06/11/2019

Blog: hé mama, hoe gaat het met je?

How about mom. Hoe gaat het met jou als (nieuwe) moeder? Dat was het vertrekpunt voor Anna en mij om een nieuw bedrijf op te starten en een app te ontwikkelen speciaal voor moeders. Want als het met jou als moeder goed gaat, is de kans groot dat het met je kindje ook goed gaat.

Heb je het filmpje van Meghan Markle al ergens voorbij zien komen online? In een interview toont ze zich van haar kwetsbare kant als ze vertelt dat het niet zo goed met haar gaat. Meghan vertelt welke impact de pers op haar fysieke en mentale toestand heeft gehad. Maar het gaat niet alleen om de Britse roddelpers die haar opjaagt, vertelt ze: ook moeder worden heeft veel effect op haar.

Meer aandacht voor de baby

Meghan en prins Harry verwelkomden een aantal maanden geleden hun eerste kindje: Archie. Zelfs al ben je Hertogin van Sussex en heb je een huis (of paleis) vol bedienden, dan nog kun je je als nieuwe moeder eenzaam voelen en overmand worden door emoties. In het interview met Meghan vraagt de verslaggever hoe het met haar gaat. Zichtbaar geroerd door de vraag antwoordt ze: “Dankjewel dat je dat vraagt. Bijna niemand vraagt hoe het met mij gaat.”

Ik werd zo geraakt door haar openheid en eerlijke antwoord. ‘Hoe gaat het met je’? is een vraag die ik aan al mijn vriendinnen – moeder of niet – stel. En ik neem geen genoegen met een vluchtig ‘goed’. Aan een blik, houding of handgebaren is vaak af te leiden hoe het écht met iemand gaat, als hij of zij zelf ‘goed’ antwoordt maar jij anders vermoedt.

Helemaal als je net moeder bent geworden, gaat alle aandacht vaak uit naar de baby. Dat is begrijpelijk. Een baby heeft ook veel zorg en aandacht nodig. Maar door alle aandacht voor de baby, lijken we soms de moeders te vergeten. Misschien niet bewust, maar het gebeurt dagelijks.

Hoe gaat met met je?

Heb je een vriendin, familielid of kennis die moeder geworden is, vraag alsjeblieft hoe ze zich voelt. Is ze gelukkig, somber, angstig? Ligt ze ergens wakker van? Praat erover, erken haar gevoel en praat niet alleen over die prachtige, lieve, zachte baby die stilletjes in de box naast jullie ligt te slapen.

Hoe gaat het met je? Simpele vraag. Met hopelijk een groot effect.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen