Frederieke - personal How About Mom
19/12/2022

Let de lat eens lekker laag deze decembermaand

‘De eerste Kerst met onze baby gaat magisch worden’. ‘Oud & Nieuw moet een fantastisch feest worden’. Of: ‘De kinderen moeten een onvergetelijke Kerstvakantie hebben’. Grote kans dat je best wat ideeën hebt over hoe de feestdagen zouden moeten zijn.

Het probleem is: we leggen daarbij de lat behoorlijk hoog voor onszelf als moeders.

Veel van de mentale last rond de feestdagen komt op het bord van de moeder terecht. Van Kerstcadeautjes shoppen tot maaltijden voorbereiden, van zorgen voor de kids tot denken aan een kerstgeschenk voor collega’s of de crèche.

Tel daar de verwachtingen van familie, jezelf of je omgeving bij op. Plus alle Kerstcommercials op tv waarin we alleen maar gelukkige gezinnen in een opgeruimd huis, zien omringd door cadeautjes en een Kerstboom en met een gevulde kerstdis, en je snapt waarom we bewust én onbewust de lat behoorlijk hoog leggen.

December favoriete maand – of niet?

En zelfs voor degenen die van de decembermaand houden, kan de druk om die kerstboom, zelfgebakken koekjes of leuke cadeautjes te regelen zorgen voor stress en uitputting. Als december jouw favoriete maand is en je helemaal losgaat in de keuken, met knutselen met je kindjes of het perfecte cadeau shoppen leuk vindt, good for you. Maar mocht je hier in alle eindejaarsdrukte en -hectiek geen zin in hebben en er juist stress van krijgen, dan snappen we dat helemaal. 

Hier wat tips van How About Mom om die lat eens even lekker wat lager te leggen deze decembermaand:

  • Een middag Kerstfilms kijken in pyjama is voor iedereen een fijne tijdsbesteding.
  • Kook samen met je partner vast vooruit voor twee of drie dagen: jullie hoeft echt niet iedere dag een maaltijd op tafel te toveren.
  • Over maaltijden gesproken: kerstdiner gerechten smaken de dag erna nog lekkerder.
  • Laat een maaltijd bezorgen, koop kerst-koekjes in plaats van ze te bakken, of kies voor een andere gemakkelijke optie in plaats van alles zelf te doen.
  • Een zelfgemaakte kerstkaart met met een slordige krabbel van je dreumes of vol met stickers van je oudste is nog leuker en persoonlijker dan kaarten kopen. Laat je kind – als ze zin hebben – zelf iets maken.
  • Een kerstkaart of nieuwjaarsgroet via WhatsApp (gezellige familie-selfie of eerste jaar met jullie nieuwe baby) is net zo leuk, en scheelt geld & papier
  • Of juist geen zin om dit jaar Kerstkaarten te sturen naar jan en alleman? Sla een jaartje over. Doen wij ook!
  • Tips voor een duurzaam kerstcadeau: maak iets lekker (koekjes of een taart) en neem dat mee in plaats van het zoveelste plastic rommeltje voor een paar euro.
  • Geen zin in een groot Oud & Nieuw feest? Een baby of kids zijn de perfecte reden om lekker je eigen plan te trekken en te kiezen wat jullie leuk lijkt.

Ik denk dat het belangrijkste is dat je samen kunt zijn met mensen om wie je geeft, of dat nou familie, vrienden of bekenden zijn. Durf te kiezen voor jezelf als moeder, stop met de rituelen die jouw geen energie geven en alleen maar stress en slapeloze nachten kosten. Nu je een eigen gezin hebt of gaat worden, mag je ervoor kiezen om feest te vieren zoals je zelf wilt. Of het feestje juist even over te slaan.

Jullie nog tips voor een relaxte feestmaand?

Meer lezen?

Zes manieren om de taken thuis (weer) eerlijker te verdelen

Tips voor een duurzame kraamtijd

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief