hechting baby in buik
12/07/2022

Hechting met je baby begint in de buik

Auteur

Datum

Categorie

Share

Vanaf de 23ste week van de zwangerschap kunnen baby’s reageren op geluiden buiten de buik. Onder andere jouw stem en die van je partner dus. Nu al veel tegen je kindje te praten zorgt ervoor dat hij of zij jouw stem straks herkent. Maar ook voor die tijd kun jij dingen doen als ondersteuning bij de hechting met je baby in de buik.

Zwanger zijn blijft iets magisch. Het feit dat er in jouw lichaam een volledig mensje aan het groeien is, of zelfs twee of drie…

Ik kan me van mezelf nog herinneren hoe abstract ik dat idee vond. Ondanks de echo’s of het luisteren naar het hartje, kon ik soms met moeite voorstellen dat ik écht een kindje in mijn buik had zitten. Bij mijn tweede zwangerschap kon ik dat een stuk beter voorstellen, maar was ik door alle drukte – met werken, een verhuizing én kleuter thuis – minder bezig met mijn zwangerschap. Soms las ik ‘s avonds in bed en dacht ik ineens: oh ja! Dan voelde ik me altijd direct schuldig. Op zulke momenten hielp het mij altijd om even bewust een connectie te maken met ons kindje. Die connectie ís er natuurlijk altijd, maar soms ben je je daar een stuk minder bewust van.

Connectie met baby in je buik

Een manier om zo’n connectie te maken is simpelweg even rustig te gaan zitten of liggen en je handen op je buik te leggen en aan jouw kindje te denken. Je kunt tegen hem of haar praten of zelfs een liedje zingen.

Wat ook kan helpen is om een dagboek voor jouw baby’tje bij te houden. Vertel hem of haar over deze periode, over hoe jij je voelt, waar jullie je mee bezig houden en waar jij het meeste naar uitkijkt als hij of zij er straks is. Schrijf je gedachten op, en als vanzelf zul je merken dat je aandacht uitgaat naar het kleine mensje in jouw buik.

Na die 23 weken kan jouw baby ook reageren op geluiden. Je kunt jouw favoriete muziek draaien en kijken of jullie baby’tje daarop reageert.

Misschien smeer jij ook wel trouw iedere avond of ochtend jouw buik in met een fijne olie of crème om jouw huid te verzorgen. Dan kun je daarvan ook een moment maken om in te checken met het baby’tje in jouw buik.

Hulp bij connectie maken met baby in je buik

Soms kan het lastig zijn om met name de tijd te maken of de rust te vinden om even een moment te nemen voor die connectie met je baby. Dat zie je helemaal bij een tweede of een derde kindje.

Samen met zwangerschapsyogadocent Milou Turpijn ontwikkelden we een zwangerschapsyoga cursus. Deze online video cursus kun je thuis volgen. Waar, wanneer en zo vaak als jij maar wilt.

Naast verschillende begeleide sessies, bevat deze yoga serie ook een meditatie gericht op de baby in jouw buik. Zet deze meditatie aan, ga comfortabel zitten of liggen en maak tijd voor een moment met jouw baby.

Meer weten over de online cursus zwangerschapsyoga van How About Mom & Milou?

Milou Turpijn Zwangerschapsyoga How About Mom

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief