krampjes baby darmkrampjes
26/03/2022

Baby heeft darmkrampjes: dit kun je er tegen doen

De darmen van een baby zijn nog heel gevoelig. Ze kunnen door de voeding snel geprikkeld raken. Darmkrampjes komen bij bijna alle baby’s voor, de ene baby heeft er meer last van dan de andere. Darmkrampjes ontstaan zowel bij borst- als flesvoeding, vaak als je baby twee tot drie weken oud is, met een piek rond de zes weken. Bij veel baby’s verdwijnen de darmkrampjes na drie tot vier maanden. De meeste baby’s hebben de eerste weken vooral ’s avonds last van krampjes. In dit artikelen delen we een aantal tips als jouw baby darmkrampjes heeft.

Waar kun je darmkrampjes aan herkennen? Je baby is onrustig en maakt een gespannen en krampachtige indruk. Soms zie of voel je het buikje duidelijk bewegen. Je baby kan na de voeding of tijdens het slapen plotseling beginnen te huilen. Veel baby’s trekken tijdens een krampaanval hun beentjes krachtig op, spartelen of ballen hun vuistjes. En je herkent darmkrampjes aan huilen in combinatie met poepen of windjes laten. Hoewel darmkrampjes voor jouw baby natuurlijk ontzettend vervelend zijn, is het voor moeders ook heftig om je machteloos te voelen als je kleintje pijn heeft, zich ongemakkelijk voelt of veel moet huilen. Je moet nog gaan ontdekken wat jouw baby nodig heeft en wat hem of haar kalmeert. Dat kost tijd. Het is volkomen normaal als je de huilbuien van jouw baby af en toe pittig vindt.

Wat kan helpen als jouw baby darmkrampjes heeft?

  • Troost je baby door hem of haar bij je te houden, te wiegen of rond te lopen.
  • Masseer het buikje van je baby door cirkelende bewegingen te maken rond de navel, in de richting van de klok. Ook kun je voorzichtig fietsbewegingen maken met zijn beentjes, of de beentjes richting de darmen bewegen, zodat er wat lucht kan ontsnappen.
  • Masseer of klop zachtjes op de rug van je baby terwijl hij op zijn buikje op je onderarm rust. Ook kun je je baby met de buik naar beneden op je schoot leggen en zachtjes zijn rug masseren. De druk op het buikje geeft verlichting.
  • Probeer je baby in een ronde houding vast te houden, bijvoorbeeld door de knietjes iets op te trekken.
  • Maak het buikje van je baby warm met een warme doek. Ook kun je een warme kersenpittenzak op het buikje leggen, en het bedje voorverwarmen. Een warm bad kan ook helpen.
  • Bij de drogist zijn hulpmiddelen tegen darmkrampjes te koop, zoals Infacol of Cinababy. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middelen werken, al merken sommige moeders na gebruik wel dat hun baby minder last lijkt te hebben van darmkrampjes.
  • Probeer je kindje rustig te laten drinken, met eventueel een pauze of een boertje tussendoor. Laat je baby boeren na afloop van de voeding.
  • Let bij flesvoeding op de juiste speen en fles en de druppelsnelheid. Belangrijk is dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt. Bij borstvoeding kan het helpen om liggend of achteroverleunend (half-liggend) te voeden.
  • Als je baby veel huilt en je twijfelt of je baby gezond is, overleg dan met het consultatiebureau of je huisarts.
  • Weet dat bijna alle baby’s darmkrampjes hebben en door huilbuien gaan. Dit gaat echt over.

Deze checklist komt uit How About Mom: het eerlijke moeder-boek.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen