14/12/2020

Is het normaal dat ik zo snel mijn geduld verlies?

Een kort lontje. Een snauw naar je partner. Weinig of geen energie, of geduld. Herkenbaar? Lieve (nieuwe) mama, het is helemaal niet gek dat je af en toe je geduld verliest. We leggen je uit waar dat aan ligt, zodat je je hopelijk iets minder zorgen maakt.

Zorgen voor een pasgeboren baby kost veel energie, tijd en geduld. Combineer dat met lange dagen, slapeloze nachten, huilbuien en het is niet zo vreemd dat je je af en toe compleet overweldigd voelt. Die vermoeidheid zorgt er ook voor dat je een stuk minder tolerant bent dan je misschien zou willen. Het is niet leuk, maar het is wel heel herkenbaar.

Veel vrouwen ervaren dat de hormonen tijdens en na de zwangerschap er ook voor kunnen zorgen dat ze een korter lontje hebben, of sneller geïrriteerd of boos raken. Je kunt meer last hebben van stemmingswisselingen. Sara deelt haar ervaringen tijdens de zwangerschap: “Zwanger van de tweede stapelden de donkere wolken zich op toen de zwangerschapshormonen in mijn lijf kwamen. Ik word er geen leuker mens van, ik heb negen maanden een soort stemmingswisselingen en klachten van de hormonen.” Maar ook na de bevalling kun je je nog een tijdje anders voelen onder invloed van de hormonen.

Lief voor jezelf

Wees een beetje extra lief voor jezelf, en voor je partner. Het is een gegeven dat je in deze fase van je leven minder aankunt en sneller je geduld verliest. Je zult moe zijn, waarschijnlijk vermoeider dan je ooit bent geweest. Weet dat dit een fase is die vroeg of laat weer overgaat en probeer daar, zo goed en kwaad als dat gaat, berusting in te vinden. Het belang om goed voor jezelf te blijven zorgen is juist nu groot. Probeer de lat niet te hoog te leggen en stel even wat minder eisen aan jezelf.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen