babynaam kiezen
15/04/2025

Dit wil je weten over een babynaam uitkiezen

Het is één van de leukste en soms ook een van de lastigste keuzes in je zwangerschap: een naam voor je kind kiezen. Naast een voornaam moet je ook bepalen welke achternaam de baby krijgt.

Voor veel ouders is een babynaam kiezen een bijzonder moment. Sommige ouders kiezen een voornaam met een bijzondere betekenis. En ook de keuze voor een achternaam is belangrijk; het zegt iets over wie je bent en bij wie je hoort.

Kindje op komst? Handig op een rij wat je kan én moet regelen.

Voornaam

Je bent als ouder vrij in het kiezen van een voornaam voor je kind. De enige regel die er is, is dat een voornaam niet ongepast mag zijn. Denk aan scheldwoorden of een naam die bestaat uit veel namen. Bij het aangeven van je baby na de geboorte kan de ambtenaar van de burgerlijke stand een voornaam weigeren.

Achternaam

De achternaam van je eerste kind kies je samen als ouders. Voor jouw kindje kan je de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. Heb je een keuze gemaakt voor de achternaam van je eerste kind? Dan geldt de gekozen achternaam ook voor alle volgende kinderen.

Vanaf 1 januari 2024 zijn de opties voor het kiezen van een achternaam uitgebreid. Als ouders heb je nu ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van jullie beide achternamen als achternaam voor je kind. In deze factsheet zie je welke combinaties van achternamen mogelijk zijn. Net als de voornaam, kan je de keuze voor een achternaam bij de geboorteaangifte laten vastleggen.

Je kind erkennen – zo werkt het

Wat als je geen keuze maakt?

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind de naam van de vader of duomoeder. Wanneer jullie als ouders niet gehuwd of geregistreerd partners zijn, krijgt het kind automatisch de naam van de moeder.

Wil jij één overzicht van wat je met de overheid moet én kan regelen wanneer er een kindje op komst is? Ga naar rijksoverheid.nl/kindkrijgen en zet alle informatie voor jouw situatie op een rij.

Of bel 1400: je krijgt dan een medewerker van Informatie Rijksoverheid aan de lijn die je verder helpt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Rijksoverheid.

Meer lezen?

Wordt je doorbetaald tijdens je zwangerschapsverlof?

Een kind erkennen: zo werkt het

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen