Bevalling affirmaties op een rij
04/06/2023

Deze affirmaties slepen je krachtig en vol vertrouwen door de bevalling heen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Je ziet ze steeds vaker voorbijkomen: affirmaties, ofwel een mini peptalk gericht aan jezelf. Het zorgt voor vertrouwen en kan dan ook goed werken voor en tijdens je bevalling. Hoe vaker je een affirmatie herhaalt, hoe sterker het effect. Je zult dan ook zien dat als je regelmatig positieve affirmaties rondom je bevalling inzet, je meer vertrouwen krijgt in je lichaam tijdens de bevalling.

In dit artikel vertellen we daarom hoe je een affirmatie inzet en geven we een aantal voorbeelden van bevalling affirmaties.

Wat zijn affirmaties?

Een affirmatie is dus een soort mini peptalk gericht aan jezelf. In het begin is een affirmatie misschien gewoon een zinnetje, maar na keer op keer herhalen, train je je hersenen om deze positieve gedachte te versterken. Hierdoor raak je steeds meer overtuigd van wat je tegen jezelf zegt. Totdat het op een gegeven moment echt jouw mantra wordt.

Als we dus maar vaak genoeg bepaalde gedachten blijven herhalen, worden die overtuigingen steeds sterker en zal dit uiteindelijk waarheid worden. Want van nature pas je je gedrag en hoe je je voelt aan op hetgeen dat je gelooft. Hoe vaker je herhaalt dat je het aan kan om een kindje op de wereld te zetten, hoe steeds meer je in jezelf gaat geloven en hoe krachtiger je je voelt.

Aan de slag

Je gedachten zijn dus ontzettend krachtig. Dit is zo in het dagelijks leven, maar zeker ook bij het op de wereld zetten van je kindje. Hoewel bevallen een heel fysiek proces is, speelt je mindset een enorm belangrijke rol. En met affirmaties kun je op een vrij eenvoudige manier werken aan je mindset.

Pak eens een pen en papier en schrijf alles op wat er bij jou naar boven komt als je denkt aan de geboorte van je kindje. Zijn er positieve gedachten en overtuigingen bij? Hartstikke fijn! Als er voorzichtig positieve gedachten zijn, kun je hier dan een sterkere versie van formuleren? En komen er negatieve gedachten en overtuigingen bij jou op? Denk dan eens na welke positieve gedachte of overtuiging je hier graag voor in de plaats zou willen hebben.

Een voorbeeld. Stel je hebt de volgende overtuiging: ‘Ik kan de pijn vast niet aan’ dan zou je deze overtuiging misschien kunnen vervangen door ‘ik zal versteld staan van mezelf’ of ‘ik kies ervoor de pijn te accepteren om mijn kindje straks te kunnen verwelkomen’. Hoe meer je de positieve overtuigingen voor jezelf herhaalt, hoe minder plek er uiteindelijk is voor de negatieve overtuigingen.

Bevalling affirmaties op een rij:

Welke affirmatie voor jou werkt, is heel persoonlijk. Hieronder staan vast wat voorbeelden ter inspiratie:

 • Mijn lichaam is gemaakt om mijn kindje op de wereld te zetten
 • Mijn lichaam weet precies wat het moet doen
 • Ik ben gezond en sterk
 • Miljoenen vrouwen zijn mij voorgegaan dus ik kan dit ook
 • Elke wee is een stapje dichterbij mijn baby
 • Mijn baby, partner en ik doen dit samen
 • Deze wee komt nooit meer terug
 • We gaan straks met z’n drieën weer naar huis
 • Op dit moment zijn over de wereld vrouwen samen met mij aan het baren
 • Ik geef me over aan de weeën, ik laat los en open


Creëer je eigen affirmaties

Uiteraard kun je ook zelf aan de slag met affirmaties waarvan jij denkt dat ze je kunnen helpen ter voorbereiding op en tijdens de bevalling. Een goed werkende affirmatie voldoet aan de volgende eisen:

 • is geschreven in de tegenwoordige tijd
 • is positief geformuleerd (niet het woordje ‘niet’ dus)
 • is realistisch en haalbaar
 • en raakt bij jou de juiste snaar.


Als je een zin of een aantal zinnen hebt gevonden die jou aanspreken, herhaal ze dan zoveel mogelijk. Het beste is om de affirmatie dagelijks hardop uit te spreken, maar in gedachten uitspreken kan ook. Je kunt jouw affirmaties ook op briefjes schrijven en op verschillende plekken in huis ophangen zodat je ze vaak tegenkomt. Natuurlijk kun je ze straks ook in de kamer hangen waar je gaat bevallen, ook in het ziekenhuis. En vergeet ook niet om de affirmaties met je partner te delen. Dan weet hij of zij precies welke woorden jou straks de kracht geven om vol te houden.

Lees ook
Hoe werken positieve affirmaties?

Wil je meer weten over hoe je je het beste kunt voorbereiden op de bevalling? Download dan onze app met meer dan 200 artikelen, een handige symptomenchecker en sport-en ontspanningsoefeningen. How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere, hectische en lifechanging periode nodig hebt. Jij zorgt voor de baby, wij zijn er voor jou.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief