kraamverlof en partnerverlof
15/04/2025

Geboorteverlof en partnerverlof

In de eerste dagen, weken en maanden als kersverse ouder leg je de basis voor de band met je kindje. Ook heb je als partner een belangrijke rol bij het ondersteunen van je vrouw of vriendin bij het herstellen na de bevalling, borstvoeding geven en samen jullie draai vinden als ouders. In deze intensieve periode is het fijn om samen zorg te kunnen verdelen. Van bevalverlof tot aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof: dit zijn verlof-regelingen voor jou als partner.

Als partner ben je onmisbaar tijdens en na de bevalling. Daarom bestaan er ook mogelijkheden om als partner verlof op te nemen na de komst van een kindje. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Getrouwd, geregistreerd partner of samenwonend? Wat jullie situatie ook is, op rijksoverheid.nl/kindkrijgen kun je makkelijk één overzicht maken wat je kunt en moet regelen als er een kindje op komst is.

De bevalling begint!

Als je vrij wil nemen wanneer je partner bevalt, dan kun je calamiteitenverlof of kortverzuimverlof opnemen. Je salaris loopt door tijdens dit verlof.

Baby geboren? 1 werkweek verlof

Is jullie kindje geboren? Je hebt als partner recht op één werkweek geboorteverlof als je vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of je fulltime of parttime werkt. De werkgever betaalt deze eerste week verlof. Krijg je een tweeling of meerling? Dan blijft dit verlof 1 werkweek. Er is helaas dus geen extra verlof.

Rijksoverheid: dit wil je weten en regelen met een kindje op komst

Aanvullend geboorteverlof: 5 weken

Vooral de eerste weken na de geboorte is het fijn om samen te kunnen zorgen voor jullie baby. Daarom is er sinds 2022  aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) na de bevalling. Je vraagt dit aanvullend geboorteverlof bij je werk aan. Naast een goede start voor de baby kan langer geboorteverlof voor partners ook bijdragen aan meer rust, hulp en ondersteuning voor pas bevallen moeders.

Als partners langer verlof opnemen, kan dat een positief effect hebben op de verdeling van werk en zorg van ouders. Als vaders of partners een langere periode thuis zijn, kunnen ouders taken gelijker verdelen. Ook voor de hechting tussen partners en hun pasgeboren baby is aanvullend verlof belangrijk. Door de tijd te krijgen om je kindje te leren kennen, kun je een hechte band opbouwen.

Aanvullend geboorteverlof vraag je aan bij je werkgever. Dit doe je minimaal 4 weken voor je dit verlof wil laten ingaan. Check bij je werkgever wat hiervoor nodig is. Je moet het aanvullende geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van je baby.

Krijg je ook aanvullend geboorteverlof als je niet in loondienst bent?

Dat is nu nog de beperking van dit aanvullend geboorteverlof: het is er alleen voor werknemers. Zij krijgen 70% van hun dagloon uitbetaald door het UWV. Check goed wat er in jouw contract of cao staat: in sommige gevallen vult de werkgever de uitkering aan tot 100% van het salaris. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je helaas geen aanvullend geboorteverlof krijgen.

Ouderschapsverlof

Naast het geboorteverlof van 1 werkweek en aanvullend geboorteverlof van 5 weken is er ook ouderschapsverlof. Er is betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof. Wij leggen je het verschil uit.

Betaald ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is bedoeld voor ouders om een aantal uren of dagen per week voor hun kind(eren) te kunnen zorgen. Dit betaalde ouderschapsverlof kun je opnemen in het eerste jaar na de geboorte van je kind. Bij betaald ouderschapsverlof krijg je maximaal 9 weken 70% van je dagloon of van het maximumdagloon betaald. Soms vult een werkgever het dagloon aan tot 100%, afhankelijk van je contract of cao. Ook bouw je vakantiedagen op over de uren ouderschapsverlof die je opneemt.

Onbetaald ouderschapsverlof

Na de eerste 9 weken is de rest van het ouderschapsverlof onbetaald verlof. Onbetaald ouderschapsverlof is bedoeld voor ouders met kinderen tot 8 jaar. Voor de uren waarin je ouderschapsverlof opneemt, krijg je geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door.

Ouderschapsverlof berekenen

Bij de Rijksoverheid kan je jouw ouderschapsverlof berekenen. Meestal daalt het loon tijdens het ouderschapsverlof. Als je inkomen daalt, kun je mogelijk wel een (hogere) toeslag of uitkering krijgen.

Wil jij één overzicht van wat je met de overheid moet én kan regelen wanneer er een kindje op komst is? Ga naar rijksoverheid.nl/kindkrijgen en zet alle informatie voor jouw situatie op een rij. Of bel 1400: je krijgt dan een medewerker van Informatie Rijksoverheid aan de lijn die je verder helpt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Rijksoverheid.

Meer lezen?

Wordt je doorbetaald tijdens je zwangerschapsverlof?

Babynaam kiezen: dit mag wel en dit mag niet

Je kind erkennen – zo werkt het

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen