Rowan Blijd
10/10/2022

Rowan maakte een documentaire over haar stilgeboren zoon

Als Rowan 38 weken zwanger is, krijgt ze te horen dat haar zoontje Amari is overleden in haar buik. Over dat grote verlies en de heftige periode die daarop volgt heeft ze de documentaire Stil Leven gemaakt. De documentaire is nu te zien op het Youtubekanaal van NPO3. 

“Mensen praten allemaal over de eerste drie maanden stilhouden en daarna mag je het aan iedereen vertellen en blij zijn, maar het kan ook in het laatste stadium nog fout gaan”, vertelt Rowan in de documentaire.

Rowan Blijd is programmamaker bij KRO-NCRV en maakt YouTube-programma’s en -series. In de documentaire Stil Leven wordt Rowan Blijd gevolgd bij de geboorte en het afscheid van Amari.

Stilgeboren baby’s

Jaarlijks worden er meer dan 2 miljoen baby’s stil geboren. Een stilgeboorte of stilgeboren kindje betekent een dood geboren baby.

Ook Rowan en haar man maken deze ingrijpende gebeurtenis mee. Ze besloten om met de documentaire Stil Geboren hun verhaal te delen, om zo aandacht te schenken aan het verdriet en tegelijkertijd het geluk dat je ervaart bij het krijgen van een stilgeboren baby.

Rowan zegt daarover: “Je ziet alles in de documentaire. De blijdschap, het omslaan daarvan en de impact die de situatie had”, vertelt ze in een interview met KRO-NCRV. “Ik praat uitgebreid met mensen die een belangrijke rol spelen in mijn verhaal: familie, maar ook bijvoorbeeld de gynaecoloog en uitvaartleider. Dat wisselen we af met het vlogmateriaal dat ik heb gemaakt rondom deze zwangerschap die anders eindigde dan verwacht.”

De documentaire Stil Leven is nu te zien op het Youtubekanaal van NPO3.

Meer lezen?

Mijn verhaal: ons stilgeboren zoontje

Neeltje verloor haar dochter Loa vijf dagen na de bevalling: ‘Ze was perfect en klaar voor het leven’

Mijn verhaal: mijn zwangerschap moest worden afgebroken

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen