weeën timen
02/02/2023

Weeën timen: hoe werkt het precies?

Auteur

Datum

Categorie

Share

In de laatste paar dagen zal de gedachte ‘is dit een wee?!’ regelmatig door je hoofd schieten. Maar hoe weet je nu die krampjes of steken echt weeën zijn én hoe werkt dat weeën timen precies? Daar vertellen we je alles over.

Verschillende soorten weeën

Waarschijnlijk weet je wel dat er verschillende soorten weeën zijn en dat ze allemaal andere functies hebben. Maar het onderscheid kunnen maken tussen voorweeën en echte weeën is zeker de eerste keer best lastig. Voorweeën komen doorgaans heel onregelmatig, duren niet lang en doen nog niet echt pijn. Ze kunnen wel vervelend aanvoelen natuurlijk, maar je kunt vaak gewoon doorgaan met wat je aan het doen bent ondertussen. Soms verdwijnen de voorweeën op den duur weer, maar het kan zijn dat de bevalling wel doorzet.

In dat laatste geval zullen de krampen, of weeën, regelmatiger worden, langer duren en toenemen in intensiteit. Je kunt ze vaak nog prima wegzuchten. Weeën komen in deze fase ongeveer iedere vijf minuten en duren een minuut. In deze fase kun je merken dat je je meer moet concentreren op de krampen/weeën en dat je ze in toenemende mate weg moet zuchten, maar dat het tussendoor kan voelen alsof er niets aan de hand is.

Van deze ‘latente fase’ ga je over op de actieve fase. Nu worden de weeën steeds regelmatiger en zul je ook meer je best moeten doen om ze weg te puffen. Ze komen om de twee tot drie minuten en duren ongeveer een minuut.

Wanneer je volledige ontsluiting hebt, ontstaat persdrang. Door veel vrouwen ook wel omschreven als het gevoel alsof je heel nodig moet poepen. Je bent zeker niet de eerste vrouw die deze persweeën verwart met de behoefte aan een toiletbezoek, maar deze weeën horen toch echt bij de laatste fase van jouw bevalling.

Nja, niet helemaal… Want na het zogeheten uitdrijvingstijdsperk – waarin jouw kindje geboren wordt – volgt nog het nageboortetijdperk. De placenta moet nog geboren worden. Denk je inmiddels van die weeën verlost te zijn, dan moeten we je teleurstellen. De meeste vrouwen krijgen namelijk ook nog last van naweeën. Deze weeën helpen om jouw baarmoeder terug te laten krimpen naar haar oorspronkelijke vorm en maat.

Weeën timen

Hoe zit het dan met weeën timen? Weeën timen is het bijhouden van de regelmaat en frequentie van weeën. Het is een belangrijk onderdeel van het bevallingsproces en kan helpen om te bepalen wanneer je de verloskundige moet bellen.

Het timen van weeën is vrij eenvoudig. Je houdt de tijd bij vanaf het begin van een wee tot het begin van de volgende wee. Bij het vaststellen van de frequentie, moet je het aantal minuten tussen elke wee noteren.

Er zijn verschillende manieren om weeën te timen, waaronder met een stopwatch of een app op je telefoon. Het is belangrijk om een consistente methode te kiezen en deze tijdens het hele proces te blijven gebruiken. De informatie is voor jouw verloskundige of gynaecoloog belangrijk. Zij kunnen op basis hiervan bepalen of het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan en om in te schatten hoe bij jou de ontsluiting vordert.

Naast het bijhouden van de frequentie van weeën, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de intensiteit van de weeën. Deze kunnen variëren van milde druk- en trekpijn tot hevige pijn die het onmogelijk maakt om te bewegen of te spreken. Het is belangrijk om dit soort veranderingen te delen met je verloskundige of gynaecoloog, omdat dit kan aangeven dat de bevalling dichterbij komt.’

Meer lezen?
Acht tips voor natuurlijke pijnstilling tijdens jouw bevalling
Ontzwangeren: zo verlicht je jouw lichamelijke kwaaltjes
Is de bevalling begonnen? Vijf signalen om in de gaten te houden

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief