Moeder

Eerlijk over hoe magisch, prachtig én pittig het moederschap is

Met de geboorte van een baby wordt er ook een moeder geboren. Moeder worden is prachtig en onvergetelijk. Het kan je soms uitdagen op manieren die je van tevoren nooit bedacht had. Bij How About Mom praten we eerlijk over alle kanten van het moederschap: die mooie momenten én die plak-je-kind-achter-het-behang momenten.

Uitgelichte artikelen over moederschap:

In dat eerste jaar met kleine kinderen kun je elkaar als stel soms een beetje uit het oog verliezen.

‘Doe ik het wel goed als ouder?’ Waarom ‘goed genoeg’  opvoeden ook prima is.

Je lichaam verandert na de zwangerschap, en daar moeten veel vrouwen best aan wennen. Kun je met liefde en compassie naar je postpartum lichaam kijken?

Ook al voel jij je soms een slechte moeder of denk je ‘ben ik een slechte moeder?’, betekent dit niet dat jij er ook een bent.

Experts over moederschap:

Astrid Kremers

Astrid Kremers

Seksuoloog en relatietherapeut

Dorien Yassa

Dorien Yassa

GZ-psycholoog

Hanne van Willigenburg

Hanne van Willigenburg

Coach en rouwtherapeut

Lisa de Bruin

Lisa de Bruin

Orthopedagoog en EMDR-therapeut

Alles over moeder worden

Je zult als moeder gaan ervaren hoe je soms simpelweg even een pauze van alles nodig hebt, maar tegelijkertijd geen seconde van je kindje(s) wilt missen. Hoe je soms met weemoed terugdenkt aan de tijd waarin je zonder luiertas en slaapschema de dagen doorbracht, en je tegelijkertijd geen leven meer zonder je kindje(s) kan en wilt voorstellen. Hoe je het ene moment kunt twijfelen over alles, en het moederschap je op andere momenten zo natuurlijk afgaat. Alsof je nooit iets anders hebt gedaan.

postpartum depressie na 5 maanden

Moederschap

Naast gevoelens van blijdschap, pure liefde en geluk gaat het moederschap ook gepaard met emoties en ervaringen die uitdagender zijn. Soms voelt het alsof je de enige bent die met zichzelf in de knoop zit, zich eenzaam voelt of regelmatig kampt met een schuldgevoel. Het tegenovergestelde is waar. Join the club: alle moeders herkennen deze emoties.

overgang ouders geliefden

Ouders

Samen ouders worden is geweldig maar soms ook ingewikkeld. Het ouderschap is niet altijd een smooth ride. Er komen uitdagingen op jullie pad, jullie kampen met slaapgebrek en te weinig tijd voor elkaar, je werk en jezelf. Je mag groeien in je rol als ouder. Niet alleen jullie kindje groeit en leert bij, jullie maken als ouders ook een grote groei en ontwikkeling door.
gezinsuitbreiding zorgen bij tweede

Gezinsuitbreiding

Hoe kun je je voorbereiden op een tweede kind? De kans is groot dat je zelfde zorgen deelt als veel moeders voor de komst van een nieuw kindje, of het nu de tweede, derde, vierde of volgende is.

lichaam veranderd na de bevalling

Lichaam

Je lichaam verandert na de zwangerschap, en daar moeten veel vrouwen best aan wennen. Wij hopen dat je met liefde en compassie naar je lichaam kijkt. Zie waar het toe in staat is geweest: het groeien van een kindje. Jouw kindje.

moeder mentale gezondheid

Mentale gezondheid

Als er één ding kenmerkend is voor het moederschap, zeker in dat eerste jaar, dan zijn het wel die tegenstrijdige emoties. Alle emoties erbij horen en je hoeft je nooit hoeft te schamen voor bepaalde gevoelens.

Leslie Keijzer en gezin - Echte Gooische moeders

Momtalks

In de serie Momtalk bespreken we met (aanstaande) moeders hun zwangerschap, de postpartum periode en de hoogtepunten en uitdagingen van het moderne moederschap. Lees hier alle Momtalk interviews.

Je relatie na een kind

Relatie

Het is een enorme verandering om van geliefden naar ouders te gaan. Veel jonge ouders ervaren een relatiedip na de komst van een kindje. Hoe kun je je relatie dan goed houden? Tip van seksuoloog Astrid Kremers: vergeet die kleine maar lieve gebaren naar elkaar niet.

Sex back on track - Seks als ouder

Sex

Er is een seksleven voordat je kinderen kreeg en een seksleven daarna. Vergeet gemiddelden als ‘1 keer per week’: het gaat erom dat jullie een seksleven hebben waar jullie allebei tevreden mee zijn. Seksuoloog Astrid vertelt waarom je na de bevalling geen zin kunt hebben in seks en hoe je dat wel weer krijgt.

Nina is alleenstaande moeder: 'Hulp is onmisbaar'

Alleenstaande moeder

Er kunnen verschillende redenen zijn om er als moeder alleen voor te staan. Je hebt wellicht bewust alleen gekozen voor het ouderschap, zonder partner. Je kunt zwanger zijn geraakt met behulp van een zaaddonor of je kunt geen relatie (meer) hebben met de biologische vader van je baby. Wat de oorzaak ook is, jij staat grotendeels alleen voor de zorg van je kindje. Lees over de ervaringen van andere single moeders.

familie gezin samengesteld gezin

Samengesteld gezin

Samengestelde gezinnen komen steeds vaker voor. De broertjes en zusjes in het gezin kunnen jullie eigen biologische kinderen zijn, of kunnen kroost van jou en je ex-partner of jouw huidige partner zijn. En hoe zit het als er een nieuwe baby bij een samengesteld gezin komt?

hoe help je kinderen door scheiding

Scheiden

Het meest voorkomende verlies dat kinderen meemaken is een scheiding van hun ouders. Dat een scheiding invloed heeft op kinderen staat vast. Verdrietig, maar waar. Op welke manier is afhankelijk van de wijze waarop ouders en omgeving een kind begeleiden bij een scheiding. Rouwcoach Hanne geeft tips over communicatie, scheiden en en co-ouderschap.

uit elkaar gaan als ouders

Co-ouderschap

Als ouders uit elkaar gaan betekent dit voor kinderen vaak dat ze om en om bij papa of mama wonen, afhankelijk van de regeling die jullie samen treffen. Co-ouderschap betekent dat jullie als ex-partners afspraken maken om de dagelijkse opvang en opvoeding van jullie kind ongeveer gelijk te verdelen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld 3 dagen bij papa en 3 dagen bij mama.

starten met zakgeld

Kind & geldzaken

Van kindertoeslag en kinderopvang tot sparen voor je kind. Wanneer open je een eigen rekening voor jouw kindje? En hoe zit het met alle toeslagen en bijslagen waar je recht op hebt met kinderen? Lees meer over geldzaken, duurzaam leven en bespaartips.

werk privé balans

Werk & carrière

Veel werkende moeders staan voor dezelfde uitdagingen als het gaat om het combineren van werk en moederschap. We geven je een aantal tips om net iets meer balans en minder stress te ervaren.