voor je oefeningen.
Een verrassend bijeffect van de Elvie Trainer
Wat vooral motiverend werkt, is het effect dat Elvie Trainer heeft. Ik ben inmiddels een maand of drie met Elvie Trainer aan het trainen. De eerste anderhalve maand nog af en toe, maar inmiddels zit het ritme van drie keer in de week er goed in. Alles wordt leuker als je er beter in wordt, en dat geldt voor deze bekkenbodemspier trainer zeker. De oefeningen gaan makkelijker, mijn scores verbeteren en ik merk daadwerkelijk verschil in mijn dagelijks leven. Allereerst heb ik (bijna) geen problemen meer met springen, dansen, niezen of lachen. Ik kan zonder problemen hardlopen en voel me, ook al klinkt dat misschien gek, gewoon steviger van onder. Alsof ik meer controle heb. Ik ben ook af van mijn lage rugklachten waar ik na de geboorte van Jacob last van had. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat dit door Elvie Trainer komt, al geeft het bedrijf zelf aan dat de Elvie Trainer daar ook bij kan helpen.
Tenslotte kan ik niet ontkennen dat het gebruik van de Elvie Trainer een positief effect heeft op mijn seksleven. Ik kon me hier eerlijk gezegd weinig bij voorstellen en had – dacht ik – ook niets te klagen, maar hey, er viel/valt daar dus ook winst te behalen. We zijn nog volop in onderzoek hoe het nu precies zit met je vagina (en het herstel daarvan) na een zwangerschap en bevalling, maar ik durf alvast te concluderen dat het regelmatig trainen van mijn bekkenbodemspieren de seks (voor de duidelijkheid: penetratie) lekkerder maakt en dat het ook voor betere orgasmes zorgt. Hoewel ik best bang was voor de impact van twee zwangerschappen en vaginale bevallingen op mijn seksleven, kan ik zes maanden na dato niet anders zeggen dan dat het tegen mijn verwachting in beter is dan eerst. Wie had dat gedacht…
Elvie Trainer review in 100 woorden
Goed, mijn uitvoerige review verraadt waarschijnlijk mijn enthousiasme, maar ik kan het ook kort houden. Het kostte mij wat tijd om te wennen aan de Elvie Trainer, met name om de oefening in mijn dagelijkse routine op te nemen. Maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, dan is het goed te doen (het zijn immers maar vijf minuten) en zijn de oefeningen zelfs wel leuk om te doen. Het werkt motiverend om de werking van je bekkenbodemspieren gevisualiseerd te zien in een app en je spierkracht en controle door de weken of maanden te zien verbeteren. De Elvie Trainer ondersteunt bij het correct (want je krijgt feedback) en met regelmaat uitvoeren van bekkenbodemspier oefeningen. Ik merk na drie maanden trainen een duidelijke verbetering van spierkracht, met als gevolg dat ongewenste ‘lekkages’ uitblijven, dat ik me down under krachtiger voel en dat ik – als leuk bijkomend voordeel – (nog) meer plezier bij de seks ervaar.
Elvie Trainer kost 199,- euro.