Hoe vaak moet je een pasgeboren baby eigenlijk in bad doen? In dit artikel vertellen we je dat twee à drie keer per week in bad echt genoeg is voor een baby. En wist je dat je ook liever geen zeep gebruikt, om je baby’s kwetsbare huid te beschermen? Lees hier meer over hoe vaak je baby in bad moet.
Voor veel ouders is het een memorabel moment: de eerste keer je baby in bad doen. Baby’s kunnen er verschillend op reageren, maar veel kleintjes vinden in bad een fijne ervaring. Of je nou een tummy tub gebruikt – waar je baby rechtop in kan drijven – of een babybadje, vaak is het warme water een fijne ervaring voor baby’s.
De eerste keer in bad
Misschien is je wel opgevallen dat je baby geboren is met een wit, vettig laagje op zijn huid. Dit heet vernix en is een antibacteriëel laagje, bestaande uit onder andere dode huidcellen, eiwitten en vet. Vernix heeft een belangrijke functie: het beschermt je baby’s kwetsbare huid.
Daarom wordt door kraamverzorgenden afgeraden om je baby gelijk op dag één in bad te doen. Het is belangrijk dat de vernix de kans krijgt om in de huid te trekken en op te lossen. Het advies is om een baby pas na de tweede of derde dag voor het eerst in bad te doen. Of later, als je dat zelf prettiger vindt.
Hoe vaak moet een baby in bad?
Nadat de kraamperiode voorbij is, hoeft je baby zeker niet iedere dag in bad. Dagelijks je baby in bad raden kraamverzorgenden meestal niet aan. Door iedere dag in bad te gaan, droogt de huid van de baby te veel uit.
Ook hoef je geen speciale (bad)zeep te gebruiken. Sterker nog: kraamverzorgenden adviseren juist om zo weinig mogelijk zeep tijdens het wassen of baden te gebruiken. Door zeep tast het normale vetlaagje van de huid aan, waardoor de kwetsbare babyhuid droog wordt en er irritaties kunnen ontstaan.
Het beste moment om in bad te gaan
Voor je baby is het niet fijn om in bad te gaan als hij of zij hongerig is. Kies daarom voor een tijdstip tussen twee voedingen in. Wel is het handig om een half uurtje te wachten na een voeding. Als je baby net heeft gedronken, kan het gebeuren dat hij wat melk teruggeeft terwijl hij in bad ligt.
Vaak in bad, of schoon met een washandje?
Wel is het van belang dat je de baby iedere dag wast met een washandje als je baby niet in bad gaat. Ook al hoeft je baby niet iedere dag in bad, dan nog is het wel belangrijk om je kleintje goed schoon te maken. Vooral het gezicht, de nek en de billen zijn van belang om schoon te maken.
Hoewel pasgeborene baby’s niet zo vies worden – zoals een peuter in een modderige zandbak – zijn er wel een paar redenen om baby’s elke dag schoon te maken met een washandje.
Als baby’s wat melk op spugen, kan een restje achterblijven in de plooien van hun nek. Deze plekjes raken bij baby’s snel geïrriteerd. Dit kan gaan smetten, en een stukje huid kan ruw en pijnlijk worden.
De eerste poep (meconium) van een pasgeborene is erg plakkerig en moeilijker schoon te maken. Let bij een pasgeboren baby ook goed op het schoonhouden van de navelstreng. De navelstreng goed schoonhouden verkleint de kans op een infectie. Zorg er ook voor dat je de navelstreng zachtjes droogdept na een badje.
De traanbuisjes in de ogen van een pasgeborene baby kunnen vaak verstopt raken. Dat kan zorgen voor ogen met wat viezigheid. Belangrijk dus om die goed in de gaten en schoon te houden.
Baby in bad: leuk voor oudere kinderen
Ook oudere kinderen vinden de baby in bad doen vaak heel leuk. Zo ben je niet alleen bezig met de baby, maar kun je ook nog oudere broers en zusjes erbij betrekken. Blijf wel altijd bij het badje als volwassene.
2 tot 3 keer per week in bad
Onthoud dat je baby echt niet iedere dag in bad hoeft: twee à drie keer per week is echt genoeg. Wees voorzichtig met de kwetsbare en gevoelige huid van je baby, en gebruik het liefst neutrale producten zonder parfum. Alleen wassen met water is zelfs het fijnst: dermatologen adviseren eigenlijk om alleen met water te wassen, zeker in de eerste jaren.
Geniet lekker van de badder-sessies met je kleintje!
Meer lezen?
Hoe vaak ‘hoort’ een kind in bad te gaan?
Dít vinden jullie verrassend genoeg de grootste uitdaging in de opvoeding