Frederieke - personal How About Mom
18/11/2021

Hoe ik de tijd meer leerde waarderen nadat ik moeder werd

Tijd is een vreemd fenomeen. De tijd kan razendsnel gaan. Het eerste jaar met mijn zoontje vliegt voorbij. En de tijd kan tergend traag gaan. De nachten waarop je je kindje aan het wiegen bent, waarop de minuten wel uren kunnen lijken. Met het krijgen van een kind kreeg de tijd voor mij ook een nieuwe lading.

Moeder worden heeft me veel geleerd. Een van de effecten die ik nooit had voorzien, is hoeveel ik tijd ben gaan leren waarderen.

Recent ging ik naar een concert met mijn vriend (jep, eindelijk weer eens ‘n date night). We hadden nog ongeveer een uur voordat de hoofdact zou beginnen, die we graag wilden zien, en wilden nog ergens wat eten. Vroeger – pre-kinderen – zou ik een tikkeltje gestresst zijn gaan zitten en snel iets bestellen en opeten. Terwijl nu – voor het eerst in een lange tijd samen op stap – die 60 minuten als een heerlijke zee van tijd voelden. We konden rustig eten, kletsen en ons daarna richting concertzaal begeven, om op tijd binnen te komen lopen voor de hoofdact.

Soms denk ik dat het moederschap me relaxter heeft gemaakt, en tegelijkertijd efficiënter. Een kwartier om te douchen en om te kleden? Wauw, dat voelt als een halve sauna-dag. Want ik heb ook in 1,5 minuut mezelf klaar moeten maken, met een huilende baby die NU wilde eten.

Thuis met baby

Waar ik het meeste tegenop zag, voordat ik moeder werd? Het slaapgebrek. Dat valt gelukkig heel erg mee. Ik heb geleerd om meer te doen, op minder slaap. Ik kan geweldige productieve dagen hebben, ook wanneer ik er die nacht een paar keer uit ben geweest. Maar dat is zeker niet alle dagen van de week het geval.

Vooral de dagen waarop ik niet aan het werk ben en thuis met baby ben, kunnen zo veel trager voorbij gaan. Juist dat zijn de dagen waarop de tijd tergend langzaam gaat. Waar ik me vanaf 16.00 continu afvraag of het al tijd is om te eten en de baby naar bed te doen.

Op tijd komen

Op tijd komen, nog zoiets waar ik in veranderd ben. Ik ben er nog steeds geen kei in, maar probeer sinds Sam er is wel echt vaker op tijd te komen, goed voorbereid te zijn en de tijd – vaak andersmans tijd – te respecteren. Met een kindje kun je het nooit garanderen, omdat er altijd een spuitluier tussendoor komt op het moment dat je écht de deur uit moet. Maar omdat we meer in dagritmes en schema’s zijn gaan leven, is het ook makkelijker geworden om op tijd te komen. Georganiseerd met luiertas en al, ben ik steeds beter geworden in inschatten hoe lang iets rijden is, hoe laat we er zijn en of de baby dan in de auto slaapt of juist daarvoor of daarna.

En ik ben anders naar de tijd als groter concept gaan kijken. Onze tijd op de wereld. De tijd die verstrijkt, en die je maar één keer kunt besteden. Die niet meer terugkomt. Een kind laat je beseffen wat belangrijk is, waar je je tijd aan wilt besteden. Tijd met je ouders. Tijd met je grootouders. Tijd voor jezelf, met je vrienden, familie en geliefden.

Mooi hoe de tijd zo veel meer betekenis heeft gekregen, sinds mijn kind er is.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief