In de categorie dingen die je vroeger wel deed, maar als zwangere of moeder liever niet meer: fietsen zonder licht. Met een baby in je buik, een kind voorop in het zitje óf met een kleine fietser naast je wil je immers geen enkel risico lopen op de weg. Dat geldt ook als jouw kids nu (of straks) zelf op de fiets naar school, sport of vriendjes gaan. Maar wist je dat de meeste fietsverlichting eigenlijk niet voldoende bescherming biedt? Wij leerden onlangs de Ziemi kennen en delen deze tip graag met je.
Van alle fietsongevallen wordt 71% van de fietsers vanaf de zijkant aangereden. Het zijn geen gezellige cijfers, maar het is wel een eye opener. De reden dat fietsers grotendeels vanaf de zijkant worden aangereden, heeft er namelijk mee te maken dat die plek door reguliere fietsverlichting niet goed verlicht wordt. Daar wil Ziemi echt verandering in brengen.
Meer lezen: Hoe veilig is een elektrische bakfiets?
Geen licht op de weg, maar licht op de fietser
Het idee van de Ziemi (gebaseerd op ‘see me’) is dat je als fietser letterlijk in de spotlight staat. Deze aanvullende fietslamp verlicht namelijk niet de weg, maar de fietser. Op die manier zul je als fietser sneller herkend worden door andere weggebruikers en kunnen eventuele verkeersongevallen mogelijk worden voorkomen.
Past op iedere fiets
De fietslamp kan je met een verstelbaar bandje aan iedere fiets bevestigen: van moederfiets tot e-bike, van kinderfiets tot bakfiets. De Ziemi werkt op een oplaadbare batterij. Je laadt hem makkelijk op met het meegeleverde usb-kabeltje en kunt met een volle batterij zo’n zeven uur fietsen met verlichting. Ook handig: de Ziemi heeft twee lichtinstellingen, eentje geschikt voor schemer en eentje voor in het donker.
Review: Ziemi fietslamp
Veilig op je fiets met je zwangere buik, met jouw kinderen voor- of achterop of een kind dat inmiddels zelf naar school of sportles fietst: zéker nu het sneller donker is buiten wil je goed verlicht zijn. Wij probeerden de Ziemi de afgelopen weken zelf uit en kunnen dit innovatieve lampje eigenlijk alleen maar aanraden.
Tegen de verwachting in (want hey: in de spotlight staan is niet niks) heb je zelf geen ‘last’ van de extra verlichting. Het schijnt niet in je gezicht tijdens het fietsen. Het geeft een veilig gevoel dat onze kids beter zichtbaar zijn op hun fietsjes naar school, maar ook dat we zelf zichtbaarder zijn voor automobilisten. Alleen al die extra peace of mind is de investering van €29,95 meer dan waard.
Praktisch gezien is de Ziemi handig in het gebruik: bevestigen is een eitje, opladen eenvoudig en door de bijgeleverde sleutelhanger kun je Ziemi zelfs aan je sleutelbos hangen zodat je ‘m nooit vergeet.
Ziemi oprichter: Luci
Nog even leuk om te weten: de oprichter van Ziemi is de 26-jarige Luci Santema. Ze bedacht de Ziemi tijdens haar opleiding aan de TU Delft. Als kind wilde Luci al uitvinder worden en hoopte ze ooit iets te bedenken dat de wereld een beetje mooier – en in dit geval wat veiliger – zou maken.