thuisbevalling wat nodig
17/09/2024

Documentaire over Nederlandse geboortezorg

Nederlandse geboortezorg is uniek in de wereld. Wereldwijd zijn we een van de weinige landen waar meer dan 10% van de vrouwen voor een thuisbevalling kiest. Ook de kraamzorg is een uniek Nederlands fenomeen. Filmmaker Ane C. Ose en cameravrouw en regisseur Jet Homoet maakten de documentaire ‘Een goed begin: bevallen in Nederland’ om dat vast te leggen.

In de documentaire vertellen 6 zorgprofessionals over de unieke Nederlandse geboortezorg vanuit hun persoonlijke ervaringen. Aan het woord komen een kraamverzorgende, verloskundigen uit het ziekenhuis en vanuit verloskundigenpraktijken.

Hun verhalen maken duidelijk dat we in Nederland een krachtige maar ook kwetsbare bevalcultuur hebben, waarbij de keuzevrijheid van vrouwen steeds meer onder drukt lijkt te komen te staan.

Dat komt volgens de makers volgens medicalisering, marktwerking in de zorg en de drang van steeds meer mensen naar controle. Terwijl een bevalling als levensveranderende gebeurtenis zich juist niet laat plannen en controleren.

Verloskundige Djanifa over armoede en discriminatie

Een van de sprekers is Djanifa da Conceicao, verloskundige uit Rotterdam. Zij is zelf opgegroeid in een arme buurt in Rotterdam en heeft extra aandacht voor mensen die vaak financieel krap zitten. Djanifa heeft zelf Kaapverdische roots. Als verloskundige werkt ze hard aan meer diversiteit en goede voorlichting, ook met haar Instagram – en YouTube-kanaal Verlosmoeder.

Ze vraagt zich in de film af: kan iedere zwangere echt wel kiezen voor de juiste zorg op de juiste plek? Uit onderzoeken komt naar voren dat ouders met een migratie-achtergrond minder goede zorg krijgen. Armoede en discriminatie dragen bij aan de kansenongelijkheid.

Op tour in Nederland

De documentaire is op verschillende plekken te zien. Ane en Jet maken een ‘impact tour’ in september en oktober, in Maastricht, Rotterdam, Den Bosch, Assen, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Enschede, Middelburg en Amsterdam. Op hun website zijn alle locaties en informatie vinden over de film.

In elke stad is er een film vertoning, een lezing en een Q&A-sessie met de makers en experts. ‘We hopen met deze tour een kans voor betrokkenen en geïnteresseerden te bieden om te reflecteren op de uitdagingen en de toekomst van geboortezorg in Nederland. Ook hebben we een boek uitgebracht van de film met de prachtige foto’s van Jessica Innemee (VI-photography)’, aldus Ane.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen