contact maken met baby in buik
12/02/2024

Contact maken met de baby in je buik

Vanaf de 23ste week van de zwangerschap kunnen baby’s reageren op geluiden buiten de buik. Ze herkennen jouw stem en die van je partner. Nu al veel tegen je kindje te praten zorgt ervoor dat hij of zij jouw stem straks, na de bevalling, herkent. Wist je dat je ook tijdens de zwangerschap contact kunt maken met de baby in je buik?

Zwanger zijn blijft iets magisch. Het feit dat er in jouw lichaam een volledig mensje aan het groeien is, of misschien zelfs twee of drie.

Pas ‘s avonds tijd om stil te staan bij zwangerschap?

Ik kan me van mezelf nog herinneren hoe abstract ik dat idee vond. Ondanks de echo’s of het luisteren naar het hartje, kon ik soms met moeite voorstellen dat ik écht een kindje in mijn buik had zitten. Bij mijn tweede zwangerschap kon ik dat een stuk beter voorstellen, maar was ik door alle drukte – met werken, een verhuizing én een kleuter thuis – minder bezig met mijn zwangerschap.

Vaak dacht ik aan de baby als ik hem voelde bewegen. Of lag ik ‘s avonds in bed en dacht ik ineens: oh ja! Ik ben zwanger! Dan voelde ik me altijd direct schuldig. Op zulke momenten hielp het mij altijd om even bewust een connectie te maken met ons kindje. Die connectie ís er natuurlijk altijd, maar soms ben je je daar een stuk minder bewust van.

Contact maken met de baby in je buik

Hoe kun je dat doen? Er zijn verschillende manieren om contact te maken met de baby in je buik.

Rustig zitten of liggen met je handen op je buik

Een manier om zo’n connectie te maken is simpelweg even rustig te gaan zitten of liggen en je handen op je buik te leggen en aan jouw kindje te denken.

Zingen voor je baby

Wist je dat je baby jouw stem al herkent vanaf vroeg in de zwangerschap? Je kunt tegen hem of haar praten of zelfs een liedje zingen. Na de 23 weken zwangerschap kan jouw baby ook reageren op geluiden. Je kunt jouw favoriete muziek draaien en kijken of jullie baby’tje daarop reageert.

Een dagboek bijhouden

Wat ook kan helpen is om een dagboek voor jouw baby’tje bij te houden. Vertel hem of haar over deze periode, over hoe jij je voelt, waar jullie je mee bezig houden en waar jij het meeste naar uitkijkt als hij of zij er straks is. Schrijf je gedachten op, en als vanzelf zul je merken dat je aandacht uitgaat naar het kleine mensje in jouw buik.

Bewust je buik verzorgen

Misschien smeer jij ook wel trouw iedere avond of ochtend jouw buik in met een fijne olie of crème om jouw huid te verzorgen. Dan kun je daarvan ook een moment maken om in te checken met het baby’tje in jouw buik.

Hulp bij connectie maken met baby in je buik

Soms kan het lastig zijn om de tijd te maken of de rust te vinden om even een moment te nemen voor die connectie met je baby. Dat zie je helemaal bij een tweede of een derde kindje.

Een fijne meditatie voor jullie samen

Samen met zwangerschapsyogadocent Milou Turpijn ontwikkelden we een zwangerschapsyoga cursus. Deze online video cursus kun je thuis volgen, precies wanneer het jou uitkomt.

Naast verschillende begeleide sessies bevat deze yoga serie ook een meditatie gericht op de baby in jouw buik. Zet deze meditatie aan, ga comfortabel zitten of liggen en maak tijd voor een moment met jouw baby.

Ik hoop dat je zo wat inspiratie hebt gekregen om contact te maken met je baby. Wat je ook kiest of doet, dat je je bewust bent van het wondertje dat in je buik groeit, is al stap 1.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen