Kraamzorg is de zorg die jij en jouw pasgeboren baby krijgen. Deze zorg zit in ons basispakket. Kraamzorg wordt sterk aanbevolen en heeft veel voordelen, maar er zijn ook vrouwen die van deze zorg afzien. Kan dat zomaar of is kraamzorg verplicht? Daar vertellen we je in dit artikel meer over.
Kraamzorg is bedoeld ter ondersteuning, begeleiding en verzorging tijdens de bevalling en in de eerste dagen na de geboorte. Vanuit de basiszorgverzekering krijgen nieuwe moeder standaard 45 kraamzorguren vergoed. Daar komen nog vier uur bij als je borstvoeding geeft. Deze uren worden verdeeld over gemiddeld acht dagen.
Een kraamverzorgende heeft een gespecialiseerde achtergrond op het gebied van postpartumzorg. Haar belangrijkste taken zijn het controleren van de gezondheid van jou als moeder en jouw baby, het ondersteunen bij en adviseren over verzorging van de baby en begeleiding bij het geven van borstvoeding. De kraamverzorgende speelt ook een belangrijke rol in het signaleren van complicaties of aandoeningen in de eerste uren en dagen na de bevalling, zowel bij jou als de baby. Zij kunnen ervoor zorgen dat er – wanneer nodig – vroegtijdig hulp ingeschakeld kan worden.
Is kraamzorg verplicht?
In Nederland is kraamzorg een recht, geen wettelijke verplichting. Je hebt zelf de vrijheid om te beslissen of je kraamzorg wilt ontvangen of niet. Zorgprofessionals in de geboortezorg raden het wel sterk aan, omdat kraamzorg een belangrijk middel is om de gezondheid en het welzijn van zowel de moeder als de baby te waarborgen. Daarnaast werken de verloskundige en kraamverzorgende nauw samen gedurende de bevalling en de eerste dagen thuis na de geboorte. Samen zorgen zij ervoor dat het fysiek én mentaal goed met jullie gaat.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ouders afzien van kraamzorg. Dit kan cultureel bepaald zijn, maar kosten kunnen ook een bezwaar vormen. Er zijn ook moeders die per se geen andere mensen in hun huis willen hebben of waarbij een gebrek aan kennis wat kraamzorg inhoudt een rol speelt.
Hoewel kraamzorg dus geen verplichting is, wordt het ouders wel aangeraden om in ieder geval een minimum aantal uur per dag af te nemen voor de eerste dagen met een pasgeboren baby. Zo is in ieder geval de basiszorg gewaarborgd.
Andere mogelijkheden
Mocht jij bepaalde wensen of ideeën hebben over de kraamperiode, bijvoorbeeld graag een natuurlijke kraamtijd willen, dan kun je hier ook je kraamverzorgende op uitzoeken. Er zijn steeds meer kraamzorgorganisaties of zelfstandige kraamverzorgers voor wie een natuurlijke kraamtijd heel belangrijk is.
Weet ook dat het mogelijk is om van kraamverzorgende te wisselen als je merkt dat er geen klik is met de persoon die bij jullie thuis is. Je kunt in zo’n geval het beste het bureau inschakelen en samen overleggen wat er mogelijk is.
Meer lezen?
Dagboek van kraamverzorgende Jackie: ‘Jij bent toch de hulp?’
Blog: “Maak je eigen keuzes over kraambezoek”