Kind op een sport
26/09/2024

Kind op een sport: vanaf welke leeftijd en welke sport kies je?

Sporten is voor kinderen een fijne manier om te bewegen, hun energie kwijt te raken, zelfvertrouwen op te bouwen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen eigenlijk op een sport? Welke sport kies je, en hoe combineer je sport met school? Daar vertellen we je in dit artikel meer over.

Wanneer kan een kind op een sport?

Sommige kinderen zijn al op jonge leeftijd erg actief, terwijl andere kinderen pas later een interesse in sport ontdekken. Het verschilt dus per kind wanneer je kunt starten met een sport.

Over het algemeen kunnen kids tot een jaar of vier hun energie nog goed kwijt in peutergym of voetjebal (kleutervoetbal). Tussen de vier en vijf jaar starten de meeste kinderen met zwemles. Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen deelnemen aan georganiseerde teamsporten, zoals voetbal, tennis, hockey, maar bijvoorbeeld ook met turnen, dansen of een vechtsport als judo of karate. 

Misschien heb jij zelf fanatiek gehockeyd of gevoetbald en kun je niet wachten tot jouw kind dit ook gaat doen. Leuk! Het is wel belangrijk om rekening te houden met de fysieke en mentale ontwikkeling van jouw kind. Dwing kinderen vooral niet om té vroeg of te intensief te beginnen. De eerste jaren van sport zijn vooral leuk en vrijblijvend. 

Categorieën sporten voor kinderen

Individuele sporten 

Individuele sporten zijn sporten waarbij je kind zijn of haar eigen vaardigheden, kracht, uithoudingsvermogen en besluitvorming ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, gymnastiek, tennis en atletiek, of aan boulderen.

Teamsporten 

Bij teamsporten speel je niet alleen maar met een team. Teamsporten zoals voetbal, hockey en volleybal vragen om samenwerken, communiceren, omgaan met uitdagingen en samen aan een gemeenschappelijk doel werken.

Hoe kies je de juiste sport?

Het kiezen van de juiste sport is ook voor elk kind anders. Jouw zoon of dochter heeft zijn of haar eigen voorkeuren, talenten en behoeften. Hier zijn een paar punten om in gedachten te houden bij het kiezen van een sport:

Interesse & persoonlijkheid van jouw kind

Sommige kinderen vinden het geweldig om in een team samen te werken, terwijl andere kinderen liever alleen hun eigen prestaties verbeteren. Een meer introvert kind kan bijvoorbeeld genieten van een sport als zwemmen of turnen, terwijl een extravert kind juist kan opbloeien in een teamsport als hockey of volleybal.

Uitproberen

Veel sportclubs bieden proeflessen aan. Dit is een ideale manier om je kind kennis te laten maken met verschillende sporten. Zo kunnen ze zelf ervaren wat ze leuk vinden. Maak vooral niet de rookie mistake om direct allerlei sportuitrusting aan te schaffen voordat je zeker weet dat jouw zoon of dochter deze sport echt leuk vindt…

kind op sport: welke sport kies je

Ontwikkelingsfase en motoriek

Voor jongere kinderen zijn sporten met veel variatie in bewegingen, zoals gymnastiek of balspelen, ideaal om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze beter omgaan met de regels en tactieken van meer complexe sporten.

Praktische overwegingen

Houd rekening met de kosten, de reistijd naar trainingen en de frequentie van de lessen.  Een (te) grote belasting op het gezin kan lastig zijn. Als je meerdere kinderen hebt, kan het fijn zijn om een sport te kiezen op dezelfde locatie of rond dezelfde tijd. Natuurlijk weten wij ook dat dit niet altijd de realiteit is en dat er genoeg ouders zijn die zichzelf gekscherend taxi-chauffeur noemen. 

Hoe combineer je sport met school?

Hoewel trainingen en sportlessen altijd buiten schooltijd plaatsvinden, is het wel belangrijk om te zoeken naar een goede balans. Het is belangrijk dat sport een positieve toevoeging blijft aan het leven van je kind, en niet zorgt voor stress of vermoeidheid. Houd rekening met rustmomenten en zorg dat er tijd overblijft voor lekker thuis niksen, huiswerk, spelen met vriendjes en andere ontspanning.

Als je kind steeds tegen sportlessen opziet of moe is na school, kan het een teken zijn dat de sport te intensief is of dat de balans tussen sport en school weg is. Praat regelmatig met je kind om te horen hoe ze zich voelen over de sportactiviteiten. Voor jonge kinderen mag sport vooral leuk zijn. Dit betekent dat het oké is als ze niet elk toernooi of elke wedstrijd winnen. Leg de nadruk op plezier, het leren van nieuwe vaardigheden en het maken van vrienden.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen