10/05/2020

Momtalk: Mayra

Mayra Louise is moeder van dochter Isameya Yade van 2. Ze is auteur van het boek Op je lijf geschreven, blogger, schrijver en runt een succesvol Instagram-kanaalvol zelfliefde. We praten met haar bij over liefde voor je (nieuwe) lijf, een positieve mindset en wat het moederschap haar leerde.

Dinsdagavond 21.30, die tijd komt wel goed uit voor een interview. “Want het is momenteel enorm proppen om al mijn werk in drie dagen te kunnen doen. Nu de kinderopvang gesloten is, moet ik net als veel andere moeders passen en meten met werk”, zegt Mayra.

En, hoe gaat het thuiswerken in combinatie met voor Isameya zorgen?

“Moeder zijn is echt een reminder om me over te geven aan hoe het is, in plaats van hoe ik wil dat het is. Je merkt als moeder hoeveel je gedaan kan krijgen, zeker op goede dagen, maar er zijn ook momenten of dagen die anders lopen. Voorheen kon ik daar dan zo gefrustreerd om raken, dan wilde ik nog een paar werk e-mails versturen of iets afmaken en wilde Isameya op dat moment juist veel aandacht. Ik kan me daar nu veel makkelijker aan overgeven. Die acceptatie is wel gegroeid met het moederschap. Je kan niet bepalen hoe het leven loopt. Wat helpt is meebewegen in plaats van er tegenin gaan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mayra | Self-Love Feeder (@mayralouise) op

Hoe kijk je terug op jouw zwangerschap?

“Als een drukke periode. Ik raakte snel in verwachting nadat Stefano en ik elkaar leerden kennen, we waren zo’n drie maanden bij elkaar. Terwijl Isameya in mijn buik groeide, leerden wij elkaar steeds beter kennen en groeide onze liefde voor elkaar. Daarnaast was ik enorm druk met opdrachten en werk. Pas toen ik rond week 37 een zwangerschapsshoot deed, stond ik voor mijn gevoel echt stil bij mijn veranderende lijf. Die beelden bevestigden dat mijn lijf mooi is, en hoe bijzonder een zwangerschap eigenlijk is.”

Hoe was jouw bevalling?

“Ik las voordat ik ging bevallen het boek Duik in je weeën van Carita Salomé. Een van de tips was je je niet moet verzetten tegen de weeën en de pijn maar moet proberen er echt helemaal in mee te gaan. Toen ik aan het bevallen was, heeft dat me wel geholpen. Niet verzetten en denken ‘ik wil dit niet voelen’, maar proberen mee te gaan met de weeën.”

“Uiteindelijk kijk ik terug op een makkelijke, snelle bevalling, die begon met weeën thuis. Nadat de verloskundige rond 13.00 in de middag nog nauwelijks ontsluiting voelde, ging het daarna snel. Toen ze voor de tweede keer lang kwam rond 16.00 zei ik ‘ik hou het niet meer, ik kan niet meer zitten’. Ik bleek zes centimeter ontsluiting te hebben. Ik wilde graag in het ziekenhuis bevallen dus wij halsoverkop naar het ziekenhuis. Langs volle terrassen, vanaf de Nieuwendijk in hartje Amsterdam, in een taxi.”

“Een vriendin had van tevoren gezegd: ‘als het een beetje gaat branden, dan ben je er bijna’. Nou, een beetje branden is een leugen, ik snap nu waarom het the ring of fire heet wanneer je kindje er bijna is haha. Maar het cliché is waar: die fikse pijn vergeet je gek genoeg grotendeels weer daarna.”

“Die avond reden we het ziekenhuis uit met mijn kleine meisje op mijn schoot in een Maxi Cosy. Ik reed langs de receptioniste van de bevalafdeling en die keek me verbaasd aan: ‘Ben je nu al klaar?’. Het was 21.15 uur toen we thuis met haar op de bank zaten. En het enige wat ik kon denken was: what the hell just happened? Het was snel, maar ik kijk er met een goed en trots gevoel op terug.”

En de kraamtijd, hoe vond je die?

“Ik merkte dat ik heel graag alleen wilde zijn met mijn gezin. Meer dan één persoon op bezoek was eigenlijk al te veel. En ik vond het heel heftig om voor het eerst weer naar buiten te gaan. Je staat als pas bevallen vrouwen helemaal open, je zintuigen staan op scherp, en de wereld kwam heel erg binnen. Dat beangstigde me wel een beetje. Ik wilde het liefst alleen maar in onze bubbel blijven. Ik heb het toch liefdevol geforceerd door naar buiten te gaan en te wandelen met haar.”

“Wij hadden de kraamvisite heel erg gedoseerd. Wat helpt is de geboortekaartjes later versturen, en eerst nog even van elkaar te genieten in alle rust. Ik had geen zin in appjes en belletjes. Bij een tweede kindje zou ik nog meer in mijn bubbel blijven.”

Lukt het om ook nog wat tijd voor jezelf vrij te maken, met een 2-jarige en co-ouderschap?

“Isameya is nu twee dagen en nachten in de week bij Stefano, en ik merk dat ik wel opknap van twee dagen voor mezelf, ook al ben ik druk aan het werk. Het helpt wel dat ik mijn hoofd dan even bij mezelf kan houden, en niet hoef te zorgen voor iemand anders. Na het schrijven van mijn boek zat ik, voor mijn gevoel, bijna tegen een burn-out aan. Na mijn relatiebreuk vorig jaar en drukte van de daaropvolgende verhuizing merkte ik nu ook weer: ik moet af en toe momentjes voor mezelf inplannen.”

Wat doe je voor jezelf?

“Ik probeer heel bewust steeds meer kleine rituelen voor mezelf in te bouwen. Hierdoor lukt het me ook beter om stil te staan bij wat ik nodig heb. Ik heb bijvoorbeeld Inner Compass cards, een soort intentiekaarten en die gebruik ik elke dag. Maar tijd voor mezelf kan ook zijn in mijn dagboek schrijven, of de cursus die ik nu volg van Alex Elle, een moeder van drie kids die veel doet met de thema’s selfcare en selflove. En boeken, muziek en creativiteit, daar kan ik ook altijd op terugvallen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mayra | Self-Love Feeder (@mayralouise) op

Je bent een bron van inspiratie voor veel mensen, met je boek en via Instagram. Heb je vaak een positieve mindset?

“Ja, dat probeer ik wel. Het leven geeft me vaak een reminder dat dingen uiteindelijk toch wel goed komen. Hoewel die positieve mindset op sommige momenten ver te zoeken is. Zoals nu in deze periode na de relatiebreuk, die valt me echt ontzettend zwaar. Maar ik probeer juist extra zacht voor mezelf te zijn en een eventueel veroordelend stemmetje heel snel te sussen. Ik kan soms zwaar in de paniek schieten, dan kom ik klem te zitten met mijn gedachten, ken je dat? Maar zodra ik denk ‘het komt goed’, komt het ook wel goed. Ik geloof wel dat het universum met je meewerkt, maar je ook tegen kan werken als je alleen maar negatieve vibes uitstraalt haha.”

Verandert je lichaamsbeeld door de zwangerschap?

“Ja, ik denk dat je lichaamsbeeld zeker verandert tijdens de zwangerschap. Het kan extra confronterend zijn als je niet lekker in je vel zit. De zwangerschap liet me ook juist de kracht van mijn lichaam zien. Dat bracht me nog meer waardering voor mijn eigen lichaam.”

“En ik merk dat ik nu als moeder me bewust ben van de opvoeding, hoe ik in het leven sta. Hoe kijk ik in de spiegel, hoe ga ik met mijn lijf om? Verstop ik mezelf of durf ik een strakke rok aan te trekken, durf ik ruimte voor mijn keuzes te maken en mijn eigen geluk voorop te stellen? Alle keuzes die ik maak, hebben een effect op mijn dochter.”

“Ik wil andere vrouwen graag motiveren om daar bewust mee bezig te zijn. Wat we onze kinderen meegeven, is vaak een veel lievere boodschap dan hoe we naar onszelf kijken. We mogen best met wat meer compassie naar onszelf kijken.”

Foto Mayra: Aline Bouma

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen