Diversity Art Line Verlosmoeder & atelier Mayura
31/05/2022

Verloskundige Djanifa maakt herkenbare en inclusieve voorlichtingsposters

Veel posters die in verloskundigenpraktijken hangen zijn niet representatief voor onze samenleving. Vaak zijn er alleen witte vrouwen en baby’s op te zien. Daarom heeft verloskundige Djanifa da Conceicao de handen ineen geslagen met Atelier Mayura om hier verandering in te brengen: ze maakten een serie posters voor collega verloskundigen, de Diversity Art Line.

Wel eens om je heen gekeken in de verloskundigenpraktijk? Dan ken je vast de posters en anatomische modellen die gebruikt worden om uit te leggen wat er in je lichaam gebeurt.

Djanifa da Conceicao is verloskundige in Rotterdam, en heeft zelf Kaapverdische roots. Als verloskundige werkt ze hard aan meer diversiteit en goede voorlichting, ook met haar Instagram – en YouTube-kanaal Verlosmoeder.

Djanifa Verlosmoeder - How About Mom

Verschillende afkomsten

Samen met Atelier Mayura ontwikkelde Djanifa posters voor verloskundigenpraktijken waarop onder andere de foetale ontwikkeling van baby’s van verschillende etniciteiten is te zien. Door voorlichtingsposters te maken voor verschillende afkomsten, willen ze hun steentje bijdragen om de geboortezorg inclusiever te maken. Dat voorlichtingsmateriaal ontbrak toen zij zelf verloskunde studeerde.

Uit onderzoeken komt naar voren dat ouders met een migratie-achtergrond minder goede zorg krijgen. Het ontbreken van opleidingsmateriaal en voorlichtingsmateriaal speelt hierbij een rol, volgens Djanifa.

“De posters zijn vergelijkbaar met de anatomische modellen, en daar hebben we een eigen twist aan gegeven, die leuk en praktisch is zodat het als voorlichtingsposter gebruikt kan worden”, zegt Djanifa. “Wij hopen hiermee de wereld via deze weg een beetje mooier en inclusiever te maken voor iedereen. We willen verandering en kunnen dit niet alleen. Help je mee?”

De posters Diversity Art Line door Verlosmoeder & Atelier Mayura zijn hier te bestellen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen