Het eerste jaar als moeder
06/08/2022

Doen: 6 dagelijkse gewoontes om de band met jouw kindje te versterken

Met een newborn kost het vaak weinig moeite om eindeloos te knuffelen en te kroelen. Je baby is nog zo klein, slaapt een groot deel van de dag en is nergens liever dan bij jou of je partner – of dat nou is om te eten, troosten of te slapen. Bij dreumesen, kleuters en peuters kan het een stuk uitdagender worden om die momenten van verbinding te vinden. Zeker als de twee-is-nee fase aanbreekt. We geven hier zes tips voor dagelijkse rituelen om de band met jouw kindje te versterken.

Mijn zoontje Sam is inmiddels een dreumes van ruim anderhalf jaar oud. Een heerlijk ondernemend kereltje dat idolaat is van auto’s, glijbanen en eten. En af en toe een kleine tiran die zich woest op de grond laat vallen, zich huilend in mijn armen stort of met ‘nee, nee, nee’ duidelijk maakt dat hij nergens geen zin in heeft.

Herkenbaar? Je hart is vol van liefde voor je kind of kinderen, maar er zijn momenten dat je ze wel achter het behang kunt plakken. Dit zijn zes dagelijkse gewoontes die mij eraan helpen herinneren dat de band met mijn zoontje het belangrijkst is:

Eet samen

Samen eten is een mooi moment om echt even tijd samen te hebben. Oké, het is ook het moment waarop soms de spaghetti door de lucht vliegt en rompertjes vol pap komen, maar probeer dat even los te laten en te focussen op samen eten. Eten draait om plezier maken, nieuwe smaken uitproberen, spelen met eten en contact leggen met je dreumes, peuter of kleuter. Dus of dat nou een boterham tussen de middag, een kopje thee rond 4 uur of het avondeten is, probeer samen eten als een moment te zien om echt even samen te zijn en van elkaar – en de ontwikkeling van je kind – te genieten.

Zorg voor tijd met z’n tweeën

Zeker als er meerdere kinderen zijn, kan het een uitdaging zijn om één op één tijd met je kinderen te plannen. Toch is dat een goed idee. Ieder kind wil graag gezien en gehoord worden. Helemaal als je meerdere kinderen hebt, is het belangrijk om genoeg één-op-één aandacht te geven. Een rondje wandelen of boodschappen doen, een boekje lezen samen, fietsen, samen spelen: al is het maar 10 of 15 minuten per dag, die momenten zijn belangrijk voor je kind. Als je kind wat ouder is kun je aan je kind vragen wat hij of zij graag wil doen bij die quality time samen.

Samen in de auto

Vooral voor oudere kinderen kan het soms fijn zijn om een stukje in de auto te gaan rijden en te kletsen. Maar ook mijn dreumes vind het leuk om auto te rijden, om zich heen te kijken en te kletsen. Is je kind wat ouder en merk je dat praten wat minder makkelijk gaat? Misschien merk je dat een gesprek met je kind in de auto, terwijl jullie ergens heen rijden en je geen oogcontact hoeft te maken, ervoor zorgt dat je kind meer te vertellen heeft dan wanneer je tegenover elkaar aan tafel zit. Nog een succesnummer in de auto: meezingen met jullie favoriete nummers. Dat je vals zingt heeft je kind echt niet door (en maakt ook niets uit).

Mindful mom

Met een kind komt je dag in een ander stramien dan het leven voor kinderen. Je hoeft de dag niet non-stop haastend door te komen om uiteindelijk alleen maar vlak voor bedtijd even samen op adem te komen. Ieder momentje waarop jullie samen zijn, geeft je de kans om aan je band te bouwen. Samen spelen en naar de lieveheersbeestjes in het gras kijken. Steentjes in het water gooien. Meehelpen ‘koken’, ook al gaat er meer eten naast de pan dan ernaast. Mindfulness hoeft helemaal niet zweverig te zijn, het betekent juist dat je met je aandacht ‘in het moment’ bent. Relax en geniet van het moment.

Jullie emoties mogen er zijn

Verbinding maken betekent niet dat je alleen maar leuke dingen moet doen. Juist op momenten waarop een van jullie boosheid, frustratie, woede of ongemak ervaart., ontstaat er een kans om dichter tot elkaar te komen. Dat een kind leert dat ook papa en mama wel eens boos of verdrietig is, is niet erg. Negatieve emoties horen tenslotte bij het leven. Als je vervolgens wel duidelijk uitlegt waarom papa of mama deze emotie ervaart, adviseert deze orthopedagoog. Door er woorden aan te geven, bied je jouw kind veiligheid en duidelijkheid.

Als je kind een boze bui op jou afreageert, probeer er dan ook simpelweg te zijn. Feit dat je kind zijn boosheid, frustratie of woede uit is een belangrijke vaardigheid: dat doet zij alleen omdat ze zich zo veilig bij je voelt. En hoe gek het misschien ook klinkt: ook van dat soort momentjes worden jullie closer. Dus probeer die driftbui of hysterische huilen geen trigger te laten zijn om zelf ook boos te worden. Het erkennen van zijn of haar emoties zorgt er namelijk voor dat je kind kan kalmeren.

Een fijn bedritueel

Met het bedtijdritueel bedoelen we alle stappen die jullie samen zetten voordat je kind gaat slapen. Een bedtijdritueel is voor zowel newborns als dreumesen, peuters, kleuters en oudere kinderen een rustpunt, het is de manier waarop ze zich voorbereiden op het slapen. Maak van deze afsluiting van de dag gebruik om een fijn moment met je kind samen te hebben. Om samen de dag door te nemen, een boekje te lezen (of 2 of 3…), een massage of samen nog even met de knuffels te spelen.

Samen de dag doornemen – zowel leuke en als minder leuke momenten – is ook altijd een goede bij wat oudere kinderen. En het bedritueel is natuurlijk een fijn moment om je kind nog wat extra kusjes en knuffels te geven. Want daar kunnen ze nooit genoeg van krijgen. En jij waarschijnlijk ook niet.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen