duurzame keuze cadeau sint kerst feestdagen
18/11/2024

4 redenen om minder spullen te kopen deze feestdagen

De pepernoten liggen vanaf september weer in de schappen en de drogist in de stad heeft iedere week een nieuwe collectie speelgoed. Hoewel ik de decembermaand heel gezellig vind en mijn twee kindjes in december en januari jarig zijn, besef ik me de laatste jaren ook hoezeer we in een consumptie-maatschappij leven. Dit is waarom je je als ouder met jonge kids niet opgejaagd hoeft te voelen om nieuwe spullen te kopen voor de feestdagen.

De feestdagen komen eraan, en met de vele advertenties en verleidelijke aanbiedingen lijkt het soms alsof we allemaal nieuwe spullen moeten kopen om het jaar goed af te sluiten.

Maar als ouder van een baby of jong kind is er vaak al genoeg om aan te denken zonder die extra druk om nieuwe dingen te kopen. Hier zijn 3 redenen waarom je je als ouder niet hoeft te laten meeslepen door die koopdrang en tips van influencers (‘run, don’t walk‘).

1. Je baby of jonge kind heeft geen idee van ‘nieuw’

Voor je kind maakt het helemaal niet uit of dat zachte knuffeltje of die houten blokken gloednieuw zijn of tweedehands komen. Baby’s en jonge kinderen hebben geen oog voor de laatste trends of nieuwe spullen. Het enige dat voor hen echt telt, is veiligheid, troost, en de interactie met jou. Dus een goed, veilig tweedehands speeltje of hergebruikte kledingstukken geven net zoveel plezier als nieuwe spullen.

Duurzame keuze: tweedehands speelgoed

Kijk eens rond in de kringloopwinkel, online of bij familie of vrienden met oudere kinderen voor spullen die hun kinderen niet meer nodig hebben. Vaak willen zij juist graag van wat spullen af, en kunnen ze een nieuw leven krijgen in jouw gezin.

2. Minimalisme vermindert stress, ook bij kinderen

Een huis vol spullen kan zowel voor ouders als kinderen overweldigend zijn. Baby’s en jonge kinderen reageren sterk op hun omgeving en kunnen soms zelfs gestrest raken door een overvloed aan prikkels. Door minder spullen te hebben of vaker speelgoed te wisselen, creëer je een rustige omgeving waar je kind zich beter kan concentreren en rustiger kan spelen. Bovendien hou je zelf meer overzicht en is opruimen een stuk makkelijker.

Duurzame keuze: minder is meer

Kies liever voor kwalitatieve, tijdloze stukken die lang meegaan in plaats van veel cadeaus te kopen. Goedkoop speelgoed gaat vaak sneller stuk. Speelgoed van hout of duurzame materialen blijft vaak langer mooi en kan doorgegeven worden aan jongere broertjes, zusjes, of neefjes en nichtjes.

3. Maak een verlanglijstje

Bij mijn zoon van bijna 4 is ‘minder is meer’ nog wel een uitdaging. Overal waar we komen, ziet hij wel iets moois. ‘Mag ik die hebben, mama?’ Wat ons helpt: een verlanglijstje maken. Spullen die hij mooi vindt, zetten we op het lijstje voor zijn verjaardag. Geen gezeur of discussies in winkels meer, ideaal.

minder spullen kopen met kind
Zoon Sam (bijna 4) heeft weer wat gezien in de winkel…

4. Kwaliteit boven kwantiteit

Spullen van hoge kwaliteit gaan langer mee en hebben minder impact op het milieu dan producten die snel stuk gaan en vervangen moeten worden. Hoewel een winkel als Action een enorm aanbod van hebbedingetjes heeft, gaan de spullen ook vaak snel kapot. Door bewust te kiezen voor duurzaam geproduceerde en kwalitatief goede items, zorg je dat je minder vaak hoeft te kopen. Zo lever je een bijdrage aan een betere wereld voor je kind om in op te groeien.

Duurzame keuze: shop bewust (of niet)

Overweeg om te investeren in merken die duurzame materialen gebruiken, zoals biologisch katoen voor kleding of FSC-gecertificeerd hout voor speelgoed. Een andere optie is om zelf spullen te maken of te ruilen in je buurt. Veel buurten hebben tegenwoordig ruilgroepen waarin buren of ouders spullen kunnen uitwisselen of gratis kunnen meenemen. Ook bij ons in de stad is er een levendige WhatsApp-groep waar van alles gedeeld en verkocht wordt voor een klein prijsje.

Duurzame feestdagen

Waarschijnlijk ben je – net als veel andere ouders – druk met Sinterklaas en de feestdagen voor jou kindje(s). Sta je er wel eens bij stil dat er ook gezinnen zijn waarbij er geen Sinterklaas gevierd kan worden? Met How About Mom doneren we aan buitenlandse initiatieven als Unicef en Nederlandse organisaties zoals Stichting Kinderhulp. Dat doet me altijd nog iets meer beseffen hoe goed we het hebben. Het feit dat ik na kan denken over welke cadeautjes in kan of wil kopen voor mijn kinderen.

Ben jij veel bezig met duurzame(re) keuzes maken deze feestdagen? Ik ben benieuwd, tips zijn welkom!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen