speelgoed kind spelen
16/11/2022

Dit is waarom speelgoed wisselen zo goed werkt

Krijg jij er soms ook zo genoeg van om dag na dag een – steeds groter wordende – hoeveelheid speelgoed in de woonkamer, kinderkamer of in huis uit te zoeken? Zeker met Sinterklaas en Kerst voor de deur kan het dan slim zijn na te denken over speelgoed wisselen of rouleren. In dit artikel geven we je tips over speelgoed wisselen en vertellen experts waarom het zo goed werkt om juist niet meer maar minder speelgoed aan te bieden aan je baby, dreumes of peuter.

Hoe meer speelgoed ons kind heeft, hoe beter het zich zal vermaken, denken we vaak. ‘Niks is minder waar. Veel speelgoed maakt juist dat het moeilijker kiezen is en er korter met speelgoed wordt gespeeld’, zegt Sophia van Splunteren, kinder- en oudercoach bij Kleine Grote Mensen.

Beperken van het speelgoed is een handige tip om kinderen te stimuleren zelf te spelen. Dus berg wat speelgoed op, en pak er bijvoorbeeld maximaal drie dingen uit om mee te spelen.

Wat zegt de wetenschap over kinderen en speelgoed?

In deze studie werd gekeken naar de invloed van het aantal soorten speelgoed in de omgeving op het spel van peuters. De conclusie? Less is more. In de studie werden twee groepen peuters met elkaar vergeleken: een groep in een kamer met vier soorten speelgoed en een groep in een kamer met maar liefst 16 soorten speelgoed om uit te kiezen. De kinderen in de studie waren allemaal tussen de 18 en 30 maanden oud.

In de speelgoedkamer met vier soorten speelgoed speelden de peuters gemiddeld meer dan twee keer zo lang met elk type speelgoed. Minder speelgoed lijkt ervoor te zorgen dat kinderen zich gemakkelijker kunnen concentreren. Ook speelden de peuters in de kamer met vier soorten speelgoed op gemiddeld 63% meer verschillende manieren. Dat suggereert dat minder speelgoed-opties hebben betekent dat kinderen zelf meer manieren gaan zoeken om te spelen en zo meer creatief spelen.

Goed, less is more, maar hoe pak je dat aan? Hier een aantal stappen voor het wisselen en rouleren van speelgoed:

Stap 1: speelgoed uitzoeken

Begin met het verzamelen en inventariseren van alle speelplekken en al het speelgoed in huis. Welk speelgoed wordt echt nog gebruikt? Welk speelgoed vind je baby, dreumes of peuter niet meer leuk of interessant en kun je wellicht opbergen, aan een vriend(in) geven of doneren?

Maak categorieën van het speelgoed: puzzels, boeken, knuffels en poppen, verkleedkleren, Lego, Duplo, de treinbaan, etc. Oudere kinderen kunnen ook best helpen met speelgoed uitzoeken, maar het is ook prima als je dit als ouder liever zelf doet.

Stap 2: speelgoed opruimen

Nadat je het speelgoed hebt uitgezocht, is de volgende stap om het in een overzichtelijke manier op te bergen. Het fijnst is om een systeem te maken – bijvoorbeeld met opbergbakken of doorzichtige dozen of zakken – waarin je het speelgoed bewaart en eens in de zoveel tijd eruit haalt en wisselt.

Je hebt niet veel opbergruimte nodig. Misschien kun je een ongebruikte hoge plank van een kast vinden of de ruimte onder een bed of bank? 

Stap 3: speelgoed wisselen

Hoe vaak je speelgoed wisselt, kun je zelf bepalen. Er is geen goed of fout. Sommige ouders merken dat twee weken een goede periode is om met 3 of 4 soorten speelgoed te spelen, en daarna weer te wisselen, maar dat kan ook enkele dagen zijn. Kijk wat voor jouw kind werkt.

Speel-o-theek

In sommige bibliotheken kun je naast boeken ook speelgoed lenen. In deze speel-o-theek kun je iedere maand speelgoed lenen en weer terugbrengen. Vaak betaal je een kleine bijdragen naast een gratis lidmaatschap voor je kind. Dat geld heb je snel weer bespaart als je bedenkt hoeveel minder speelgoed je hoeft te kopen. Plus: een bezoekje aan de bibliotheek en speel-o-theek is vaak een leuk uitje.

Speelgoed feestje

Vond (of vindt) jij het ook leuk om kleding te ruilen met vriendinnen? Je kunt ook prima speelgoed ruilen met vriend(inn) en andere ouders. Win-win: je hoeft geen nieuw speelgoed te kopen, en jouw kiddo(s) hebben weer iets nieuws om zich mee te vermaken. Wel handig om even afspraken te maken over wat je doet als het speelgoed stuk gaat.

Minder speelgoed, beter spelen

Zijn de kasten of speelgoedkamers uitgezocht, opgeruimd en opnieuw ingedeeld? Kijk dan na een aantal weken wat er gebeurt wanneer jullie aan de slag gaan met speelgoed rouleren of speelgoed wisselen. Hoogstwaarschijnlijk merk je dat je kindje rustiger kan spelen, zich beter kan concentreren en langer zelf kan spelen. 

Minder speelgoed aanbieden in plaats van meer werkt dus beter, volgens de wetenschap en volgens andere moeders en vaders die deze tips probeerden. We zijn benieuwd hoe het voor jullie thuis werkt om speelgoed vaker te wisselen.

Meer lezen?
Speelgoed dat past bij de ontwikkeling van jouw baby
Kan ik mijn kind zelfstandig leren spelen?
Hallucinaties bij kinderen komen regelmatig voor (en zijn vaak onschuldig)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen