Vaak duurt het nog wel even voordat er echt een buikje te zien is. Maar ben je 7 weken zwanger, dan merk je waarschijnlijk wel dat je buik opgeblazen voelt. Soms krijg je zelfs je broeken niet meer dicht. Niet gek, als je bedenkt dat je baarmoeder is gegroeid tot de grootte van een citroen tegen de tijd dat je ongeveer 7 weken zwanger bent.
Baby bij 7 weken zwangerschap
Wanneer je 7 weken zwanger bent is het embryo gegroeid tot ongeveer 10 millimeter ofwel 1 centimeter groot. Het embryo is nu al 10.000 keer zo groot als op het moment van bevruchting. De hersenen groeien snel en daardoor groeit het hoofd sneller dan de rest van het lichaam. Het embryo heeft een groot voorhoofd en de ogen en oren blijven zich ontwikkelen.
Op de plek waar straks de armen en benen van je kleintje komen te zitten, begint kraakbeen te vormen. Dat kraakbeen zal groeien tot de botten van de benen en armen. Ook zenuwcellen blijven zich vermenigvuldigen en ontwikkelen naarmate de hersenen en het ruggenmerg (het zenuwstelsel) vorm beginnen te krijgen in week 7.
Placenta
Al in de eerste weken van de zwangerschap begint de placenta zich te ontwikkelen tot het orgaan dat je baby van voeding, zuurstof en hormonen gaat voorzien. De placenta of moederkoek zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof bij de groeiende baby komen en afvalstoffen verwijderd worden. Ook blijft de placenta het zwangerschapshormoon hCG maken, met eetbuien als gevolg.
Die zin in augurken, cola of Ben & Jerry’s ijs wordt grotendeels veroorzaakt door zwangerschapshormoon hCG. Benieuwd naar de gekste cravings van anderen?
7 weken zwanger: hoe voel jij je?
Wist je dat je baarmoeder nu ongeveer de grootte van een citroen heeft, tegen de tijd dat je ongeveer 7 of 8 weken zwanger bent? Grote kans dat de vermoeidheid van de eerste weken nog steeds aanwezig is. En je borsten kunnen pijnlijk aanvoelen en flink wat groter zijn dan je gewend bent.
Veel last van (ochtend)misselijkheid? De term ochtendmisselijkheid is bedrieglijk want je kunt ook zeker overdag overvallen worden door een misselijk gevoel. Wat kan helpen bij misselijkheid? Probeer regelmatig kleine porties te eten en water te drinken. Misschien knap je op van een dutje? Hopelijk helpt het om te weten dat de misselijkheid na ongeveer 14 weken zwangerschap sterk afneemt of verdwijnt bij de meeste vrouwen.
Tips bij 7 weken zwanger
Hoewe tijd voor jezelf en zelfzorg altijd een prioriteit moet zijn, is dat dubbel zo belangrijk als je 7 weken zwanger bent. Kijk wat voor jou werkt. Zin in sporten of bewegen, of juist thuis op de bank zitten met een goed boek of je favoriete programma’s? Zorg goed voor jezelf, mama.